Tryk "Enter" for at gå til indhold

Apropos ny sæson…

Havens bede behøver ikke være kedelig og kun med visne blomster, hele vinteren. Tilføj vintergrøn plante, buske og andre stedegrønne planter til havens bede – her i bedet udplantning af forspirede digitalis.

Vintergrøn plante

Okay! Der er mange stedegrønne buske. Dem skal det ikke handle om i dette blogindlæg.

Det skal handle om oversete vintergrønne planter.

En SKØN vintergrøn plante er f.eks. digitalis – bedre kendt som fingerbøl.

Fingerbøl er en toårig plante. Sås fra frø i løbet af juni. Hele sommeren vokser planten frem. Til efteråret har man en flot grøn plante – og den forbliver flot grøn hele vinteren. Til maj kommer massevis af blomster.

De fleste kender formentligt kun fingerbøl, fra dens skønne blomster i foråret. Det er dog en flot vintergrøn plante. Den perfekte afløser for etårige sommerblomster – eller som supplement til staudebedet, for at give lidt grøn farve til staudebedet henover vinteren.

vintergrøn plante staude digitalis fingerbøl plantning

Se lige, hvor flot de mange planter pynter. Side om side står de flotte grønne blade fra fingerbøl, med alle de visne stauder – pæoner, violfrøstjerne og floks.

Alle stauder visner ned i løbet af vinteren, men fingerbøl forbliver grøn og pæn – og pynter i staudebedet hele vinteren.

Her i efteråret nyder vi de mange forskellige farver i de visne blade. Pæoner får nogle fantastiske flotte efterårsfarver, som kun fremhæves endnu flottere med tæppet af digitalis.

Bed med pæoner

Normalt vil jeg altid anbefale at plante pæoner sammen med andre stauder – altså som en del af et staudebed.

Vel at mærke, når man er opmærksom på at pæoner ikke kan lide at kæmpe om pladsen i jorden. Lad derfor værre med at plant pæoner sammen med kraftigt voksende stauder, som presser pæonerne.

Her på stendiget har jeg dog min samling af pæoner. Og jeg må sige, at trods pæoner står flot i et bed med stauder, så er det altså også ENORMT flot i juni og juli, når bedet her er dækket af pæoner.

Læs om plantning af pæoner her

For at pæonbedet ikke skal være kedeligt resten af året – udenfor juni og juli, hvor pæoner blomstrer – så udplanter jeg forskellige frøblomster.

Gevinsten ved blomster sået fra frø – etårige og toårige sommerblomster – er at rodnettet er meget småt og dermed ikke generer mine pæoner. Nogle af mine pæoner her i bedet er ret så sarte, så jeg passer vældig godt på dem. Og forsøger at værne bedste muligt om dem.

I det tidligere forår er bedet dækket af tulipaner. Dernæst tager fingerbøl over. Endelig kommer pæoner i blomst, for fra juli at blive erstattet af floks, violfrøstjerne og massevis af stolt kavaler.

stolt kavaler efterårsblomster cosmos

I september luges bedet, samtidigt med at jeg får plantet de mange forspirede fingerbøl ud i bedet – under og omkring stoltkavaler, såvel de øvrige planter i bedet.

Når frostvejret kommer, så splatter stolt kavaler – og disse hives op. Til den tid er størstedelen af pæoner og floks også visnet ned, ellers sker det hurtigt herefter.

Vinteren igennem dækker fingerbøl jorden med sine flotte grønne blade.

Smart løsning, ik?

Endnu en gevinst er, at det holder ukrudt væk. Vi bruger stort set ikke tid på at luge. Her i bedet luges kun i september, da der i løbet af sommeren har sneget sig lidt frø ind i bedet, som er spiret frem.

Vintergrønne planter til bed
(anden god vintergrøn plante til haven – udover fingerbøl)

Fingerbøl er helt sikkert en af mine favorit vintergrønne planter til havens bede. Bladene er bare så fantastisk flotte om vinteren. De grove blade er, noget af det smukkeste med frost eller sne på.

Fingerbøl er desuden super nem. Og blomsterne er skønne i foråret – starten af sommeren.

En anden god vintergrøn plante, som jeg vil anbefale, er stokroser.

Igen en toårig plante, men når først plantet en staude. Klip ned efter blomstring – i løbet af juli og august – og til september står en flot grøn plante. Forbliver grøn hele vinteren. Til næste sommer sendes igen de meter høje spir i vejret. Virkelig lækker vintergrøn plante, med god højde.

Værd at nævne er også alunrod, som heldigvis sælges flere og flere steder. Den har været meget upopulær i mange år. Den er dog ved at være moderigtig igen, så sælges mange steder. Den fås i både grøn, lime, orange, rød og mange andre skønne farver. Står flot langt ud på vinteren, men visner dog ned engang i februar. Man har dog fornøjelsen af plantet størstedelen af vinteren.

Derudover, så er der massevis af stedsegrønne buske. Også meget vintergrøn bunddække, hvor man dog skal være varsom – det spreder sig voldsomt. Af samme årsag har vi faktisk ikke rigtigt nogle vintergrønne bunddække planter. Vores have er trods alt mest af alt en staudehave, så vi gider ikke dække havens bede med bunddække planter – slet ikke skulle kæmpe med at holde det, nogenlunde nede og på plads.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *