Tryk "Enter" for at gå til indhold

Langt om længe, kommer der pænt grus på stierne

De første stier i haven blev snart anlagt for flere år siden. Nu er endnu en sti i haven kommet til. Og dermed er det tid til at pænt grus på vores grusstier i haven.

Stier i haven & rum i haven

Mange vil formentligt synes, at det er helt overflødigt med stier i haven. Den klassiske parcelhushave er da også nærmere ved at udvikle sig til en stor græsmark – fodboldbane om man vil – måske med et par bede langs hækken.

Vi er ved at anlægge en klassisk staudehave. Inspirationen er de engelske haver, krydret med vores oplevelser fra besøg i forskellige slotshaver, herskabshaver og sådan. Og her er stier i haven et vigtigt design element.

Stier i haven har mange funktioner. Stier skaber afgrænsning af havenbede, såvel er med til at guide – og bestemme – den måde, hvorpå haven opleves. Nå ja! Og den vej, som der bevæges rundt i haven.

Stier i haven er desuden med til at skabe rum i haven, som stierne pludselig skaber en plads et sted – et ophold et andet sted. Præcis ligesom en lang sti både skaber et langt view, men øger også tempoet for oplevelsen af haven – dermed et anderledes rum i haven. Altså et rum, hvor der ikke er “plads” til ophold og pause.

Læs mere om stier i haven her

I langt de fleste tilfælde er stier i haven lavet som grusstier i haven. Stier i haven kan dog også være belægningssten, blot en jordsti eller pænt klippet græs.

I vores blomstereng er stierne f.eks netop skabt af pænt klippede stier ind imellem alt det vilde græs. I blomsterengen passer det flot med klippede stier af græs. Her i staudehaven, hvor stierne også er noget smallere og med flere sving og buer, så passer det bedst med stier med grus.

Anlæg af grusstier i haven

Vil man anlægge en sti af grus i haven, så kan man ikke bare købe nogle pæne sten og strø ud over jorden. Det ender med at blive noget være smat og sjap. Og ukrudt vil meget hurtigt få overtaget.

For korrekt anlæg af grusstier i haven, så bør først graves jord væk. Udkøres 5-10 cm stabilgrus (noget mere, hvis det skal være kørefast vej). Derefter stampes, hvis man ikke har tålmodighed til at lade stabilgrus sætte sig selv i løbet af nogle måneder. Og først herpå kan der køres pænt grus på stierne.

grus grussstier pæne sten pænt haven stier

Det er netop sidste etape vi er kommet til. Lige før jul fik vi leveret 4 kubikmeter grus. Det skulle passe med at der kan køres 2-3 cm pænt grus ud over de efterhånden 175 meter stier, som snor sig rundt i haven.

Vi kunne sagtens have kørt pænt grus på for LÆNGE siden. De første stier i haven – altså stier med stabilgrus – blev anlagt for år tilbage. Indtil videre så er stierne dog endt temmelig dumt. Nærmest blindt i haven, hvilket blot ville resultere i at de pæne sten ville ende på græsplænen. Det er jo ikke meningen. Nu har vi fået færdiggjort anlæg af stierne, så der egentlig ikke er nogle start eller slut ende – det hele kører i ring. Nå ja! Og der er kommet bedafgrænsning rundt langs alle kanter, så grus holdes på stierne.

Udkørsel af de pæne sten til vores grustier i haven går ganske nemt. Det er noget nemmere arbejde end udkørsel af stabilgrus, da de pæne sten både er lettere og nemmere at håndtere. Vi kørte blot grusset ud i små bunker, som sidenhen nemt kunne rives på plads.

grusstier grus stier anlæg haven pynte sten

Snevejr og frostvejr var desuden et perfekt vejr til denne opgave. Vi undgik derved sjap og mudder. Stabilgrusset var helt hårdt, så det hele gik faktisk rigtigt nemt. Og det pynter da allerede gevaldigt, trods det nye grus nu lige skal falde lidt til. Vi er rigtig godt tilfreds.

4 Kommentarer

 1. Christian
  Christian 1. januar 2022

  Hvor ser det godt ud.
  Hvad hedder det pæne grus? herregårdsgrus eller har det et nummer eller lignende?

  Godt nytår

  // Christian

  • Martin
   Martin 4. januar 2022

   Hej Christian

   Mange tak! Vi er også rigtig godt tilfredse.

   Det er helt almindelig grus – ikke iblandet noget ler, som der er ved slotsgrus og herregårddsgrus. Bare helt almindelig grus 🙂

   Farven er brun. Vi havde overvejet de hvid-blå sten, som kendes fra mange kirkegårde. Huset er dog hvidt, så tænkte det blev FOR meget hvidt. Derfor vi valgte brun.

   Størrelsen er som ærter – 3-5mm.

   Sælges ofte under betegnelsen majs, da både størrelse og farve egetnlig minder meget om tørrede majs.

   Godt nytår.

   /Martin

   • Christian
    Christian 4. januar 2022

    Tusind tak for svar, det må der kigges nærmere på til kommende projekter 🙂

    Den brune farve er så flot, den ville jeg også vælge til et hvidt hus.

    / Christian

    • Martin
     Martin 7. januar 2022

     Velbekom 🙂 Vi er også selv rigtig glade for de nye sten. Utroligt hvad den sidste finish med grus bare gør, ved hele haven. Så begejstret. Nu glæder vi os til forår, så bedene kan pyntes med blomster igen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *