Sæsonen for akeleje er ved at være slut. De fleste er afblomstret – og det er nu tid til formering af akeleje, for at sikre endnu flere akelejer til næste forår.
Elsker akeleje
Vi har allerede rigtigt mange akeleje i haven. Det er en skøn staude, som villigt kommer igen – år efter år.
Akeleje er desuden en af de aller tidligst blomstrende stauder, hvorfor den er ekstra skøn. Den er nemlig hurtigt til at komme af jorden – dække for ukrudt, såvel som give en smuk farve til haven.
Akele er den perfekte staude til at tage over for forårets sommerblomster. Ofte kan man være heldig at se akeleje blomstre samtidigt med mange tulipaner – det er et smukt syn.
Endnu en fordel ved akeleje er, at den visner hurtigt ned. Når blomstringen er færdig, så går der blot nogle uger også er stauden væk – visnet helt væk – og samler sine kræfter i roden, til næste års blomstring.
Spreder sig flittigt
Akeleje spreder sig desuden ganske flittigt. Derfor kan et indlæg om formering af akeleje måske virke lidt mystisk.
Vil man være sikker på farven på sin akeleje, så er man dog nødt til at formere akeleje korrekt.
Akeleje smider tusindvis af frø i haven, som hurtigt vokser op og bliver til nye akeleje i haven. Man ved bare aldrig hvilken farve de får. Det kan naturligvis også have sin charme, med en masse forskellig farvede akeleje.
Vi er dog glade for at holde lidt styr på havens bede – specielt i farver. Ellers bliver det hurtigt noget rod at kigge på.
Og når vi nu har anlagt en smukt gult og pink bed, så er det bare forkert med en rød akeleje midt i det hele. Når den slags sker, så hiver vi den op – og flytter den til nyt sted i haven.
Vi er desuden meget opmærksomme på at klippe frøstande og blade af akeleje, når de er afblomstret. Derved undgår vi denne uhæmmede spredning af frø.
Formering af akeleje
Vil man være sikker på farven af ens akelej, så er der kun en ting som virker – nemlig deling af stauden.
Normalt deler man stauder i foråret, når de første grønne blade viser dig.
Akeleje deles bedst efter blomstring – lige inden stauden visner helt ned. Og det er tiden til, netop nu.
Har været hos en nabo og få lov at hente en masse langstilkede akeleje i lilla – som vil passe perfekt til vores lilla bed, omkring vores bistader.
Vi har allerede en del akeleje i bedet, men det er de kortstilkede. Vil være flot med både kort og langstilkede akeleje i bedet. Nå ja, også kan man aldrig få for mange akeleje.
Nu kunne man vælge blot at klippe disse nye akeleje planter ned – og plante roden, præcis som den er. Der er ca. 12 planter i spanden, så det ville tilføje 12 nye akeleje til bedet. Tiden er dog inde til formering af akeleje, så før plantning af de nye akeleje, så deler vi rode.
Guide til formering af akeleje
Formering af akeleje gøres ganske nemt. Start med at klip blomsterne væk – klip ned, så der kun lige er lidt blade tilbage. Derved bruger den nye plante alt sin energi i roden, fremfor at bruge energi på frø og massevis af blade.
Kigger man dernæst nærmere på roden, så vil man hurtigt se at akeleje skyder flere steder fra roden.
Nogle – især ældre akeleje – har 3-4 skud fra samme rod. Og det er præcis i hvert skud, som vi kan dele – og samtidigt være sikker på at få flere akeleje med samme farve, højde og egenskaber.
Deling gøres nemt. Med en kniv skæres roden blot midt over – pas på sideskud, det er dem som skal vokse videre.
En ganske lille operation, som allerede har fordoblet antallet af planter. Næste forår vil hver enkelt rod skyde med 1-2 skud igen. Om to år vil begge rødder have 2-4 sideskud, og igen kunne deles.
Det kan hurtigt blive til rigtigt mange akeleje i haven – trods frø formering giver langt flere planter. Ved at dele roden, som vist ovenfor, så sikrer vi dog samme farve og planteegenskaber. Og det er herligt!
Ud af de 12 planter, som så venligt var foræret af en nabo, blev det til 35 nye planter til det lilla bed.
Når planterne er delt, så er det bare at plante, give hver plante lidt vand og vente til foråret. Vi glæder os allerede til at se de mange nye akeleje vokse op i bedet. Det skal nok blive rigtig flot.