Tryk "Enter" for at gå til indhold

Skærehavens nemmeste blomst

Vi er efterhånden selvforsynende med blomster til buketter. Nyeste tilføjelse er dyrkning af pæoner til buketter. Virkelig en nem blomst til skærehaven – og SKØN blomst til buketter.

Pæoner i haven – og pæoner til buketter

Har efterhånden temmelig pæoner i haven. Det er bare en nem plante – og sikke et blomsterflor, som giver hvert år. Pæoner er virkelig en udbytterig plante.

En ting er dog pæoner i haven. Pæoner er også fantastiske i buketter – både i bundne buketter med andre blomster, men en buket kun med pæoner er også helt fantastisk.

I havens blomsterbede høster jeg nødigt blomster til buketter. Her er planterne jo sat, for at skulle se pæne ud i haven. Og når jeg høster blomster fra haven, så er det oftest pga vejret – eller når blomsterne er sprunget ud. Anderledes er det med skærehaven. Skærehaven er anlagt til dyrkning af blomster til buketter. Det er FANTASTISK! Alle blomster i skærehaven høstes, før de springer ud.

I efteråret fik jeg anlagt et nyt bed i skærehaven. Et bed dedikeret til dyrkning af pæoner, således at jeg kan høste massevis af pæoner til buketter.

Læs om plantning af pæoner her

dyrkning af pæoner pæon skærehave snitblomster buket pæon

Planterne står super godt. Utroligt, at der allerede er så mange knopper på mine pæoner – trods planterne først er sat sidste år.

Det er dog kun herligt, så kan jeg hente massevis af pæoner til buketter.

Det er måske ikke lige til at se på fotoet, men pæonerne står i tre rækker. Der er én sort pr. række. Imellem rækkerne er sat liljer, som blomster efter pæonerne er høstet. Derved får jeg også liljer fra samme bed. Og både pæoner og liljer er ganske nemme blomster til skærehaven. Når blot de får vand –og lidt gødning – så trives planterne.

Dyrkning af pæoner til buketter

Når det kommer til dyrkning af pæoner, så har mange en eller anden ide om at det er besværligt. Måske fordi mange har oplevet at pæoner ikke blomstrer.

Dyrkning af pæoner er nu ellers ganske nemt. Man skal blot sørge for ikke at plante for dybt, også gerne sørge for rigtige gødning til pæoner.

Læs om gødning til pæoner her

Vand er pæoner også glade for, men planten må hellere tørre ud og mangle vand, end få for meget vand. Overvanding er snart det største problem ved dyrkning af pæoner – planten rådner ganske enkelt, hvis roder står i vand.

Derfor har jeg også mine pæoner på en skråning – på et stendige i haven. Eller som her i skærehaven i et højbed. Begge løsninger sikrer at jorden hurtigere tørrer ud.

I forhold til dyrkning af pæoner til buketter, så er det vigtigt at kende det rigtige tidspunkt til høst af pæoner. Også dette er ganske nemt. Man trykker blot på blomsten. Er knoppen hård, så er blomsten ikke klar til høst. Høster man nu, så vil knoppen ikke springe ud i vase.

dyrkning af pæoner buket skærehave høst

Omvendt er blomsten blød, så man kan trykke let på knoppen, så er blomsten klar til høst – og skal nok springe ud i en vase.

Hedder sig godt nok at knoppen skal være blød, som en skumfidus. Det vil jeg dog sige er lige sent nok. Når blot man kan trykket let på knoppen og den giver sig, så er min erfaring, at blomsten nok skal springe ud i en vase.

Nu er det meget tidligt på sæsonen for pæoner, men jeg har netop høstet de første 4 stilke. Og alene med 4 stilke i en vase, så har man allerede en fin buket med pæoner.

pæon buket

Sorten på fotoet er Coral Sunset, når blomsterne springer ud, så bliver det nogle temmelig store blomsterhoveder. Coral Sunset er en rigtig god pæon til buketter, holder længe og har nogle store flotte blomster – og måske vigtigst, planten sætter nogle lange gode stilke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *