Når det kommer til dyrkning af jordbær, så handler det ikke kun om valg af sorter af jordbær for dyrkning af bedste jordbær. Det er også vigtigt med korrekt formering af jordbærplanter.
Bedste jordbær
Her på matriklen er vi helt enige om at Polka er en af de absolut bedste jordbær. Sorten leverer massevis af pæne, kraftige røde bær.
Korona er også et godt bud, men Polka giver mere faste bær. Dette er vi glade for, både i forhold til holdbarhed efter plukning, men også i forhold til brug i marmelade.
Vores erfaring er også at Polka giver et noget større udbytte end Korona – begge er dog i kategorien af højt udbytte. Vores erfaring kan derfor være afhængig af vores jordforhold, som er lerholdig jord.
Vil desuden sige at Polka næsten aldrig fejler. Udbytter har i år været helt vildt. Selv på dårlige år med meget tørke eller meget vand, så giver Polka dog rigtig flot. Modsat Korona, som har det med at smide bærrene, hvis der er for meget sol eller for meget vand.
Polka modner midt på sæsonen for jordbær. For at forlænge sæsonen med jordbær, så har vi også en meget tidlig sort. Her er vi glade for Honeoye. Mange mener, at denne er for syrlig. Det er nu ikke vores oplevelse. Der er langt mere sødme i Polka, men Honeoye kommer tidligt og smager virkelig af jordbær.
Så de bedste jordbær høster vi fra Honeoye og Polka. Det er de to sorter af jordbær, som vi holder ved – og har brugt i flere år efterhånden.
Fra vi starter med at høste jordbær, så høster vi hver 2-3 dag. Og høster massevis af jordbær, hvert eneste år. Fra starten af juni og indtil midt juli, så spiser vi jordbær hver dag. Det er helt fantastisk. Elsker det! Jordbær til dessert og aftenhygge hver aften. Nå ja, og lidt jordbær på morgengryn. Skønt!
Trods vi spiser enorme mængder friske jordbær, så bliver en stor del jordbær også frosset ned. Fryser ned i 500g portioner, som er perfekt – for os – til at tage op til grød, marmelade, bagværk, drinks, smoothie osv. osv.
Vi er storforbruger af jordbær – jordbær af egen avl fra køkkenhaven.
Stiklingeformering af jordbærplanter
En ting er dog valg af bedste jordbær ud fra sort, noget andet er dyrkning af gode jordbær.
Dyrkning af bedste jordbær handler om bedste jordbærplanter, såvel gødning, pasning af jordbær osv osv.
Det hele starter dog med korrekt stiklingeformering af jordbærplanter.
I mange år har vi klippet stiklinger af jordbær, vandet og passet de nye planter, for sidenhen at plante ud i køkkenhaven. De sidste år af vi dog gjort det lidt anderledes. Vi har ladet stiklinger – udløberne fra jordbærplanerne, om man vil – forblive sidden på moderplanten. Og først klippet forbindelsen, når der var etableret et godt rodnet.
Det fungerer LANGT bedre. Giver nogle meget sundere jordbærplanter. Langt kraftigere planter, som allerede som 1 års planter giver et flot udbytte.
Størst udbytte høster vi dog fortsat fra 2 års planter. 1 års planter er dog godt med, siden vi er begyndt med denne nye teknik til formering af jordbær.
Pasning er egentligt også langt nemmere. Tager en masse små potter med jord, som vandet grundigt igennem. Også tager jeg udløbere fra jordbærplanter og potter op.
Bruger altid kun første skud på én udløber. Alt derefter klippes væk. Og alle udløbere, som jeg ikke bruger klippes også væk. Ingen grund til at jordbærplanten bruger energi på andre planter, end de planter jeg vil bruge.
Vi har desuden størst succes med stiklinger fra 1 års planter.
Bliver det meget tørt i slutnigen af juli, så vander jeg hver potte med jordbær. Ellers får planterne lov til at klare sig selv – og der er nærmest ikke brug for vanding, da planten henter næring fra moderplanten. Det sparer på vanding og pasning, samtidigt med at man får bedre jordbær planter.
I løbet af august, så klipper jeg planten fra moderplanten. Nu er de nye stiklinger egentlig klar til at blive planten ud i køkkenhaven, men venter til september med udplantning. Ganske enkelt fordi der ikke er plads i køkkenhaven.
Dyrkning af bedste jordbær i køkkenhaven
Stiklingerne vi laver i år, bliver til 1 års planter næste år – det er af disse planter, som vi næste år tager nye stiklinger af.
Når stiklingerne er klippet fra 1 års planterne i løbet af august, så klippes jordbærplanterne helt ned. Der tilføres gødning planterne og dækkes med jorddække i form af græsafklip omkring planterne – sidste nævnte for at undgå ukrudt i at tage over, såvel holde på fugten.
I løbet af august og september vokser nye blade frem Og sådan står planterne flot hele vinteren, klar til at give en masse jordbær den kommende sommer – her er planterne pludselig 2 års planter.
I løbet af maj måned tilføres jorddække i form af græsafklip eller halm. Igen for at undgå ukrudt, men også for at holde på vandet – og måske vigtigst for at beskytte jordbær fra at ramme jorden, hvor de ellers hurtigt rådner.
Efter høst, så graves alle 2 års planter op og kasseres. Nogle vil måske mene at man sagtens kan høst et pænt udbytte af jordbær fra 3 års planter. Det kan man også, men det er langt mindre jordbær. Det går også en smule udover smagen, des ældre jordbærplanter bliver.
Vi vil gerne have jordbær af en pæn størrelse. Og vil gerne have lækre søde jordbær.
Vi har desuden ikke pladsen i vores sædskifte i køkkenhaven til 3 års planter. Nå ja! Og behøver ikke flere jordbær, end vi allerede har.
Interessant læsning. Opstarter vekseldrift (sædskifte).
Mit spørgsmål er:
Hvad står der før og efter jordbær i skiftet?
Jeg har 6 bede, hvor der indgår 2 rækker jordbær og 2 rækker kartofler. Altså 2 rækker fri, hvad passer til dem ?
Det vigtigste for mig er jordbær og kartofler.
Mvh Povl-Erik
Hej Povl-Erik
herligt du læser med – og fedt at du kan finde inspiration.
Vi har frilandstomater året før vi planter jordbær. Under tomatplanterne udplanter jeg i midt-slut juli massevis af forspiret basilikum, for at give jorddække.
Derefter følger 2 år med jordbær.
Når vi fjerner 2.års jordbær efter høst, så såes honningurt og tagetes. Dette for at undgå nematoder. Såvel give næring til jorden.
Til februar kommes delvist omsat kompost på jorden, lægges blot ovenpå de væltede blomster. Og jorden dækkes med plastik.
Når vi kommer til juni, så lægges vinterkartofler. Og juli udplantes forspirede majs i rækkerne imellem kartoflerne.
Min erfaring er at majs og vinterkartofler står genialt sammen. Majs skygger for kartoflerne, så de vokser beder. Og omvendt dækker kartofler jorden, så fugten holdes i jorden.
Held og lykke med det 🙂
Vh. Rune