Tryk "Enter" for at gå til indhold

Perfekt job til sommervarmen

Når det bliver for varmt til at være i haven, så er det dejligt at kunne rykke indenfor i skyggen. Er igang med forspiring af tagetes, som skulle prikles – førend plantes ud i haven.

Såning og forspiring af tagetes

Det er egentlig ikke nødvendig med forspiring af tagetes. Man kan sagtens strø tagetesfrø direkte i haven – på voksestedet – også bare lade frøene spire frem.

Det giver dog større planter at med forspring – sådan er det bare generelt med alle frø. Hvilket jeg netop ønsker her, da jeg skal bruge disse tagetes som grøngødning i køkkenhaven.

Endnu en fordel ved forspring af tagetes er at man bedre kan styre resultatet. Dermed mener jeg, at der er langt større spire succes. Såning af tagetes i haven er med risiko for at frøene går til – flyver væk, spises af fugle eller bare forsvinder.

Ved forspiring kan jeg kontrollere fremspiringen. Prikling kunne jeg springe over – og bare plante direkte ud i haven på voksestedet. Det gør jeg af og til, men disse tagetes skal bruges som grøngødning og jeg skal lige have ryddet plantestedet i køkkenhaven.

Tagetes som grøngødning

Efter jeg har gravet jordbærplanter væk i køkkenhaven – altså 2 års planterne – så udplanter jeg tagetes.

En ting er at tagetes er en FANTASTISK grøngødning. Altså en plante, som bidrager med mere næring til jorden end den tager.

En anden god ting ved dyrkning af tagetes, som grøngødning er at tagetes renser jorden. Jordbær samler nematoder i jorden. Dyrkede jeg jordbær igen samme sted næste år, så ville der med stor sandsynlighed se ud som om der er orm i jordbærrene.

Nu opretholder jeg et godt sædskifte. Og dyrker aldrig samme afgrøde samme sted, førend 8 år senere. Netop for at undgå ophobning af plantesygdomme, såvel nematoder i jorden.

Jeg tager dog ingen chancer, hvorfor jeg udplanter tagetes efter dyrkning af jordbær. Jordbærplanterne fjernes jo alliegevel her i juli måned. Og det er kun pænt i køkkenhaven med blomster.

Til vinter visner blomsterne ned, hvorefter jeg kører kompost på jorden. Også er der klar til dyrkning af kartofler på jordstykket næste år.

Læs om jordbærstiklinger her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *