Tryk "Enter" for at gå til indhold

Klargøring til bedre tider…

Ved man det ikke lige, så er fotoet af et pragt eksemplar af en amaryllis. Helt præcis 3 KÆMPE løg. Og nu starter slutspurten, for at få den i blomst til jul…

Julen er lige om hjørnet!

Kalenderen skriver 25 september. Det betyder 90 dage til juleaften. Kun 66 dag til 1. december, hvor alle julerier starter. Derfor er det ikke et minut for tidligt at komme igang med forberedelserne til julen – er det?

Før du svarer, så indskydes lige. Du allerede er liiiidt for sent ude for at kunne servere en hjemmelavet gløgg. Essensen til julegløgg skal gerne trække 24 måneder fra den er lavet. Så ja, det er tid! I hvert fald, hvis du vil konkurrere med eksperterne i gløgg…

Det er det i hvert fald ikke, når det handler om at sikre blomst i Amaryllis og juleroser, til december. Må indrømme, at vores Amaryllis virkelig også er begyndt at se temmelig sørge ud i vindueskarmen – som det ses af ovenstående foto.

Heldigvis kun stået på i en uges tid, for godt ser det ikke ud. Det er dog alligevel helt rigtigt!

Siden december, hvor Amaryllis blomstrede sidst, har vi haft fornøjelsen af en flot grøn plante i vinduet.

Læs om brug af Amaryllis, som grøn plante med flotte blade i vindueskarmen.

Nu visner den ned. Det går stærkt. Og det er nu, at der skal lidt ekstra fokus til løget – så vi sikrer, at det blomstrer til december.

Amaryllis amarylis ridderstjerne

Pasning af amaryllis løg

Egentlig lidt forkert, at jeg skriver dette blogindlæg. Her i huset er det Martin, som er eksperten i løg – i hvert fald løg, som skal blomstre. Det er næppe nogen hemmelighed, at Martin er tosset med tulipanløg. Tulipaner fylder i hvert fald en del her på bloggen.

Amaryllis er også et løg. Og jeg tænker det ligger til familien at være CRAZY med løg. Jeg glemmer i hvert fald aldrig Martins farmor for de ufatteligt mange amaryllis løg, som hun havde.

Martins farfmor havde et helt værelse på førstesalen, hvor hver en vandret flade – og talrige hylder, reoler og små borde – var dækket af plastbøtter ombundet med staniol. Yep! Ren forsamlinghus “potteskjuler”. Og i hver eneste “potteskjuler” stod et amaryllis løg.

Fra slut november og til start marts, pyntede flere flotte amaryllis løg i hendes stuer.

Her i huset har vi – endnu må jeg hellere sige – kun tre løg. Købt i december 2017 og blomstret hver december lige siden. Og det er virkelig nemt!

Efter blomstring skæres blomsten væk. Og pottes i god jord, hvor løges får lov at sætte blade og vokse til. Passes indtil september med gødning og godt med vand – i en vindueskarm. Midt september begynder bladene at visne få løget lov til i 1-2 uger. Derefter tages planten ud i værkstedet, stilles mørkt – vanding stopper – og her visner løget hurtigt ned. tager 3-4 ugers tid. Til den tid er vi fremme ved slutningen af oktober, her graves løgene op. Alt det visne skæres vækj. Og løges får lov at tørre et par uger.

Plejer at plante i spagnum. Oftest ét Amaryllis løg pr. potte. For at kunne sprede blomstring. Derfor tages løgene også ind i varmen ét efter ét, så de ikke blomstrer samtidigt.

Herfra er processen egentlig den samme, som købte man et nyt amaryllis løg. Løget skal places indendøre i varme, vandet virkelig minimalt og i løbet af 2 uger så blomstrer det.

amarylis løg blomst amaryllis

Amaryllis kan blomster igen

Der er altså absolut ingen grund til at smide de kæmpe store løg ud, når blomstringen er færdig. Har man ikke plads i en vindueskarm, så trives løget også ganske fint udendøre – blot undgå for meget regn i potten. Derved rådner løgene.

Og nu vi er ved genbrug af Amaryllis, så lad mig lige komme med en korrektion. Det er altså forkert at kalde løget for amaryllis – det er dog blevet normalt herhjemme. Det er noget sludder.

Amaryllis er et løg fra sydafrika, som på lune pladser kan gro på friland i Danmark. Det korrekte navn for løget jeg her taler om – og løget vi danskere køber i massevis af til jul – er ridderstjerne. Det latinske navn er Hippeastrum.

Amaryllis og ridderstjerne ligner godt nok hinanden meget, men er vidt forskelligt. Ridderstjerne har kraftige stilke – og får 3-4 meget store blomster. Amaryllis har helt spinkle stilke og får 1-2 blomster – blomste er noet mindre end ridderstjerne.

Husk også at tag juleroser – for at sikre juleroser blomster til jul

Nu vi er igang med de tidlige forberedelser til jul med amaryllis løg, så husk også at tage juleroser ind. Altså hvis du har juleroser i krukker, som skal pynte ved hoveddøren i december.

Juleroser blomstrer – trods navnet – først i januar. Så egentlig behøver man ikke gøre noget, hvis man er fint tilfreds med det. Januar skal der jo også være blomst i haven.

Vi har flere juleroser i krukker. Fortiden er de gemt væk bagerst i haven, hvor de har nydt sommeren i skyggen. Nu tager jeg krukkerne ind i garagen, hvor de lige får en tør periode. Derved fremskyndes blomstringen.

Tænker du over det, så er december – som regel – en tør måned. Det er dette vi forsøger at efterligne ved at tage vores juleroser ind i tørvejr. Dermed sikrer vi at vores juleroser blomster i december, hvor vi bruger juleroser til at pynte ved hoveddøren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *