Tryk "Enter" for at gå til indhold

God nok! Virker helt forkert!

Dyrkning af ærteblomst er nemt. Frøene spirer let og vokser hurtigt store i vindueskarmen – skønt at se. Mærkeligt er det så, at skulle klippe væksten helt væk. Den er dog god nok.

Dyrkning af ærteblomst

Nogle planter er bare nemmere end andre, at få til at spire fra frø. Dyrkning af ærteblomst hører virkelig til en af de helt nemme planter – det gælder for sin skyld alle typer af ærter og bønner.

For succes med dyrkning af ærteblomst, så bør forspiring dog startes indendøre i det tidlige forår.

Vi såede ærteblomst i slutningen af februar. Såede i så- og priklejord med plastikhenover indtil ærterne var spiret frem. Allerede 4-5 dage senere kom de først skud af jorden.

I en vindues vokser ærteblomst hurtigt til. I løbet af 3-4 ugers tid, så vil der være flere bladpar på de små fine skud. Og det er nu, at man skal fatte saksen.

Det virker helt forkert at begynde at klippe i så små skud.

Nu har man gået og fulgt væksten i en måned. Fra dag til dag er planten vokses sig større, har sat flere blade og ser ud til at have det rigtig godt.

Det er dog et vigtigt element i dyrkning af ærteblomst, at planten skal klippes ned. Det gælder det samme ved mange lignende planter, med kraftig vækst – f.eks. basilikum og georginer.

Læs om beskæring af georginer her

Pointen er ikke at bremse væksten – som man hurtigt kan tro. Tværtimod handler det om at dele væksten fra topskuddet og ud til sideskud, så der opstår en mere busket vækst. Resultat er, at der kommer endnu flere grene, og dermed langt flere blomster.

ærteblomst dyrkning såning

Idag har jeg derfor klippet alle skud ned til et bladpar. Nogle skud havde allerede sat 3 bladpar. Andre skud havde kun sat 2 bladpar. Uanset hvad, så er alle skud klippet ned, til lige over nederste bladpar.

Forspiring af ærteblomster

Det giver sig selv at jeg er startet tidligt med forspiring af ærteblomster, for at jeg allerede nu i midten af marts kan begynde at tænke på at klippe ærteblomster ned.

Såning af ærteblomster gjorde jeg tilbage i februar. Kunne sagtens have startet i januar, men det kræver vækstlys – planterne bliver jo hurtigt vældig store. Endnu har vi ikke vækstlys, men måske det kommer engang.

Det er også muligt at starte op med såning af ærteblomster allerede i efteråret – såkaldt vinterdyrkning af ærteblomster – dette kræver også vækstlys, såvel god plads til forspiring af ærteblomster. Men resultatet er nogle langt større planter, klar til udplantning af ærteblomster i haven til maj. Og dermed også langt tidligere blomstring, såvel som meget hurtigere dækning af et espalier til ærteblomster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *