Normalt hedder det sig, at hæk bør klippes første gang før sankt hans. Sådan er det dog IKKE med klipning af buksbom, hvor det er vigtigt HVORNÅR man klipper buksbom pga sygdom og larver i buksbom.
Hvornår klipper man buksbom?
Jeg springer direkte til det. Klipning af buksbom bør ske fra start juli og indtil midt juli.
Normalt anbefales det at klippe hæk første gang før Sankt Hans – altså i foråret. Og anden gang slutningen af august, start september. Buksbom klipning er dog lidt anderledes…
Buksbom vokser langsomt, så det er næppe nødvendigt med endnu en klipning senere på sæsonen. Men vil man klippe buksbom igen – måske for at stramme op – så klip buksbom anden gang i midt september. Jeg vil dog sige at det i langt de fleste tilfælde er mere end rigeligt med klipning af buksbom i start juli.
NEJ! Klipning af buksbom i juli handler ikke om at springe en klipning over – og kunne nøjes med én klipning af buksbom.
Det handler om at buksbom er mere og mere udsat i haven. Der er en alvorlig svampesygdom, som kan ramme buksbom. Der er buksbom kvist død, som er en sygdom der gør at bumsbom bare dør og går ud. Og der er buksbomhalvmøl, som er larver i buksbom – som æder alle blade, med det resultat at planten går ud.
Sidste nævnte gør at det er bedst med klipning i starten af juli. Første hold buksbomhalvmøl flyver i maj og juni, hvor de lægger deres æg. Klipning af buksbom før Sankt Hans bidragr blot til at sprede duften, som tiltrækker de generende møl.
Andet hold flyver i løbe af august – hvorfor man heller ikke bør foretage buksbom klipning i august.
Læs om bekæmpelse af larver i buksbom her
Først nævnte – svamp i buksbom – gør at maj og juni er dumt tidspunkt til klipning af bumsbom. Her i Danmark i hvert fald. Luftfugtigheden er ofte meget høj, grundet den meget vand i jorden og de ofte høje temperaturer vi har i forsommeren. Ved man bare lidt om svamp og den slags, så stortrives svamp i fugtigt vejr. Vent derfor til juli, hvor vejret er tørt.
Guide til klipning af buksbom
Når man klipper buksbom, så er det desuden SUPER VIGTIGT med god renlighed. Svampesygdomme spreder sig hurtigt fra plante til plante, samme gør buksbom kvitsdød.
Renlighed og god hygiejne er derfor afgørende!
Brug derfor en saks, som kan dyppes i vand med atamon – atamon dræber svampe, så det ikke spredes og desinficerer. Vær omhyggelig med at dyb saksen i atamon blanding ofte – altid når der bevæges fra én plante til en anden.
Man kan sagtens bruge en hækklipper, hvis man vil. Jeg foretrækker at bruge en hæksaks – og helt en en hånds hæksaks, da jeg synes det er nemmest. Specielt nemmest ved beskæring af buksbom kugler. Ved buksbom hæk er det mindre afgørende med værktøjet, men nu har jeg en fin hæksaks – og den gør det godt. Og den er nemme at dyppe igen, igen og igen i atamon-vand.
Sørg desuden for at få fjernet afklip efterfølgende. Vil anbefale at smide det i skraldespanden, så de bliver brændt. Ingen grundt til at risikere at sprede sygdom rundt i haven. Og desuden absolut ingen grund til at buksbom blade ligger og visner ned og sender duft til buksbomhalvmøl.
Sørg desuden for at klip på en overskyet dag. Aldrig i fuld sol, da det brænder planten. Og ALDRIG NOGENSINDE i en dag med fugtigt vejr, da det øger risikoen for svamp.
En sommeraften, når solen er gået ned er ideelt – eller en overskyet dag.
Buksbom hæk
Måske denne buksbom hæk ikke ser ud af meget endnu. Det begynder dog at ligene noget. Netop klippet for første gang – og nu kan man da ligesom se, en lige kant.
Næste år bliver det rigtig godt.
Har fire af sådanne hække omkring vores krydderurtehave. Blev plantet for 2 år siden, tilbage i 2020.
Læs om planting af buksbom hæk
Ideen er at hækken skal blive 40-50 cm høj og danne ramme omkring vores krydderurtehave – såvel skabe læ for krydderurterne.
Det hele startede tilbage i efteråret 2017, hvor vi havde en masse afklip fra buksbom. Det blev sat i potter, priklet om efter et år og dyrket videre indtil plantet i 2020. Nu skriver kalender 2022 og jeg har netop for en lille uges tid siden klippet hækken for første gang.
Altid en sejr, når stiklinger klarer den. Denne buksbom hæk er jeg dog ekstra glad for. Sidste år var alle planterne nemlig voldsomt angrebet af buksbomhalvmøl. Efter en ordenligt indsats med bekæmpelse af larver i buksbom, så står hækken igen flot i år. FEDT!