Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til opgravning af Georginer – og gøre dem klar til vinteropbevaring

Georginerne er afblomstret. Og inden frosten sætter ind, så skal knoldene tages af jorden, rengøres knoldende og gøre knoldene klar til vinteropbevaring. Guide til opgravning af Georginer…

Første nattefrost

Det er snart 3 uger siden, at vi havde den første nattefrost. Helt præcis havde vi nattefrost natten imellem d. 27. oktober og d. 28. oktober. Og for en gang skyld, så havde metrologerne advaret om nattefrost.

Ellers ikke normalt, at metrologerne gætter rigtigt om vejret…

Mange skyndte sig allerede at grave Georginer og andre frost følsomme planter om d. 27. Andre vågnede søndag morgen til en græsplæne dækket af frost og skyndt sig i haven og grave Georginer op.

Vi tog det ganske stille og roligt. Georginer tåler ikke frost, men en enkelt nat er absolut intet problem. Havde Georginerne været afblomstret, så havde gravet op. Der var dog massevis af blomster på vores Georginer, såvel som rigtigt mange nye knopper.

Nu er vores Georginer dog afblomstret. Vi har hentet den sidste buket Georginer – 3 flotte blomster blev det til. Og nu er det tid til opgravning af Georginer.

Georginer buket dug

Opgravning af Georginer

Første step i opgravning af Georginer er at klippe alle bladene væk. Dermed kan man lettere komme til at grave knoldene op.

Vi har vores Georginer i krukker, så opgravning gøres ganske nemt. Vi ved, præcis, hvor knoldene er – og kan nemt finde ned til knoldene.

Efter opgravning af knoldene, så børt så meget jord af, som muligt – Pas på ikke at knække “kartoflerne” af knolden. De små rødder gør det ikke noget at være lidt hård ved.

Opgravning Georginer Knolde
Georginer opgravning knolde
Vask Georginer

Efter opgravning af Georginer, så skal knoldene vaskes. Det er vigtigt at få knoldene vasket grundigt, for at de er rene til vinteropbevaring. Først og fremmest er det vigtigt at få rengjort knoldene, for at tjekke for rådne knolde eller enkelte rådne “kartofler” på knolden. Alt råddent skal fjernes, så der ikke tages bakterier og råd med til vinteropbevaring.

Georginer vask

En god spuling med en vandslange er den bedste – og mest skånsomme – måde at rengøre Georginer på. Og det går hurtigt, hvilket er en bonus, hvis man har mange Georginer.

Når knolden er rengjort, så skal den trimmes. Alle de små rødder skal klippes væk – eller hvis muligt, hives af – og knolden skal gennemgås for rådne dele.

vinteropbevaring georginer knolde
Georgin Knold Dahlia

Husk at læg mærkning ved de enkelte Georginer, så du til foråret kan huske hvilke faver og sorter de forskellige Georginer er – hvis det vel at mærke har en betydning for dig. .

Vi har lavet små skilte, som står i krukkerne ved Georginerne. Disse skilte gemmes med knolden. Ganske nemt.

Sådan laver vi skilte til Georginer

Også… er der kaffe pause!

Det går ganske nemt med opgravning af Georginer og rengøring af Georginer, men det tager tid. Så en formiddagspause er kun på sin plads – også kan vi også nyde årets sidste georginer fra haven.

Nå ja. Og pauser i havearbejde er altså også bare en nødvendig ting. Ellers bliver det for hårdt, hvis ikke man får holdt nogle pauser. En kaffepause er også en perfekt anledning til at snakke om næste års blomster. Vi er ret enige om, at vi skal have fat i nogle flere Georginer – nogle, som er større i hovederne. Vi har mange poom-poom georginer, men ikke så mange af de helt store georginer.

Sådan tørres Georginer efter opgravning af georginer

Tilbage i haven, har vi nu fået vasket alle georginer. Nu skal knoldene lægges til tørre.

Egentlig forkert at tale om at tørre Georginer. Georginer skal ikke tørre ind, ligesom løg. Georginer skal bibeholdes fugtige, men de skal ikke være våde. Derfor skal de vaskede Georginer ligge på aviser i en uges tid, før de pakkes til vinteropbevaring.

Et godt trick er at lægge aviser ovenpå en kasse, som er vendt med bunden i vejret. Derved kan der komme luft under, hvilket gør tørringen bedre og hurtigere.

Georginer tørring

Knoldene tørrer i skuret, hvor også Pelargonier og havens andre frostfølsomme planter er sat ind.

Nu er det bare, at give knoldene en uge i skuret, så skal de pakkes ned… mere om det i et senere blogindlæg 🙂

For at kunne afslutte opgravning af georginer korrekt – og sætte flueben ved den opgave – så slutter vi dagen med at rengøre krukkerne, som Georginerne har stået i. Så er den opgave også løst. Dejligt!

Må lige prale. Vi vasker krukkerne med regnvand, præcis som vi vander havens planter med regnvand. Derved undgår vi kalk på bladene. Og… regnvandet samler vi i vores hjemmelavede vandtank.
Læs om vores vandtank til rengvand her

Georginer krukker opbevaring rengøring

2 Kommentarer

  1. Beata
    Beata 12. oktober 2019

    Jeg har lige opgravet alle mine Georginer og alt I skriver er stor hjælp :). Tak for de gode råd 🙂

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 14. oktober 2019

      Hej Beate

      Dejligt at kunne være til hjælp! 🙂 Rigtig meget held og lykke med vinteropbevaringen af dine Georgiener 🙂

      Nu er der læææænge til, at Georginerne skal plantes igen, men tjek også lige vores blogindlæg om deling af Georginer. Fik lavet et ganske grundigt indlæg om deling af georginer tilbage i foråret. Ved deling kan du – meget hurtigt – få langt flere knolde. Og vigtigst, så er deling med til at sikre sunde knolde og flottere planter.

      Læs indlægget her: https://nymolle1900.dk/blomster-stauder-prydhave/georginer-plantning-guide/

      Rigtig skøn uge til dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *