Tryk "Enter" for at gå til indhold

Genbrug af krysantemum igen og igen…

Krysantemum hører efteråret til. Mange køber nye planter hvert år. Her i haven er krysantemum flerårig og bruges igen og igen, til mine opsætninger med krukker med efterårsblomster.

Krukker med efterårsblomster

Det er efterhånden ved at være en gammel tradition her på matriklen, at jeg hvert efterår laver en række forskellige opsætninger af krukker med efterårsblomster.

pink lilla krukker efterårsfarver krysantemum

Blander heuchera, græsser, lyng og buske med flotte efterårsfarver. Nå ja, også massevis af krukker med krysantemum. Ovenstående ses opsætning af krukker ved vejen.

Fotoet er fra forrige år. Det er lige tidligt nok for krysantemum at blomstre endnu – i hvert fald, når det er krysantemum der er gemt fra år til år.

De mange krysantemum til salg i butikker og planteskoler, er drevet frem til at blomstre allerede i september – nogle allerede fra august. Normalt blomstrer krysantemum først til oktober.

Fotoet længere oppe, er opsætning af krukker med efterårsblomster ved hoveddøren. Min lille havehjælper – vores datter Ingrid – er igang med at vande en af havens ældste krysantemum. Købt i efteråret 2017, da vi havde vores første efterår på Nymølle.

krysantemum dyrkning

Det er en fantastisk flot dyb rød krysantemum med dobbelte blomster. Virkelig en krysantemum, som jeg værner om. Ovenstående foto er fra 4 oktober 2019, hvor den er lige ved at springe ud.

Nedenfor ses planten i samme krukke – nu 4 år senere. Købt som en kuglekrysantemum, men med korrekt vinteropbevaring, så kommer planten troligt igen år efter år – trods udseendet ikke længere er en kugle, men nærmere en busk.

vanding krysantemum flerårig have pasning overvintring dyrkning formering stiklinger stiklingeformering

Flerårig have krysantemum

De fleste køber nye krysantemum hvert år. Det er dog slet ikke nødvendigt. Krysantemum er flerårig og kommer troligt igen år efter år. Vinteropbevaring af krysantemum er desuden ganske nemt.

Krysantemum tåler nemlig fint frost. Frosten er intet problem. Dilemmaet er den megen nedbør. Plantes krysantemum i haven, så sørg for god dræn – altså rigeligt med grus i plantehullet. Har man krysantemum i krukker, så sørg for at beskyt krukkerne mod regn.

Vi har plads nok i stalden, så jeg tager krukker med krysantemum indenfor. Det er dog ikke nødvendigt, men kan bare stille i en carport – eller bare sørge for at beskytte mod regn på anden vis. Måske dække med lidt plastik eller en træplade.

Nye krysantemum er løbende kommet til. De sidste par år har jeg dog ikke købt nye krysantemum, da jeg er ved at have en ganske stor samling af krysantemum i alle mulige farve. Det er desuden ganske nemt at formere krysantemum.

Læs om vinteropbevaring af krysantemum her

Formering af krysantemum

stiklinger stiklingeformering formering dyrkning krysantemum

Nogle krysantemum klarer bedre det danske vejr end andre. De krysantemum jeg har, som virkelig klarer vinteren rigtig fint, tager jeg gerne stiklinger af – og dermed får skabt endnu flere nye krysantemum planter til haven. Helt præcis endnu flere krysantemum til krukker.

Jeg virkelig elsker at pynte op med krukker med krysantemum og efterårsblomster i krukker. Det er bare en super skøn måde at få noget farve rundt i haven, når alt andet er ved at visne ned.

Ovenstående stiklinger af krysantemum tog jeg tilbage i juli, da jeg klippede krysantemum ned.

Læs om beskæring af krysantemum her

Nu har – nærmest – alle stiklinger sat rødder og er klar til blomstring. Går dog lige et par år førend disse små stiklinger af krysantemum er store nok til at pottes op i en stor urtepotte.

vanding krysantemum flerårig have pasning overvintring dyrkning formering stiklinger stiklingeformering

Krystantemum skyder godt frem i foråret, men væksten går langsomt. Se bare ovenstående krysantemum. Det er en stikling af krysantemum jeg lavede i 2020 – det er en stikling af den føromtalte røde krysantemum. Sidste år var det endnu en ganske lille plante, men blev plantet i en krukke. I år er først år, hvor denne stikling er med i min krukke opsætning ved hoveddøren – og skulle gerne blive en fast del af mine krukker med efterårsblomster, hver år fra nu af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *