Tryk "Enter" for at gå til indhold

Beskyttelse af roser mod blæst, storm og snevejr

Efterårsbeskæring af roser – altså at klip roser ned i efterår – er en rigtig god ide, for at undgå at ens roser knækker pga. blæst eller under en tyngden af sne.

Hvornår skal man klippe roser ned?

Lad mig hurtigt slå fast, at det først er til foråret at man virkelig klipper roser ned. Dette blogindlæg handler om “Efterårsbeskæring af roser” – og her handler det blot om at klip roser tilbage, fremfor helt ned.

Læs om hvornår man klipper roser ned her

Trods det først er til foråret, at man foretager den egentligt beskæring af roser, så har det visse fordele at klippe roser end i efteråret. I hvert fald at klip roser tilbage.

Efterårsbeskæring af roser

roser klip ned efterår beskæring pasning rose rosenbusk

Specielt lidt ældre roser har en tendens til at sende nogle voldsomt lange skud i vejret, hen mod efteråret. Se bare min Brother Cadfael – en skøn engelsk rose – den er efterhånden ved at være 6 år gammel. Og dermed kategoriseret som en ældre rose i haven. Og se lige nogle enormt lange skud.

Nu var Rune ikke lige hjemme, da jeg var igang med at klip roser ned – Og jeg habvde derfor ikke mulighed for både at fotografere og agere målepind. I må derfor tage mit ord for det – rosen er meget højere end mine 175 cm. Til dokumentation kan jeg tilføje at fulglebadet står 80 cm over jorden. Rosen er mindst dobbelt så høj.

Sådan går det med mange roser, når det er 3-4 år gamle. Det er fantastisk hyggeligt. Enormt flot med roserne helt i toppen, som nærmest laver en sky af farve. Det er desuden enormt sjovt at se de mange små fugle kravle rundt på de lange stængler for at lede efter lus og andet utøj.

Ulempen ved disse enormt lange skud er dog at de også er enormt udsatte for vinden. Der kan virkelig komme svaj i sådan et rosenskud, som ved blæst eller storm nemt knækker – og oftest helt ved rosen af rosen, med dertil hørende åbent står ved rodhalsen. Virkelig ikke ideelt i et vådt efterår. Det er på alle måder skadeligt for rosen.

Dertil kommer at også tyngden fra snevejr – skulle vi få sne denne vinter – let får sådanne tynde rosenskud til at knække.

Kort sagt. Det er altså en rigtig god ide at klip roser i efterår. Rettere sagt at klippe roser lidt tilbage i efteråret. En såkaldt efterårsbeskæring af roser.

Jeg har netop været i haven og få det gjort. Nåede det fredag, inden den voldsomme storm henover weekenden. Jeg har dog først fået skrevet blogindlægget nu.

Efterårsbeskæring af roser handler blot om at klippe de lange skud lidt tilbage. Jeg klipper tilbage indtil at jeg har en pæn rosenbusk i nogenlunde samme højde. Jeg tager samtidigt lejligheden til at få klippet rosenskud, som hænger udover stierne væk – således at vi henover vinteren nemmere kan komme rundt i haven.

Arbejde i haven om vinteren

Normalt nyder jeg at planter ligesom vokser udover havens bede. Det udglatter de skarpe kanter fra bedkanten, såvel gør det hele bare lidt mere hyggeligt. I løbet af vinteren har vi dog mange køreture med trillebør rundt i haven – efter beskæring af træer, nyt grus på stier, kørsel af møg til køkkenhaven og meget mere.

Læser nu ellers mange steder, at havearbejde om vinteren hovedsageligt består af læsning om haven, såvel at bestille frø og nyt til haven. Kort sagt at havearbejde om vinteren mest består af at drømme om haven og drømme om havearbejde.

Det når vi nu også om vinteren. Som haveejer med en ganske stor have, så vil jeg nu sige at det netop er om vinteren at vi virkelig arbejder i haven.

Kort opsummeret vil jeg sige at året i haven nogenlunde forløber sådan her: Foråret går med at så, prikle og plante. Sommeren går med at nusse, binde op og deadheade. Efteråret går med at justere beplantning, klippe til, dele stauder og klargøre til vinteren. Vinteren går med det større arbejdsopgaver i haven – reparationer, etableringer og alt dette, som der bare ikke er tid til henover vækstsæsonen.

Det er da også om vinteren at det er tid til plantning af barrodsplanter, større træer – såvel flytning af større træer og buske. Altså temmelig store opgaver.

Min liste med arbejdsopgaver til denne vinter er allerede ved at være ganske lang. Nu må vi se om vi når det hele. Meget afhænger af vejret. Heldigvis har jeg også en række opgaver, som kan udføres indenfor. Rune ønsker sig f.eks. endnu et kaninbur.

Se vores flotte kaninbur med løbegård

I sin tid byggede jeg to. En til vores hunkanin og en til vores hankanin. Vi mangler dog et til de mange ungkaniner, som hidtil har haft en lidt intermistisk løbegård i køkkenhaven. Det har fungeret, men ikke ideelt.

Personligt har jeg et byggeprojekt med at få lavet en træport til vores indkørsel. Nå ja! Også skal jeg gerne have malet stalden, førend fårene flytter ind til december.

Og det er bare ønskerne. Dertil kommer de “nødvendige” opgaver, såvel de løbende dagligdags opgaver. Så ja tak, trods vinteren står for døren, så er der fortsat mange projekter. Og mange ture rundt i haven med med trillebør, hvorfor havens stier gerne må holdes fri til nem passage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *