Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forlæng blomstringen hos floks

Løbende deadhead sikrer kontinuerlig blomstring. I løbet af september vil nye skud dog aftage. Ved at pause deadhead midt september, men foretage en kraftig beskæring slut september – så vil floks drilles til at sætte massevis af nye blomster.

Beskæring af floks

I forlængelse af gårdagens blogindlæg om at klip pæoner ned, så vil jeg lige dele lidt erfaring med at klip floks ned. Det er nemlig tid nu og her, for en grundig beskæring af floks for at sikre endnu en blomstring i oktober.

Lad mig hurtigt indskude. Den helt store beskæring af floks foretager jeg i februar/marts. Altså samtidigt med at jeg klipper stauder ned. Lad være med at klip floks helt ned nu, det vil være synd.

Jeg giver dog mine floks en temmelig kraftigt beskæring her i slutningen af september. Dette for at sikre endnu en blomstring i oktober. Og hvem vil ikke gerne have ekstra blomster i oktober?

Lad mig desuden indskyde. Løbende deadhead af floks er nødvendigt, for at sikre blomstring ind til september. Stop dog med at deadhead midt september. Derved aftager blomstringen stille og roligt i løbet af slutningen af september.

Efter en gradvis nedtrapning af blomster hos ens floks, så laves i slutningen af september – starten af oktober – en ganske kraftig beskæring af ens floks i haven. Jeg klipper ganske enkelt samtlige frøstande væk.

beskæring floks klip ned phlox guide dyrkning

Derved gives lys til de mange sideskud længere nede på planten. Beskæringen tricker også planten til at skynde sig at sætte massevis af nye skud – for at danne nye frøstande. Og dermed sikre sin egen formering.

Resultatet er at vi igen i midt oktober oplever en blomstring hos floks. Får vi flere nætter med nattefrost i november – hvilket nu sjældent sker – så stopper blomstringen til november. Ofte har vi dog blomstrende floks helt til december. Det er da herligt. Og ganske nemt trick, for at få det.

Stiklinger af floks

Slut september er desuden et super godt tidspunkt at tage stiklinger af floks. Og dermed skabe nye planter, som kan plantes ud i haven til foråret.

Læs om stiklingerformering af floks her

Nu skal man ikke bruge frøstande til stiklinger, men finde grene uden afblomstrede blomster. Men i alt det afklip, som foretages her i september hos floks – mon ikke der imellem skulle findes et par fine grene, til at lave stiklinger af. Det plejer jeg at have fin succes med.

Stiklinger kommer jeg i en potte med godt dræn – altså rigeligt med grus, blandet i jorden – stiller udenfor. Ikke i direkte sol, men bare udenfor. Planterne tåler fint frost. Derved slippes også for at vande, da efterårsvejret nok skal sørge for dette.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *