Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets første – rigtige – tur i haven

Hvornår stauder klippes ned, er hurtigt svaret. Det gør vi i februar – nogle år allerede januar. Og at klippe stauder ned, er hvad der rigtigt starter havesæsonen hos os.

Hvornår klippes stauder ned?

Heldigvis er der ikke faste regler om pasning af haven. Nogle foretrækker at klippe stauder ned i efteråret – altså at klip stauder ned efter blomstring og endt sæson.

Andre venter til foråret med at klippe stauder ned. Dette er nok det mest normale.

Min erfaring er dog at det er alt for sent at klippe stauder ned i marts og april. Mange af stauderne er allerede i vækst her i februar. Og venter jeg med at klip stauder ned til marts, så skader jeg stauder mere end jeg gavner. Dertil kommer at vores bede er PROPPET med forårsløg – og de spirer altså frem nu.

Her på matriklen klipper vi stauder ned i løbet af februar. Aller helst, når jorden er frossen – det er mest skånsomt for rødder og løg i jorden. Ikke mindst alt det, som allerede er spiret frem.

hvornår klippes stauder ned tulipaner forår

Se blot ovenstående foto. De tidlige tulipaner er allerede på vej opad jorden. De tidlige tulipaner skal jo også blomstre midt marts. Så tænk lige og skulle ud og klippe stauder ned, hvor jorden er dækket af massevis af tulipaner. Ville være helt umuligt, uden at træde en masse tulipaner i stykker.

Når jeg får spørgsmålet hvornår stauder klippes ned, så overrasker svaret dog altid. Men ja, jeg gør det altså her i februar. Nogle år er jeg sågar begyndt allerede i januar. Stauderne er jo visne.

Endnu en fordel ved at klippe stauder ned i februar er, at der ikke er meget andet at gøre i haven. Og det er kun herligt at have god tid til.

Jeg virkelig også bare nyder, at komme helt tæt på jorden i havens bede igen. Det er så herligt at se, at trods vejret er mørkt, vådt og kedeligt, at der så er liv i haven.

Akeleje er godt igang. Samme med løjtnantshjerte, såvel ridderspore. Skønt at se. Det er virkelig bare energiboost af vildeste dimensioner at komme ud og se noget grønt – og få fingre i jorden.

Læs nærmere om at klippe stauder ned her

Hvordan holder man et staudebed?

At holde et staudebed er noget af det nemmeste. Specielt, hvis man sørger for at ens staudebed er tæt plantet til – så jorden er gemt væk og dækket væk af blomster, størstedelen af året.

Henover vinteren, når stauder visner ned, så bliver jorden synlig. Det gør at ukrudt finder vej.

Når jeg i februar har klippet stauder ned – helst på en dag med frost – så venter jeg på tø og går bedene igennem for ukrudt.

Det er faktisk årets ene ud af to lugninger for ukrudt, som vi gør i vores staudebede. Anden lugning finder sted i december, når stauderne er ved at visne ned. Der dukker altid en mælkebøtte eller sådan op, som står os kriger på opmærksomhed. Det fjernes, men ellers passer staudebedet sig selv.

I slutningen af februar, så bliver der kørt et lag topdressing på alle staudebede. Dette for at mindske fremspiring af ukrudt, såvel for at give gødning til stauderne.

Endnu et trick til at undgå ukrudt i staudebedet er at lægge massevis af forårsløg. Vores staudebede er PROPPET med forårsløg. De tidlige stauder blomstrer først til maj, men forårsløg blomstrer fra marts. Så med mange forårsløg har vi jorden dækket indtil stauderne tager over i maj.

Til staudebedene vælger jeg at lægge de sikre tulipaner og forårsløg, som jeg ved kommer igen år efter år. Når afblomstret i maj, så klippes alle blomsterhoveder af. Forårsløg får lov at visne ned, skjult at stauderne. Og det er det. Ganske nemt. Og vildt flot i foråret. Læs om sikre tulipaner her

pink tulipaner bed sikre tulipanløg tulipan

I slutningen af maj, så får staudebedet hvad der svarer til 1/2 dl gødning pr kvadratmeter. Dette blot for at give næring til de meget sene stauder.

Og fra slutningen af maj, så passer staudebedet egentlig sig selv indtil december – hvor jeg giver året anden lugning for ukrudt.

Okay! Det passer så ikke helt. Jeg klipper løbende afblomsterede blomster af, for at fremme ny blomstring. Desuden er jeg løbende over staudebedet, for at binde op og give støtte til de stauder, som kræver dette. Nogle stauder klippes også ned helt ned, for at give endnu en blomstring – f.eks. løjtnantshjerne, akeleje og ridderspore.

Men generelt, så kunne staudebedet passe sig selv. Hvad jeg gør fra slut maj og indtil december handler blot om at maksimere blomstring, såvel smukkesere bedet – altså undgå at nogle stauder vælger i vinden.

Der er virkelig ikke noget i haven, som er nemmere at passe end et staudebed. Og sikke en glæde, som det giver med alle de blomster – både til insekter, men bestemt også til øjet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *