Tryk "Enter" for at gå til indhold

Få sundere pæoner – og oprydning i haven

Normalt klippes stauder ned i foråret. Det bedste tidspunkt til at klip pæoner ned er dog i efteråret. Det sikrer langt sundere planter, såvel sikrer oprydning af havens bede.

Skal pæoner klippes ned?

Både ja og nej. Man kan undlade at klippe pæoner ned. I løbet af vinteren vil de grønne blade stort set visne væk. Og dermed give plads til de nye skud til foråret.

Så nej, man SKAL ikke klip pæoner ned.

Det er dog en rigtig god ide at klippe pæoner ned. Ganske enkelt for at undgå overførsel af sygdomme fra år til år. Specielt gråskimmel hos pæoner – også kaldet pæongråskimmel – er meget normalt.

Pæongråskimmel (Botrytis paeonia) (Botrytis cinerea)

Gråskimmel hos pæoner – såkaldt pæongråskimmel – kaldes korrekt for enten (Botrytis paeonia) (Botrytis cinerea). Sidst nævnte i parentes er almindelig gråskimmel. Førsts nævnte “Botrytis paeonia” er decideret pæongråskimmel. Og angriber kun pæoner.

Gråskimmel hos pæoner viser sig ved at blomsten visner før udspring. Ligner nærmest at planten rådner, førend blomsten springer ud.

Det er en ganske almindelig sygdom hos pæoner. De fleste opdager det først i foråret, men det kan opdages allerede i efteråret – og der kan man tage sine forholdsregler.

sygdom pæon gråskimmel Botrytis blight on peony Botrytis an Paeonia Botrytis cinerea pæongråskimmel

I efteråret ses gråskimmel på det grønne stængler, som små røde – brunlige – pletter. De bliver synlige, når pæoner begynder at visne ned i efteråret.

Behandling af pæongråskimmel gøres bedst ved ganske enkelt at klip det inficerede bladmasse væk. Der er altså ingen grund til at grave roden op. Det skal dog tilføjes, at når man først har gråskimmel i ens pæoner, så er det næsten umuligt at komme fri for.

Dertil sagt, at det altså er ganske normalt. Og kan symptom behandles, så man ikke oplever det. Og får massevis af flotte og storblomstrende pæoner i foråret.

Hvornår skal man klip pæoner ned?

klip pæoner ned beskæring pæon pasning dyrkning sunde flotte mange blomster

Netop for at bekæmpe pæongråskimmel (Botrytis paeonia), så bør man klip pæoner ned i efteråret. Dette er absolut bedste behandling af gråskimmel hos pæoner.

Ved at fjerne inficeret bladmasse i efteråret, så undgås det at bladmassen visner ned over roden – og dermed inficere samtlige nye skud, som vil spire frem i foråret.

Man vil formentligt opleve et par grene, som er angrebne i foråret. Disse klippes blot væk ved jordoverfladen. Også plejer det at være “løst” for den sæson.

Så selvom det er ganske flot med de store grønne blade fra pæoner, som visner flot ned – og skaber en pæn efterårsstemning og giver fylde i ens bede her i efteråret – så vil jeg kraftigt anbefale at klip pæoner ned i efteråret.

Jeg har netop været igennem alle mine bede med pæoner og få klippet pæoner ned. Samtidigt har jeg fjernet pæoner i de to kæmpe store bede i haven, som vi har med pæoner. Netop nu fylder cosmos og floks i benede. I maj og juni måned står her kun pæoner. To store bede med hver 15 meget store klynger af pæoner. Det er noget så smukt.

Bedet bliver unægtelig temmelig tomt nu og her, efter beskæring af pæoner. Det er dog kun for et par dage. Skal lige have luget bedene grundigt igennem. Dernæst skal jeg igang med udplantning af fingerbøl.

Læs om udplantning af fingerbøl

De fleste tænker formentligt på fingerbøl, som en skøn forårsplante. Jeg synes dog også at det er en skøn vinterplante. Fingerbøl står nemlig flot grøn hele vinteren – og dækker jorden i de store pæonbede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *