Tryk "Enter" for at gå til indhold

Skal gladiolus løg graves op?

Tænker du om gladiolus løg kan overvintre i jorden – og du ikke skal tage gladiolus løg op af jorden? Jeg graver op, tørrer, gemmer og lægger på ny til foråret.

Kan gladiolus løg overvintre i jorden?

Både ja og nej. Har vi en mild vinter, så kan man være heldig at gladiolus løg kan overvintre i jorden. Tilføjes skal det dog, at jeg virkelig ikke vil anbefale det. Gladiolus løg tåler ikke frost.

Jeg har temmelig mange gladiolus løg. Jeg gør en ihærdig indsats for at sikre at de blomstre flot år efter år. Dertil kommer nødvendigheden af korrekt tørring, herunder varmebehandling. Dette for at sikre at hvert eneste af mine løg er klar til at præstere maksimalt igen, næste år.

Problemer med at gladiolus ikke blomstrer?

Forklaringen er ganske oftest, at løgene ikke har fået ordentligt varmebehandling efter opgravning. Og herefter tørring.

Det er ikke videre svært, men kræver et lokale med ganske høj temperatur. Vi bruger fyrrumet, som har en fin temperatur på de 24-26 grader, som er nødvendigt.

Læs om tørring af gladiolus her

Skal gladiolus løg graves op?

Lægges gladiolus løg langs en husmur, som giver varme til løgene henover vinteren – pga manglende isolering. Så kan man være heldig flere år i træk – nærmest sikker – på at ens gladiolus løg nok skal blomstre igen.

Jeg har da selv oplevet flere gange, at overse et løg eller to – og året efter dukker det op igen. Oftest efter en mild vinter.

Kan gladiolus løg overvintre friland i jorden tåle frost

Det er da også sket flere gange, at løgene formerer sig i jorden – som det ses af ovenstående foto. Måske bladene har været knækket af ved jorden, hvorfor jeg ikke har set gladiolus løget i efteråret. Nu står en masse grønt, som nok skal blive til blomster på sigt. Der har også været en blomst eller to, medmindre jeg har lagt nye løg samme sted.

Jeg ville dog ikke turde tage satset og bare lade alle gladiolus løg blive i jorden. Det er i min optik for risikabelt.

Jeg har dog et par krukker med gladiolus. Her tager jeg blot krukkerne ind – og undlader at grave gladiolus løgene op. Det fungerer fint, men fylder selvfølgelig noget mere, end opgravning og tørring af gladiolus løg.

Læs om gladiolus i krukker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *