Tryk "Enter" for at gå til indhold

Bed med iris i forskellige lilla farver

Haveiris er – ærgerligt nok – ikke så populær en blomst. Formentligt fordi iris kan være lidt besværlige. Jeg er dog vældig glad for iris blomster – de er noget så skønne.

Iris blomster i haven

Mere korrekt er det egentligt at sige haveiris – eller helt præcis Iris Germanica – trods de fleste blot bruger iris. Iris er dog en KÆMPE slægt af blomster, og når der tales om iris til haven, så er det Iris Germanica der er mest udbredt.

Det er da også Iris Germanica, som får disse hersens KÆMPE STORE iris blomster, som de fleste forbinder med “rigtige” iris.

Jeg er vild med iris blomster. Det er så dekadent, nærmest pompøs blomst. Den er helt særlig. Virkelig noget for sig selv.

Jo jo! Af blomser i juni, så er jeg også glad for pæoner. Pæoner minder dog og mange andre blomster – tag bare engelske roser og pæoner, de er da meget ens i deres blomst. Iris blomster er helt anderledes. Ikke mange blomster, som ligner iris blomster. Helt unik, og noget så fantastisk.

Vi har vandiris omkring vores havedam, de er også dejlige. Vi har også et par krukker med siberiske iris, gladst af alle iris er jeg dog for Iris Germanica. De 80-100 cm lange stængler, som troner over et bed med deres fuldstændigt fantastiske blomster. Det er da vidunderligt.

Plantning af haveiris

Iris Germania er dog ikke så meget brugt, rundt omkring i haver. Forklaringen er formentligt, at iris er lidt besværligt. Rettere sagt stiller store krav til plantning og vækstforhold.

Det er dog ikke sværere, end det er… Og næsten alle haver har et område i haven, hvor Iris ville passe perfekt ind – modsat mange andre planter.

Iris Germanica kræver først og fremmest MASSEVIS af sol. Iris stortrives med sol, hvilket de færreste planter gør. Dette gør også at iris mere eller mindre altid kan finde plads i en have – og passe langt bedre ind, end mange andre stauder. De fleste stauder trives trods alt bedste i vekslende sol og skygge – eller kræver i hvert fald meget vand, hvis de står i fuld sol.

Iris Germanica behøver nærmest ingen vand, trods plantet i fuld sol. Faktisk er det nemmere at overvande, end give iris for lidt vand.

Nå ja! også gælder det at roden – knolden om man vil – skal stikke over jorden. Ganske enkelt således at solen kan bade roden, for at planten vil blomstre.

Guide til planting af haveiris

Når blot man har styr på sol og plantedybden, så skal iris nok blomstre – og trives i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *