Straks tulipaner er færdig med at blomstre, så opstår spørgsmålet: hvornår må man fjerne tulipaner i haven? Og hvornår er det tid til opgravning af tulipanløg?
Tulipaner i haven
Jeg elsker tulipaner! Det tror jeg snart, at jeg har skrevet mange gange. Jeg er dog virkelig vild med tulipaner – virkelig!
Vi har også rigtig mange tulipaner i haven. Vi har tulipaner i havens bede, tulipaner i krukker og jeg har sågar tulipanløg lagt i rækkerne imellem jordbærplanter – sidst nævnte vender jeg lige tilbage til, det er vældig smart!
Med alle de tulipaner i haven, så har vi et fantastisk blomsterflor af blomstrende tulipaner i løbet af april og maj måned. Nogle tulipaner starter allerede med at blomstre i løbet af marts. Det er noget så flot.
Ulempen ved mange tulipaner er dog, at derved også opstår rigtig mange visne blade – altså når tulipanerne visner ned. Og dermed spørgsmålet, hvornår må man fjerne tulipaner.
Ingen tvivl om, at det ikke er pænt med alle de mange visne tulipaner.
Hvornår må man fjerne tulipaner?
Det helt klare råd er, at man først fjerner tulipaner, når tulipaner er visnet helt ned. Dette for at sikre, at alt næring går ned i løget – således at løget er klar til næste års blomstring.
Vi har flere tusinde tulipanløg i haven. Må indrømme at vi langt fra graver alle op. Det ville være helt umuligt at få gjort. Vi har som sagt tulipaner på flere måder i haven. Og afhængig af måden vi har tulipanerne på, så har vi også forskellige måde på at håndtere de visne tulipaner.
Tulipaner i havens bede er de sikre tulipaner. Altså tulipaner, som med stor sandsynlighed kommer igen år efter år – og altså tulipanløg, som vi ikke graver op. Det er bare nemmest i havens bede.
Her lader vi tulipanerne visne helt ned. Faktisk lader vi det visne formulde i bedet. Vi har anlagt bedene, således at tidlige stauder lukker helt af for bedet her i foråret – og dermed skjuler de visne tulipaner, såvel andre visne forårsløg. Læs om sikre tulipaner her
Tulipaner i krukker er de mere specielle tulipaner – tulipaner, som ikke kommer igen, medmindre de graves op. Tulipaner i krukker stiller jeg væk, når tulipanerne er afblomstret. Placerer krukker med tulipanløg bagved stalden, hvor jeg igen lader tulipanerne visne helt ned.
Jeg har et par hundrede krukker med tulipanløg. Det er måske ikke det kønneste, når de visner ned. Det er dog en nødvendighed, for at sikre løgene blomstrer igen næste år.
Jeg begynder at tømme de mange krukker med tulipanløg i løbet af juni, hvorefter løgene tørres, deles, sorteres og gemmes indtil vinter. Til november lægges løgene igen i krukker, og sådan genstages det hvert år.
Tulipaner imellem jordbær
Også tilbage til dyrkning af tulipaner imellem jordbær, som jeg nævnte tidligere. I rækkerne imellem jordbær lægger jeg de meget tulipaner, som jeg ved er gode tulipaner til buketter.
Dette er især de meget langstilkede tulipaner, som er gode til buketter. Her dyrker jeg ikke løgene, for at de skal blive til flere løg – som jeg gør med løgenen i krukker, som er det mest naturlige for tulipanløg.
I jordbærbedet har jeg tulipaner for at kunne høste tulipaner til buketter. Jeg lader dog altid de sidste to blade blive tilbage, således at der kan samlet næring til løget. Når vi kommer her til juni, så er de tid til at grave løgene op – trods løgene endnu ikke er helt visnet ned.
Det bedste er KLART at lade tulipaner visne helt ned! Det vil jeg altid anbefale. Tulipanerne i jordbærbedet skal dog op nu, for at give plads til jordbærplanterne. Derfor snyder jeg lidt og tager løgene op tidligere. Jeg har som sagt heller ikke løgene her, for at de skal formeres. Løbende kommer nye løg til, overskud fra mine krukker med tulipaner, for med tiden bliver her færre og fære løg. Netop fordi jeg graver løgene op, førend de er visnet helt ned – og det sker da også, at en tulipan klippes så lavt, at løget går til.
Løsningen her med opgravning af tulipanløg, førend bladene er visnet ned, fungerer dog fint her. Jeg holder nogenlunde samme mængde løg – og jeg får tømt jordbærbedet for tulipaner, imens jeg endnu kan finde løgenen.
Opgravning og tørring af tulipanløg
Bruger en gravefork til at få løsnet løgene, hvorefter jeg med en lille håndskovl får gravet de enkelte tulipanløg op. Efter opgravning lader jeg det grønne blive på løget, det skal endelig ikke klippes af. Derefter lægges løgene til tørre i en kasse. Først nogle timer i solen, for at tørre jorden ud. Dernæst tørres løgene videre i stalden, præcis som man vil tørre andre løg. Ganske nemt.
I løbet af juni måned, så visner alt det grønne væk. Og tilbage står jeg med en række af temmelig store løg, som er klar til at blive lagt i jorden igen til efteråret.
Faktisk gør jeg ofte det at jeg lægger de mindre løg fra mine krukker i rækkerne imellem jordbærplanter. Og giver derved løgene én sæson til at vokse sig til større løg, hvor der ikke er fokus på at løgene skal formeres.
Løgene jeg opgraver fra jordbærbedet er pludselig meget store løg, som ryger retur i puljen med løg til krukkerne. Lægger kun store løg i mine krukker, da det trods alt er her jeg ønsker de flotteste tulipanløg.
Guide til hvornår man må fjerne tulipaner
Lad mig lige opsummere. Det optimale er at lade tulipanløg visne helt ned. Derved sikrer man både at løgene bliver større, såvel at der sættes sideløg – og man vil med meget store løg opleve at de deler sig i 2-3 medium store løg (lidt som hvidløg deles i fed).
Så ved at lade tulipaner visne helt ned, så får man det optimale ud af sine tulipanløg. Og får flest nye løg til haven, såvel sikrer at ens tulipanløg samler alt den nødvendige næring i løgene, for at de kan give en storslået blomstring igen til næste år.
Jeg har efterhånden så mange tulipaner, at jeg må indrømme, at jeg vælger at kassere alle de små tulipanløg. Jeg arbejder altså kun med store og medium tulipanløg.
De helt små løg skal stå næsten to sæsoner i jorden, førned de vil give en flot blomstring. Først sæson vil man formentlig opleve at grave løgene op, uden de har blomstret. Og det har jeg hverken plads i haven til, eller tålmodighed til at vente på.
De medium løg lægges derfor i rækkerne imellem jordbærplanterne. Her får løgene at vokse sig til store løg, hvor blomsten i første omgang bruges til buketter – og løget efter opgravning gemmes og bruges til mine krukker med tulipaner.
Løgene i jordbærbedet har dog så lille bladmasse pga. blomstren er skåret til en buket, at der ikke sættes sideløg. I hvert fald kun i begrænset omgang. Og da jeg samtidigt graver løgene op førend bladene er visnet helt ned, så bruges alt energi på at lave større løg.