Tryk "Enter" for at gå til indhold

Den bedste dessert til sankt hans!

Det er sankt hans i aften. Og med årets jordbærsæson i fuld gang – og den perfekte dessert til sanks hans – så er det oplagt at tale om jordbær i haven.

Jordbær fra haven

Det startede med 20 jordbærplanter tilbage i efteråret 2017. Sidenhen har vi spist massevis af jordbær. De oprindelige planter er væk – jordbær høster vi kun fra 2 somre, så ryger de ud. Der er dog taget massevis af stiklinger, som er blevet til nye planter hvert enenest år.

Læs om stiklinger af jordbær her

Nu er havens jordbærsæson igang igen – for fuld fart. Vi spiser jordbær næsten hver aften, fortiden. Det er virkelig lækkert.

jordbær dessert friske

Jordbærsæson og tiden for høst af jordbær er desuden ganske kort, så det er virkelig med at nyde de mange jordbær imens man kan.

En af grundene til at vi spiser jordbær – næsten – dagligt fortiden er desuden, at der hver eneste dag er massevis af modne jordbær.

Når et jordbær modner, så bør det høstes samme dag. Der går ikke lang tid fra et jordbær modner til det rodner på planten, hvilket er synd.

Vi får derfor lidt jordbær hver aften. Mest af alt, så høster vi fortiden – i stor stil – og fryser til marmelader, grød og desserter. Dermed forlænger vi havens jordbærsæson ganske betragteligt, så vi har jordbær hele året rundt.

Få en lang jordbærsæson i haven

Frosne jordbær kan dog på ingen måde måle sig med friske jordbær fra haven. Og der er heldigvis tricks til at få en lang jordbærsæson i haven.

Hemmeligheden er variationen af sorter.

Der er tidlige jordbær sorter, sene jordbær sorter og der er jordbær sorter til midt imellem – sidst nævnte springer vi over, da en pause i det høsten er helt fint. De tidlige og sene jordbær overlapper desuden fint hinanden i gode jordbær år, hvilket det virkelig må siges at være i år.

Vi har sorterne honeyoye og polka. Først nævnte er en forholdsvis tidlig sort. Modner fra midt juni med flotte lys røde bær – det er sorten fra billedet ovenfor.

Polka modner 10 dage senere. Vi er ikke rigtigt begyndt at høste fra Polka endnu — der har været et par modne bær, som er høstet. Den egentlig høst af Polka starter dog nok først i weekenken og stærker sig derefter 2-3 uger. Derefter er det slut med årets jordbærsæson.

Polka giver lidt mindre bær end Honeyoye, men det er mere “rigtigt rødet” jordbær. Udbyttet er desuden større på Polka.

jordbærsæson jordbær høst

Vi høster fra 60 planter – 30 af hver sort og 15 ét årige og 15 to årige planter. Det er måske lige i overkanten i et fantastisk jordbær år, som i år – men ellers ganske passende. Og kan man få for mange jordbær?

Fortiden høster vi 2-3 kilo jordbær hver eller hver anden aften. Vi spiser en del og en stor del ryger i fryseren – Her til eftermiddag er høstet en stor portion jordbær, som skal bruges som dessert til fejring af Sankt Hans med gode venner.

God Sankt Hans!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *