Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til at finde saksen frem…

Sikke en blomstring! Havens roser har stået fantastisk i år. Nu er det tid til at alle de remonterende roser klippes – deadheades, som det hedder på engelsk…

Remonterende roser

Nu skal det handle om beskæring af remonterende roser – helt præcis deadheading, altså fjernelse af de afblomstrede roser – så lad mig starte med at fortælle lidt om remonterende roser.

Helt kort kan roser inddeles i tre kategorier – når det kommer til blomstring. Der er roser, som kun blomstrer én gang. Der er roser der blomstrer hele sæson fra juni indtil frosten. Og der er de remonterende roser.

Sidste to kategorier er næsten fjollet at dele i to, da det for begge typer af roser gælder at de blomster hele sommeren. Forskellen er blot at remonterende roser har to store blomstringer, hvor der er en pause imellem.

Remonterende roser begynder blomstring, ligesom alle roser, i juni. Blomster indtil slut juni – hvor der kommer en pause. Det er her alle de visne roser klippes væk, for at sikre en ligeså storslået blomstring igen fra midt august og indtil frosten.

Beskæring af remonterende roser

På dansk har vi intet ord for deadheading – altså at fjerne afblomstrede blomster. Nogle bruger ordet klippe, nippe eller beskære roser. Ved brug af beskæring af roser – især beskæring af de remonterende – kan dog hurtigt opstår forvirring, da mange forveksler med beskæring der gøres i februar.

Beskæring af roser er ens for både de engangsblomstrende roser, de sæson blomstrende og remonterende. Alle skal de beskæres i februar.

Ja! Jeg skrev februar, trods der altid er meget skriverig og snak om at roser først beskæres efter frosten. Noget sludder. Roser beskæres i februar, når rosen er i dvale – frost eller ej.

For at undgå forvirring, så lad og bruge deadheading – det engelsk ord.

Deadheading af roser

På afstand kan det virke voldsomt at fatte saksen og klippe samtlige blomster af en rosenhæk – ja sågar en enkelt rose – her i juli. Når der zoomes ind, så er rosen dog afblomstret. Trods lidt lyserødt hist og her.

Remonterende roser beskæring

Og det er virkelig en god ide at klippe samtlige blomsterhoveder – og rosen knopper – af, her i juli. Derved motiveres rosen til at sætte endnu flere nye knopper, så rosen sikres endnu en blomstring indtil frosten.

Engang blomstrende roser, behøves ikke klippes. Lad endelig rosen sætte bær. Det er kun de remonterende roser, som får den helt store tur. De roser, som blomstrer hele sommeren, deadheades blot løbende.

De remonterende kan også fint deadheades løbende, hvis det er. Det har ingen betydning – for en rosenhæk, så er det dog lettest at klippe én gang.

Efter deadheading af roser her i juli, så får roserne en omgang rosengødning – og er klar til endnu en storstået blomstring.

remonterende roser

Rosenhækken ser lidt trist ud, når den er er blevet deadheaded her i juli. I løbet af 1-2 uger, så er der dog massevis af nye knopper – og inden længe er rosenhækken dækket af pink blomster igen.

Rosenhækken blev sat i november 2018. Det er altså kun 2 sommer vi kan nyde vores rosenhæk – planterne har det fantastisk.

Læs om planting af rosenhæk

Et godt råd: Brug en rosensaks

rosensaks saks roser beskæring

Ved deadheadning af roser – især de remonterende roser – hvor der virkelig skal foretages mange klip. Ikke mindst, når der er tale om en rosenhæk med 30 roser, som her. Så er det rigtige værktøj en god ide.

En grensaks kan selvfølgelig bruges, men en grensaks er ikke så “fjedrende”. Det bliver hårdt for hænderne med de mange klip, hvis der bruges en grensaks. En rosensaks er helt anderledes.. En rosensaks er både let, og enormt fjedrende, så det er en leg at lave klip, klip, kliip.

Endnu en fordel ved at have en rosensak er at smitte ikke spredes. Jeg bruger KUN min rosensaks til roser. Og efter brug vaskes saksen i atamon, for at dræbe bakterier. Derved sikres sundere roser.

4 Kommentarer

  1. Inger Marie Larsen
    Inger Marie Larsen 8. august 2022

    Hvor meget skal man klippe ned efter at de remonterende roser er blomstret af ?
    Er det kun den afblomstrende rose man må klippe af eller er det en del af stænglen?

    • Martin
      Martin 8. august 2022

      Hej Inger Marie

      Du klipper blot ned til nærmeste bladpar, så skyder rosen fint igen 🙂

      Skøn sensommer

      Vh. Martin.

  2. Gitte Eggers
    Gitte Eggers 19. juni 2022

    Jeg har en remonterende rose af arten “Fellowship”, den står i en krukke og har p.t. en fantastisk blomstring, sidst jeg talte var der 17 knopper og 4 roser i fuldt flor.
    Men hvordan og hvornår skal jeg klippe de enkelte afblomstrede roser af og hvor?
    Jeg vil gerne klippe dem korrekt stykvis, således at der hele tide vil være blomster på, heller få end vente til den kommer i fuldt flor igen om en måned.

    • Martin
      Martin 20. juni 2022

      Hej Gitte

      Roser i krukker er virkelig også bare skønt 😀

      Det bedste du kan gøre, er at klippe efter afblomstring… Aller bedst vil det være, hvis du klipper de eneklte blomster af, når de har afblomstret. Således du er over rosen flere gange ugentligt.

      For rosenhækken her, så må jeg dog sige at det bliver for stort arbejde – og derfor venter jeg indtil alle roser er mere eller mindre afblomstret, så tager jeg rosenhækken fra en ende af… og fjerne alle blomster. Så får jeg godt nok en periode uden roser, men derefter vender rosen stærkt retur med ligeså flot blomstring 🙂

      Så der er ikke ét svar. Du kan gøre det på flere metoder… og tidspunktet akn jeg ikke sige, udover efter afblomstring… og afhængig af temperatur, vind og nedbør, så varierer det ENORMT meget fra år til år…

      Held og lykke med det.

      Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *