Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så er der pyntet op til Allehelgensaften

Nogle vil måske sige pyntet op til Halloween. Jeg er dog ikke meget for alt skal amerikaniseres. Og har nu fejret allehelgensaften i mange år, efterhånden.

Halloween eller Allehelgensaften?

Fejlagtigt tror mange Halloween er amerikansk. Det er ordet Halloween måske også – og de store festligheder omkring højtiden er da også temmelig amerikansk.

Helt amerikansk er højtiden dog ikke. Vi har faktisk præcis samme højtid, hvilken har været fejret i flere hundrede år i kirken. Yeps også i folkekirken, såvel den katolske kirke.

På dansk er det blot Allehelgensaften. Fejres hvert år på d. 31. oktober. Fejring sker ved at der tændes lys og mindes de døde.

Halloween handler om præcis det samme. En festdag for de døde. Halloween er kort sagt, blot det amerikanske ord for Allehelgensaften – ganske simpelt – en flere hundrede år gammel tradition i Danmark.

At fravælge højtiden fordi. det skulle være endnu en amerikansk tradition – ligesom valentinsdag, blackfriday osv – som overtager supermarkederne, det er noget sludder. Traditionen har vi haft i mange år, men fejringen er mere og mere faldet i baggrunden – hvis man ikke går i kirke.

Jeg forstår dog udemærket fravalget af den EKSTREME fejring, som amerikanerne gør for denne højtid.

Lys og lygter i haven, ved kirker og indgange er dog en del af Allehelgensaften også.

Oftest laves dog roelygter, da vi i Danmark ikke rigtigt har tradition for dyrkning af græskar.

Og med de mørkere afteners tiltag, så er det da virkelig bare super hyggeligt med lys i haven.

Græskar med lys i haven

Ved hoveddøren har jeg fået pyntet op med lidt græskar med lys, til fejring af Allehelgensaften.

Godt nok ikke roelygter, ej heller rigtige græskar – måske det kommer engang, hvis jeg får dyrket nogle i køkkenhaven. Indtil videre er det genbrug fra foregående år af græskar i plastik, som pynter ved hoveddøren – ind imellem Martins opsætning af krukker og efterårsblomster.

Se flere fotos af efterårsblomsterne foran døren her

Nu kan græskarhovederne med lys få lov at stå og pynte i et par uger – skabe lidt hygge i haven – så fjernes de igen. Også kan vi snart finde julelys og julelygter frem, så der igen-igen kommer lys i haven.

Læs nærmere om Allehelgensaften og Halloween her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *