Dyrkning af grønkål er nemt! Slet ikke forbundet med de problemer, som det har fået ry for. Grønkål er desuden skønt at have i køkkenhaven, da det kan høstes friskt hele vinteren.
Grønt, grønt og atter grønt
I forlængelse af gårdagens blogindløg om dyrkning af hvidløg – og at der ikke var meget grønt i køkkenhave, så er det vist på sin plads at prale af vores grønkål.
Læs om dyrkning af hvidløg her
Det er naturligvis helt forkert, at sige at køkkenhaven ikke er grøn endnu – som vi fik skrevet i blogindlægget igår.
Der er massevis af grønt i “køkkenhaven” – blot ikke det, som vi definerer som køkkenhaven.
Faktisk har vi ikke nogen decideret køkkenhaven endnu. Vi er ved at anlægge hele haven – køkkenhaven kommer senere. Indtil videre dyrker vi grøntsager rundt i havens kommende blomster bede.
Det stykke jord, som vi har defineret som midlertidig køkkenhave. Det er sandt nok ikke særligt grønt – som vi nævnte i blogindlægget fra igår.
Kun jordbærplanter og hvidløg står grønt i “køkkenhaven” – foruden de mange tulipaner, som står imellem jordbærrækkerne.
Rundt i havens kommende blomsterbede, står dog massevis af grøntsager – grønne grøntsager. En del er sågar klar til at blive høstet, hvilket især gælder grønkål.
Vi har allerede høstet store mængder grønkål. Idag høster vi grønkål for sidste gang – det blev til en kurv fuld af grønkål.
Dyrkning af grønkål
Grønkål har desværre fået et ry for at være svært at dyrke – hvilket egentlig gælder for alle typer af kål. Det er synd!
Dyrkning af grønkål er ikke svært. Det samme gælder for de øvrige typer af kål.
Når det kommer til kål er der dog en række forholdsregler, som man skal overholde. Overhold dem, så er dyrkning af grønkål ganske nemt.
- Dyrk ALDRIG grønkål samme sted – først 6-8 år senere
- Forspir indendøre – eller vent med at så til juni og accepter mindre planter. Derved undgår kållarven.
- Sørg for rigeligt vand
- Sørg for rigeligt gødning
- Plant ikke for tæt – heller med stor afstand
Det er det. Lyder ikke svært vel? Følg ovenstående råd, så er det slet ikke nødvendigt med fiberdug, insektnet osv.
Vil du kunne høste grønkål tidligt. Og sikre store planter. Så er det dog nødvendigt med insektnet og fiberdug, for at holde larver og kålsommerfulten væk.
For os, så er grønkål dog vintermad. I sommermånederne og efteråret bugner køkkenhaven med alt muligt andet lækkert salat – så det spiser vi der.
Grønkål smager desuden bedst, når det har fået frost – og det passer os derfor ganske fint at så på friland i juni. Vi høster først grønkål til december, når vi har fået første frost. Skønt med frsk grønt fra køkkenhaven igennem vintermånederne.
Undgå kållarven og kålbrok
Et ekstra godt råd i forhold til dyrkning af grønkål er at så grønkål med blomster. Tagetes er super, men nærmest alle blomster vil fungere – det forvirrer sommerfulgelarven og mindre angreb af larver og insekter.
Det er desuden ganske flot med blomster imellem grønkål. Det giver god farvei kålbedet.
I forhold til kålbrok, så er sædskifte det alt afgørende. Altså at der ikke dyrkes kål – af nogen art – på samme stykke jord igen, før 6-8 år senere.
Lad desuden værre med at smide affald fra kål på komposten. Stokke fra kålplanter og rødder fra kålplanter bør smides i skraldespanden – eller som vi gør, foræres til dyr.
Vores får elsker at snaske de sidste skud. Og når først alt det grønne er væk, så forsvinder stokken også hurtigt. Virkelig en lækkerbisken til får, men også kaniner og høns elsker affald fra kål.
Der er desuden ikke meget affald fra grønkål, som det ses af billedet med trillebøren. 8 grønkålsplanter havde vi i år – og vi har virkelig høstet enormt meget grønkål. Det er blevet til mange kurve fulde af grønkål – og rigtigt mange lækre måltider med grønkål.
Vi kan kun anbefale at dyrke grønkål i køkkenhaven. Hvis ikke i køkkenhaven, så i et af havens blomsterbede – som vi har gjort det i år. Grønkål er en flot plante, hele vinteren igennem.
Vi har desuden dyrket artiskokker i havens blomsterbede. Artiskok er virkelig også en skøn grønsag at dyrke rundt i havens blomsterbede.
Læs om dyrkning af artiskok her
Vores artiskokker står allerede store og flotte i haven. De har overlevet vinteren – det har også været en mild vinter i år – vi regner derfor med at vores artiskokker vil vokse sig kæmpe store i år.
Læs om overvintring af artiskokker her
Vi er vilde med artiskokker. Både til at spise, men især også som prydplante. Artiskokker er fantastisk smukke i haven – og tiltrækker mange sommerfugle og bier.