Tryk "Enter" for at gå til indhold

Kan krysantemum tåle frost?

En ting er at lave stiklinger af krysantemum – noget andet er at genbruge krysantemum år efter år. Med korrekt vinteropbevaring af krysantemum, så er krysantemum nemlig vinterhårdføre. Og krysantemum kan fint tåle frost…

Er krysantemum vinterhårdføre?

Her i november smides enormt mange krysantemum på komposten, genbrugspladsen eller bare i skraldespanden. Det er synd!

Uden at jeg skal sende en virtuel løftet pegefinger, så er det – efter min mening – også noget mærkeligt forbrugssvineri. Ikke mindst i en verden, hvor vi har så enormt stort fokus på genbrug og mindske vores forbrug af resourcer.

De færreste ved det nok, men de store flotte kugle krysantemum vi køber på planteskoler – eller i supermarkeder – de er fremavlet i drivhus. Desuden drevet frem til tidlig blomstring ved brug af kølerum og vækstlys, netop så vi kan have blomstrende kugle krysantemum allerede i august. Modsat først i oktober som er det normale. Altså ganske source krævende produktion.

Dertil kommer enhver der har prøvet med stiklingeformring af krysantemum ved at væksten går langsomt. De kugle krysantemum vi køber i butikker er altså 2-4 år gamle planter, afhængig af størrelsen på planten. Temmelig gamle planter vi pludselig bare kasserer efter endt blomstring.


Læs om stiklingeformering af krysantemum her

Nå ja! Og det er da ekstra synd at så enormt mange krysantemum bliver kasseret efter blomstring, hvis årsagen er at der ikke er viden om at krysantemum kan gemmes fra år til år.

krysantemum dyrkning vinterhårdføre vinteropbevaring

Mange ved heller ikke at krysantemum kan tåle frost. Faktisk er krysantemum ganske vinterhårdføre. Det store dilemma ved overvintring af krysantemum er den megen regn vi har. Dette er specielt et problem ved vinteropbevaring af krysantemum i krukker. Og de fleste har nu engang krysantemum i krukker.

Vinteropbevaring af krysantemum i krukker

Jeg har efterhånden temmelig mange krukker med krysantemum. Jeg virkelig nyder at pynte op med krukker med krysantemum her i efteråret.

Når alt andet begynder at takke af og der nærmest ikke er andet i blomst, så springer krysantemum ud i oktober. Købte krysantemum er drevet til blomstring fra august – indtil frosten sætte ind.

Normalt blomstrer krysantemum dog først i løbet af oktober, når dagslyset daler. Og blomstringen fortsætter indtil frosten sætter ind. En enkelt nat med nattefrost gør intet ved blomstringen, men flere dage med nattefrost stopper blomstringen. Har nogle år haft krysantemum i blomst i december – ellers plejer blomstringen at stoppe omkring midt november.

Største udfordring for krysantemum er dog ikke frostvejr. Krysantemum er vinterhårdføre og tåler fint frost. Det store dilemma for krysantemum er alt det regn. Krysantemum bryder sig ikke om at stå vådt.

Endnu mindre bryder krysantemum sig om at få våde blade. Netop derfor er et af de nemmeste tricks til at forlænge blomstring på krysantemum, at sikre overdække og beskyttelse mod regn. Placer desuden gerne krysantemum på en solrig plads, sørg for løbende at klip af blomstrede blomster væk og hold jorden fugtig.

Nå! Det var et sidespring. Det skulle handle om vinteropbevaring af krysantemum i krukker.

Personligt vælger jeg at tage mine krukker med krysantemum ind i stalden. Ikke for at beskytte mod kulden – stalden er da heller ikke opvarment. Tidligere nævnt, men gentager lige, krysantemum tåler fint frost. Ikke hård frost, men som vi har det her i Danmark, så er krysantemum vinterhårdføre.

Det er bare nemmest at tage de mange krukker med krysantemum ind – og dermed beskytte planterne mod alt regn henover vinteren.

Alternativt kan man også bare tage krysantemum op af krukken og plante ud i haven. Vælges denne metode, så klip først krysantemum 2/3 dele tilbage.

Udplantning af krysantemum i haven – for at overvintre krysantemum udenfor – kunne f.eks. også bare være et sted i køkkenhaven – eller et sted bagerst i haven. En rende med krysantemum stillet tæt sammen, gerne lidt på skrå, kan også anbefales – såfremt det drejer sig om mange krysantemum. Derved kan man til sommer, når væksten igen er godt igang, plante de overvintrerede krysantemum i krukker igen.

Faktisk kunne krukken fint bruges til f.eks. tulipanløg henover vinteren og foråret. Og dernæst til krysantemum resten af året. Dermed kan man bruge krukken til to planter, uden problem. Blot et forslag til genbrug af krysantemum igen og igen.

Vinteropbevaring af stiklinger af krysantemum

Har man tidligere på året – tilbage i juni, når man klipper krysantemum ned for forgrening – taget stiklinger af krysantemum, så vil de mange små nye planter stå i fuld blomst nu.

stiklinger stiklingeformering krysantemum vinterhårdføre vinteropbevaring

Måske det rigtige er at klippe blomsterne væk, for at lade planten bruge energi på rødder. Det gør jeg dog ikke, må jeg indrømme. Jeg nyder virkelig at komme i drivhuset og mødes at alle de massevis af skønne blomster. Det er da noget så fint.

Duften i drivhuset er også himmelsk. Sådan rigtig krydret. Lige til at komme i julestemning af. Personligt synes jeg i hvert fald at krysantemum har sådan en – nærmest gran-agtig – krydret duft.

De mange stiklinger af krysantemum lader jeg stå i drivhuset henover vinteren. Når vi kommer til foråret og væksten igen er igang, så potter jeg planterne om til større potter – 7×7 cm potter. Her får planterne lov til at vokse sig større endnu en sæson. Henover sommeren tager jeg planterne ud i haven, lader potterne stå i undervandsbakker for nemt at kunne sikre vanding og undgå udtørring. Netop for at undgå udtørring, så placerer jeg desuden planterne i skyggen. Det fungerer fint.

Når vi kommer til vinter flytter planterne ind i stalden, sammen med de mange krysantemum i krukker. Og når vi kommer til fåret igen igen, så pottes planterne op i krukker – og klargøring til at kunne supplere havens mange krukker med krysantemum begynder. I juni klippes krusantemum 2/3 dele tilbage, for at sikre foregrening. Dernæst følger lidt gødning og omkring slut september stilles de mange krukker med krysantemum op i haven – klar til blomstring i oktober.

vanding krysantemum flerårig have pasning overvintring dyrkning formering stiklinger stiklingeformering

Jeg har krysantemum i krukker, som efterhånden er ved at være ganske mange år gamle. De krysantemum Ingrid vander er fra 2017 – en fuldstændig fantastisk smuk rød krysantemum. Den har jeg snart lavet mange stiklinger af. Fotoet er fra slut september, da krukkerne netop lige er sat op ved hoveddøren. Et par uger og alle krysantemum stod i fuld blomst. Været virkelig flot.

Nu er alle krysantemum flyttet ind i stalden – udover stiklinger af krystanemum, som overvintre i drivhuset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *