Der er noget magisk over efteråret. Blade skifter fra grøn til rød, gul og brun – for derefter at dale til jorden. Med efterårsblomster i haven kan skabes en fantastisk farvekontrast….
Efterårsblomster i haven
Halloween er godt nok ovre. De iøjenfalden orange græskar får dog lige lov at blive lidt endnu, og fungere som del af opsætningen ved hoveddøren.
Græskarrene har naturligvis lys i om aftenen, hvormed fornøjelsen for haven forlænges. Det bliver jo pludselig meget tidligt mørkt, fortiden. Og trods supermarkederne allerede har pyntet op til jul, så er det lidt for tidligt med julelys i vores haven.
Nu får grærskarrene lige en uges tid mere. Derefter får de skønne efterårsblomster i krukker lov til at pynte alene i en tid, for derefter at udskiftes med julelys, jyletræer og juleoppytning.
Flere af de blomstrende efterårsblomster er dog ved at se lidt triste ud – og trænger til lidt kærlighed, for at se flotte ud de næste par uger. En tur med saksen, hvor alle de visne blomster hoveder klippes væk gør underværker.
Egentlig burde man nippe blomsterhoveder på efterårsblomster, ligeså ofte som for sommerblomster. Jeg må dog indrømme, at det får jeg ikke gjort. Jeg tager turen hver 14-dag, så får hver plante en overhaling – og i løbet af nogle dage, så stråler de igen.
Generelt er det også spartans med blomstrende efterårsblomster. Krysantemum må vist siges at være en af favoritterne her i huset. Blomstringen er lang og blomstring sker netop heri efteråret i alverdens skønne efterårsfarver.
Ellers består havens efterårsblomster – hvis man kan kaldet det blomster – mest af græsser, stedsegrønne, buske og træer. Foruden de roser, som endnu blomstrer, og naturligvis asters i haven.
Der er dog næsten ikke noget så farverigt, som bladene på træer og buske til at lyse op i haven, her i efteråret. Sikke en forvandling bladene gennemgår her i efteråret. Ovenstående foto er en japansks løn, som er akompagneret af endnu en krysantemum i krukke – en skøn rød krysantemum.
Læs om krysantemum i krukker her
Pasning af efterårsblomster i haven, i krukker
Endnu en fordel ved krysantemum i krukker er at de kan genbruges igen og igen, år efter år. Har mine krysantemum i glaserede krukker – frostsikre krukker.
Det frostsikre giver sig selv. Planterne står ude hele året, i samme krukker – derfor skal det være frostsikre krukker.
Glasuren holder desuden på fugten i jorden, så pasning er på et minimum, selv om sommeren. Vander kun i de helt tørre perioder henover sommeren. Ellers passer mine krysantemum sig selv.
Når vi kommer ind i december – oftest først i januar – og krysantemum er færdig med at blomstrer, så flyttes krukkerne om bagved stalden. Her står de gemt væk, køn er planterne nemlig ikke størstedelen af året.
Ikke uden grund at krysantemum er elskede efterårsblomster. Blomstringen starter i efteråret – og fortsætter hele efteråret.
Til foråret klippes planterne ned, præcis som alle andre stauder. I løbet af foråret skyder massevis af nye skud frem. Og inden sommeren står en flot grøn busk. Igennem foråret og sommeren gødes løbende, når efteråret kommer, så begynder blomstringen igen-igen.
Kugle formen, som de fleste krystantemum sælges om, forsvinder dog. Det er vist noget med special væksthæmmer gødning, som sikrer denne kugleformede vækst. Det er jeg dog ikke helt klar over. Jeg er nu også ligeglad. En krysantemum er skøn uanset facon.
Den røde krysantemum fra ovenstående foto er købt i efteråret 2017. Den blomstrer endnu flot, hvert år.
Der er altså ingen grund til at smide sine krysantemum ud, efter de er afsblomstet. Det ville være syndt.
Juleroser i krukker
Ligesom jeg har krysantemum i krukker, så har jeg også juleroser i krukker.
Efterårsblomster i haven har vi nu også, såvel juleroser i havens bede. Vi har f.eks. en skøn pink busk der blomstrer hele vinteren. Læs om vinterblomstrende busk her.
Krukker er dog en fantastisk måde at kunne tage blomster frem – og ligeledes gemme blomster væk, efter blomstring. Og til foran hoveddøren, ved indkørslen og på terassen er det skønt med forandring – efterårstiden blomster.
Nævner juleroser i krukker, da det inden længe er disse, som skal overtage opsætningen foran hoveddøren.
For at sikre blomstring til december, så har jeg fortiden min juleroser i værkstedet. Her drives de frem til blomstring. Og blomsterne er allerede godt på vej. Med lidt held, så skulle blomstring til december være muligt i år – normalt plejer jeg at få blomstring 7-10 december.
Går dog lige lidt, førned jeg ændrer opsætning ved hoveddøren. Efterårsblomsterne skal lige have lov til at gøre deres arbejde, førend vi skifter til juleopsætning – og juleblomsterne.