Når det kommer til dyrkning af tomater på friland, så handler det om at komme tidligt igang med forspiring af tomater – Læs om hvornår det er tid til såning af tomater.
Såning og forspiring af tomater
Kalderen siger 7 marts. Vi er altså endnu i det meget tidlige forår – og jeg har netop idag været i værkstedet og så de første frø til køkkenhaven. Vigtigst af alt, så er jeg kommet igang med forspiring af tomater.
Desuden har jeg sået porre, knoldselleri, mamelukærme og et par forskellige vintersalater. Salaten skal prikles ud i køkkenhaven i løbet den næste måned.
Mange vil sige at det er ALT for tidligt at begynde med såning af tomater allerede i marts. De fleste guides vil da også anbefale såning af tomater i slut marts. Mange vil sågar anbefale at vente til i april.
Sådan gør vi ikke her. Vi dyrker frilandstomater, hvor tidlig forspiring af tomater er et af vores vigtige redskaber til at sikre store tomatplanter – og massevis af tomater til høst. Faktisk er det lige sent nok, med såning af tomater i starten af marts. Normalt ville jeg så i slutningen af februar, men vi har ikke lige været hjemme – derfor sås tomater først nu.
Det skal også nok gå. De par uger fra eller til, før ikke forskellen. Vi ville dog ikke kunne høste store mængder af tomater, hvis vi ventede indtil april med at så tomater. Det ville være alt for sent. De første måneder har tomater også mest af alt brug for varme, som de nemt får i vindueskarmen.
Læs om dyrkning af tomater på friland her
Tomatsuppe til aftensmad
Kan det være mere passende at afslutte dagen – efter såning af tomater – med en portion tomatsuppe? Det synes jeg ikke. Det er naturligvis en omgang tomatsuppe, fra sidste års høst af tomater.
Jeg kan tilføre at trods det er mange måneder siden vi høstede tomaterne, lavede tomatsuppe og henkogte, så smager tomatsuppen fortsat af sol, sommer og solmodne tomater. Skønt!