Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det bliver ikke i år…

Der er tradition for at lægge en vintergæk med et gækkebrev. Påsken falder dog sent i år, så havens vintergækker er afblomstret…. og desuden allerede delt for flere vintergækker i haven

Vintergæk med gækkebrev

Ved ikke, hvorfra tratidionen om at sende en vintergæk med et gækkebrev stammer. Det må dog vist være mere undtagelse, at det er muligt at sende en vintergæk til påske.

Påsken forskyder sig godt nok, hvert år. Langt oftest ligger påsken dog sent, så vintergækker for længst er afblomstret.

Vintergækker blomstrer jo i februar måned. Vintergæk – også kaldet almindelig vintergæk – er det tidligst blomstrende forårløg herhjemme.

Vintergækker dukker frem af jorden i slutningen af januar og begynder at blomstre i februar – kolde vintre først slutningen af februar. Blomstringen fortsætter oftest indtil midten af marts.

Vintergæk er en løgplante med linjeformede, blågrønne blade og hvide, dråbeformede blomster. Planten er velkendt og meget brugt i haver, hvor vintergækker nemt spreder sig.

Traditionen med at lægge en vintergæk med et gækkebrev er derfor temmelig mærkelig. Trods en sød ide, så er vintergækker – oftet – afblomstret til påske.

Med lad nu det ligge. Der er trods alt mange mærkelig traditioner…

Pointen med dette blogindlæg var egentlig også mere at sætte fokus på pasning af vintergækker i haven. Mere præcis pasning af vintergækker efter deling.

Pasning og formering af vintergækker

Vintergækker er nemme at formere. En enkelt vintergæk bliver meget hurtigt til rigtig – rigtigt mange vintergækker i haven.

Formering af vintergækker hjælpes gevaldigt på vej, ved årlig deling af vintergækker. Det har jeg allerede skrevet et blogindlæg om, for et par dage siden.

Læs om formering af vintergækker

Nu har vi haft flere dage med sol og varme siden deling af vintergækkerne. Og trods vintergækker normalt passer sig selv og ikke behøver pasning, så skal vintergækker vandes – efter deling – såfremt der ikke kommer regn.

vintergæk vanding formering vintergækker

Vintergækker er nemlig en skovplante, som foretrækker skygge og fugtig jord. Et sådan plantested bør man også vælge til sine vintergækker, for at de har det bedst i haven.

Har delt alle havens vintergækker, så idag får vintergækkerne en tur med vandslangen. Det sikrer at alle de delte løg klarer sig og kan hjælpe til med en fordobling af havens vintergækker til næste år – deling af vintergækker, årligt, sikrer nemlig en fordobling af de skønne forårsløg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *