Ikke meget at gøre i haven, her i januar. Tidspunktet er dog perfekt til plantning af træer i haven. Samme gælder det for plantning af buske og andre løvfældende planter – selv roser kan med fordel plantes i januar.
Haveprojekter i januar
Lad mig starte med at ønske et rigtig godt nytår – og lad os håbe, at 2021 bliver et fantastisk år.
Havemæssigt kan vi ikke klage for 2020. Med corona situationen, som har betydet aflysning af alle arrangementer, rejse og begrænset alt social aktivitet, så har vi virkelig haft tid til haven. Sådan gælder det vist for mange – havearbejde er pludselig blevet populært.
Planteskoler, havecentre og byggemarkeder har i hvert fald haft et godt 2020 – der har virkelig været travlt og er købt enormt mange planter til de danske haver. Herligt!
Her hos os har vi virkelig også nået en masse i haven. Der er lavet en ny stor køkkenhave, urtehave, anlagt et par nye bede i haven – og vi er kommet videre med vores havedam.
Når det er sagt, så håber jeg virkelig at 2021 må blive et farvel til alt corona hurlumhej. Sikke et år! Utroligt at vi i det 21-århundrede pludselig kan stå med sådan en udfordringer på verdensplan. Det var der næppe nogen, som havde forudset…
Nå! Nok om corona for denne gang – også alligevel ikke helt. Dette blogindlæg skal handel om plantning af træer i haven. Vores første haveprojekt for 2021 og et perfekt haveprojekt til januar. Og hvilken bedre måde at starte 2021 på, end med at plante et træ? Det signalerer ligesom håb for fremtiden. Sådan har jeg det i hvert fald.
Plantning af træer i haven
Mange vil formentligt mene at årstiden er helt forkert. Tænker at mange vil mene, at januar er helt forkert til meget havearbejde. Sådan tænker de fleste sikkert også om december, februar – formentligt også november.
Sandheden er dog, at vinter er det PERFEKTE tidspunkt til plantning af løvfældende planter og træer.
Af løvfældende planter og træer, kan nævnes: roser, buske, træer og langt de fleste hækplanter. Faktisk er det kun de stedsegrønne hækplanter, buske og træer, som ikke kan plantes her i december, januar og februar.
Faktisk var det netop vintermånederne, hvor man førhen plantede løvfældende planter. Idag er langt de fleste træer og buske pottet op i plastpotter – som de ses på planteskoler – og kan plantes hele året rundt. Vel at mærke, når man husker at vande. Vintermånederne er dog fortsat et godt plantetidspunkt for pottede buske og træer. Det samme gælder for roser.
Plantning af roser i vintermånederne skal dog tilføjes, at her er tale om barrodsplanter – ikke pottede roser. Barrodsroser er billigere, så virkelig værd at kigge på. Specielt, hvis der skal plantes mange roser. Jeg plantede flere roser i december – januar er dog heller intet problem. Februar bliver dog lige sent nok, da roserne fra slut februar begynder at skyde. Læs om plantning af barrodsroser her
Fordelen ved planting af løvfældende planter i vintermånederne er at planterne er i dvale. Fra foråret bruges størstedelen af energien på rødder – især de små fine rødder, som er livsvigtige for planterne. Sidenhen bruges energien på blade, knopper, blomster osv. Med andre ord, så får træet en perfekt start på voksepladsen ved plantning af træer i haven, såvel buske og roser, i plantens dvaleperiode. Altså vintertid, når planterne står nøgle for blade.
Planting af Ginkgo Biloba træ – også kaldet tempeltræ
Det plantede træ er en Ginkgo Biloba, som er et meget langsomt voksende træ. Perfekt til enhver have. Ikke alene fordi træet vokser meget langsomt, men fordi træet også smider bladene hurtigt i efteråret.
Hele forvandlingen fra grønt træ til nøgen stamme, er fortryllende. For ikke bare at sige fantastisk. Hele sommeren står Ginkgo Biloba med smukke grønne blade, når efteråret kommer forvandles bladene langsomt til gule – HELT GULE. I nogle uger står træet fuldstændigt gult. Meget smukt. Og pludselig smider træet alle bladene. Sker ikke langsomt og løbende, over tid, som for de fleste træer i efteråret. I løbet af 2-3 dage smider Ginkgo Biloba alle blade.
At Ginkgo Biloba hurtigt smider bladene i efteråret gør netop at der hurtigt tilføres massevis af lys til haven. Og det har vi jo netop ekstra meget brug for i efteråret. Her er altså virkelig tale om et perfekt træ til enhver have – fra at være en skyggende parasol sommeren over, lukkes lyset pludselig ind. Helt perfekt.
Ginkgo Biloba ses da også – måske af denne årsag – ofte plantet i asiatiske templer, hvorfor også navnet tempeltræ.
Træet vokser dog, som sagt, meget langsomt. Det er derfor værd at investere i et højt træ – trods man har en lille have. Træet skyder ikke med ret mange centimeter om året, så der vil gå rigtigt mange år førend man har et træ – hvis man køber træet på 1,5-2 meters højde.
Vi har købt træet i 4,5-5 meters højde For sådanne store træer til haven, så er det nødvendigt med støtte til træet – og korrekt opbinding af træer – for at undgå, at træet væltes af vinden.
Læs om korrekt opbinding af træer her
Plantning af træer i haven ved havedam
Nu jeg var igang med planting, så fik jeg også plantet de sidste fire japanske kirsebærtræer ved vores havedam. Ellers rettere sagt ved vores høj ved havedammen.
Måske endnu ikke helt til at se, men planen er at højen skal blive til en “hule” ved vores havedam. Der er faktisk to små høje, hvor imellem der er en lille sti – og placeret nogle store sten, som bænk derinde.
Når foråret kommer, så skal hele højen plantes til med bregner, efeu og hosta. Præcis ligesom der omkring vores havedam skal plantes med massevis af planter, så her bliver skabt en herlig grøn oase.
Tænker det bliver rigtig godt. Trods det måske er svært at forestille sig. Ved at det også kan synes en smule rodet nu og her. Ikke mindst fordi jorden ligger bar og nøgen. Jeg kan dog se det hele for mig… Og hver nu tilføjelse bringer visionen nærmere.