Tryk "Enter" for at gå til indhold

Farve SPLASH langt husmuren

Gårdspladsen har været et festfyrværkeri af farver. Nu er tiden til at høste frø fra stokroser, for at sikre næste års blomstring bliver mindst ligeså fantastisk.

Stokroser i alle farver

Gårdspladsen har været et væld af farver denne sommer. Stokroserne har stået fantastisk godt. Kæmpe store har stokroserne været og dækket med talrige farverige blomster.

Læs om pasning af stokroser her

Da vi overtog Nymølle i maj 2017 var der kun et par få stokroser – klemt væk, bagerst på gårdspladsen.

De sidste år har vi høstet frø, som vi har sået langt murene på gårdspladsen. Vi har desuden hentet frø fra venner og familie, for at tilføje flere farver.

Stokroser frø giver dog ikke – nødvendigvis – samme farve, som stokrosen frøene er høstet fra. Stokroser krydsbestøves nemlig ganske nemt.

Første år stokroser vokser sætter de ikke blomst. Kun blade, hvor det er vigtigt at fjerne alle gule og grimme blade – hvilket er stokrose rust.

Læs om bekæmpelse af stokroserust her

I år er dermed først år, hvor vi har oplevet de massevis af frø af stokroser vi har sået, stå i blomst. Præcis som vi håbede på, så er det blevet et festfyrværkeri af farver.

Nedenstående er blot et udpluk af de mange farverige stokroser

Frø fra stokroser

Det er ganske nemt at tage frø fra stokroser. Når blomsterne er visnet væk, så sidder tilbage frøstanden. I løbet af 1-2 uger, så tørrer denne ind og kan plukkes.

Plukkes frøstandende ikke, så falder frøene ned på jorden – hvor de fleste vil spire til nye planter.

Stokroser er ganske nemme at formere fra frø. Vigtigt er det blot at huske at farven på nye planter ikke nødvendigvis giver samme farve som moderplanten. Men er man fair med et festfyrværkeri af farver på ens gårdsplads – som vi er – så er farverne jo ligemeget. Vores fokus er netop at sikre massevis af forskellige farver ved vores stokroser. Det er noget så flot med det vilde blomsterflor vi har hele sommeren, langt muren til stalden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *