Tryk "Enter" for at gå til indhold

Perfekt til grillen – og uundværlig til popcorn

Når det kommer til dyrkning af majs, så er reglen her på matriklen: Såning sker april, udplantning af majs sker før sankt hans. Det plejer at fungerer rigtig fint.

Dyrkning af majs i køkkenhaven

Majs på grillen er jeg vild med. Nå ja! Og tørrede majs, som forvandles til lækre popcorn. LÆKKERT.

Ellers må jeg nok indrømme, at majs ikke lige er en af de grøntsager, som jeg er vildest med. Ikke fordi majs smager dårligt. Det gør de jo ikke, men majs siger mig nok bare ikke så meget.

Og det er så ikke helt sandt. Jeg er vild med tortilla, nachos og den slags – og det er jo henholdvis pandekager og chips, lavet af majsmel. Dyrkning af majs, til majsmel, det gør vi os dog ikke i. Der går selvforsynings “grænsen”. Mel køber vi…

Alligevel findes der, hvert år, plads til et majs i køkkenhaven. Langt de fleste bliver til majs på grillen, men de majs vi ikke når at spise, tørres og forvandles til popcorn – eller bruges til nye majs, næste år.

Jeg går derfor ikke så meget op i dyrkning af majs, men vi har majs i køkkenhaven. Og vi ender da altid med at få et flot udbytte af majs – og nogle flotte store majskolber.

Trods majs er store planter, så optager majs dog heller ikke rigtigt plads i køkkenhaven – når vi dyrker på den måde, som vi gør. Faktisk hjælper majsplanter til at optimere køkkenhaven. Helt præcis optimere udbyttet af kartofler. Vi dyrker nemlig majs i rækkerne imellem de sene kartofler – altså vores gemme kartofler. De høje majsplanter sørger for skygge og mindre udtørring til kartoffelplanterne i juli måned, hvor sommersolen ellers hurtigt kan udtørre planterne og jorden. Så alt i alt har vi stor glæde af majs i køkkenhaven.

Såning af majs

Decideret guide til såning af majs vil jeg ikke dykke ned i her i dette blogindlæg. Det har jeg tidligere skrevet om – og det er ganske nemt.

Læs om såning af majs her

I år kom jeg lige tidligt nok i gang med såning af majs – allerede midt april. Normalt begynder jeg først såning af majs i maj, ganske enkelt fordi der først er plads til udplantning af majs i køkkenhaven i løbet af juni måned.

Jeg må have tænkt forkert i år, siden jeg startede allerede i maj. Men det er nu gået ganske fint, trods tidligere såning af majs.

Endnu en gevinst ved at vente med såning af majs, indtil maj, er at majs kræver stabil varme på minimum 15 grader – ellers rådner planterne ganske enkelt. Og når først majs er spiret frem, så bliver det hurtigt store planter – og det er der ikke plads til i vindueskarmen.

Se bare nedenstående foto, som er majs efter 14 dage i såbakke. Allerede er majs nogle vældig store planter.

forspring vindueskarm køkkenhave majs dyrkning

Efter majs er spiret frem, så prikles majs til individuelle potter, hvor majsene får lov at vokse videre – førend majsplanter plantes ud i køkkenhaven.

Jeg priklede også mine majs om i år, som normalt. Det var dog starten af maj, fremfor starten af juni – som normalt. Og resultatet var at mine forspirede majs stod for kold i maj måned, hvorfor jeg måtte starte forfra i starten af maj. Sådan går det, når man er for ivrig med dyrkning af majs.

Udplantning af majs i køkkenhaven

Når vi når til midten af juni, så er temperaturen ved at være stabil udenfor – og det er tid til udplantning af majs i køkkenhaven.

Langt de fleste vil udplante majs i rækker, for sig selv, så planterne har plads. Det gør vi ikke. Vi udplanter majs i rækkerne imellem de sene kartofler. Planter majs, når kartoflerne er blevet hyppet to gange. Og planter altså majs i randen, imellem rækkerne af kartofler.

dyrkning majs dyrkningsvejledning forspiring såning majsplanter

Ikke alene optimerer det udbyttet i køkkenhaven, da vi har flere afgrøder på samme stykke jord. Det optimere også vores kartoffelhøst, da majsplanter skaber skygge til kartoflerne – og det kan kartofler godt lide.

Kartoffelplanterne ser måske store ud på ovenstående foto. Det er de da også, men endnu er det kun små kartoffelplanter. I løbet af en måned, så er kartoffelplanterne kæmpe store og dækker helt af for jorden. Til denne tid, så er majsplanterne vokset sig høje – og troner henover kartoflerne.

Dyrkningsvejledning til majs

Vigtigt ved dyrkning af majs, som jeg lige vil tilføje i forhold til udplantning af majs i køkkenhaven. Majsplanter bestøver hinanden – og majsplaner skal bestøves flere gange. Bestøvning sker via luften.

Ikke bier eller andre insekter, som sørger for bestøvningen. Majsplanter smider pollen, som flyver rundt og rammer andre majs. Helt præcis rammer pollen de lange hår, som majs sætter i enden af en majskolbe. Og det hele sker via vinden.

For optimal bestøvning af majs, så er det derfor vigtigt at plante afstand imellem majs tillader at vinden kan blæse pollen over på majsplanter – nærmest fra alle sider.

Derfor dur det heller ikke at plante majs i én række. Der vil altid skulle flere rækker, siden om siden til, for at majsplanter kan bestøve hinanden. Optimalt bør majs plantes i en firkant, således at majsplanter bliver bestøvet uanset om det blæser fra øst, vest, nord eller syd.

Jeg planter mine majs i to rækker – i to højbede, tæt opad hinande. Derved får jeg næsten skabt en kvadrat, som mine majs plantes i. Plante afstand imellem majs er 30-50 cm, hvilket er optimalt. 30 cm imellem majs i rækkerne og 50 cm imellem rækkerne.

Dyrkning af majs

Efter udplantning af majs, så klarer planterne sig selv. Jeg sørger blot for nok vand, men det klarer vores automatiske vandingsanlæg til køkkenhaven – så ikke engang dette, bruger vi tid på.

Med andre ord, når først majs er plantet i køkkenhaven, så klarer de to højbede med sene kartofler og majs, sig selv.

Til august starter høsten af majs. Og vi høster løbende friske majs indtil midten af september, hvor højbedene ryddet – og både alle majs, såvel alle kartofler høstes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *