Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sjældent bare én regel…

Normalt bør stauder først klippes ned til foråret. Omvendt er det for pæoner. Beskæring af pæoner bør ske i september, samtidigt med tilførsel af gødning – og det har flere fordele.

Pasning af pæoner i haven

Lad mig starte med at sige, at ovenstående foto – naturligvis – ikke er fra nu i haven. Fotoet er fra maj, hvor min bonderose “Alba Plena” stod smukt i blomst.

Havens pæoner er for længst blomstre af. Løvet af pæoner er dog noget så smukt. Det har vi nydt hele august. Mange vil måske mene at løvet er så flot, at det er værd at lade stå vinteren. Det kan man også, men beskæring af pæoner i september har visse fordele for planten – det vender jeg tilbage til. I første omgang er det nødvendigt at forstå ens pæoner. Eller rettere sagt vide, hvilke pæoner der er tale om i dette blogindlæg.

Her i haven har vi nemlig flere sorter af pæoner. Jeg har allerede nævnt, at vi har bonderoser. Vi har dog allerflest silkepæoner, ligesom vi har mange Itoh pæoner og enkelte træpæoner. Sidst nævnte er nem at kende, da planten vokser som et træ – stænglerne er knogede og træagtige.

Beskæring af træpæoner skal man ikke gøre nu. Det er først til vinter – engang i januar eller februar, at træpæoner kan beskæres. Hvis det vel at mærke er nødvendigt. Gavner ikke træpæoner at blive beskåret, så det handler kun om at forme busken – træet om man vil.

Tilføjes skal også at Itoh pæoner er krydsning imellem silkepæoner og træpæoner – hvorfor itoh pæoner også kan have delvis træagtige grene. Itoh pæoner visner dog helt ned og næste års vækst skyder frem fra jorden, til foråret – præcis som det gælder for silkepæoner og bonderoser. Det er denne type pæoner dette blogindlæg handler om.

Eller sagt på en anden måde, dette blogindlæg handler det om alle de pæoner, som bærer deres blomster på grønne stilke – det værende silkepæoner, bonderoser og itoh pæoner. Sidste nævnte må man lave en vurdering af bladene, for om det giver mening at beskære eller ej (Itoh pæoner kan fint vente til foråret med beskæring).

Læs om forskellen på silkepæoner og bonderoser her

Fordele ved beskæring af pæoner

I august har løvet stået flot. Bladene fra pæoner er noget så smukke. Mange pæoner skifter fra grønne blade til at bladene bliver rødlige. Det er vældig pænt og meget dekorativt. Her i september, så sker dog ofte endnu en forvandling – bladene kan blive brune, visne og nærmest få sorte plamager.

beskæring pæoner bonderoser silkepæon klip ned

Det er en svampesygdom, som nemt rammer pæoner. Netop for at nedkæmpe svampesygdommen og undgå at den rammer planten i foråret – hvor det hurtigt kan ødelægge blomstringen, da knopperne visner – så er det en god ide med beskæring af pæoner i september.

Er man i tvivl om det er svamp eller blot visne blade, så kan men løfte løvet og kigge på stænglerne. Der bliver det pludselig meget tydeligere – stænglerne har nærmest striber. Også er det altså en god ide at få klippet ens pæoner ned, her i september.

beskæring pæoner bonderoser silkepæon klip ned

Striberne kan både være tegn på svampesygdommen, som rammer bladene her i efteråret. Striberne kan også være begyndende Botrytis, som hurtigt kan gøre det af med et helt pæonbed.

Botrytis er en virus, som er meget smitsom. Derfør bør angrebne plantedele også smides i skraldespanden – og sendes til forbrændingen. Aldrig på komposten eller genbrugspladsen.

Pæoner har desuden ingen glæde af bladmassen mere, hvorfor beskæring af pæoner i september ikke fjerner næring fra planten.

Vores våde og tørre klima i slutningen af september er bare perfekt for svampesygdommen til at trives – hvorfor jeg da også har flere pæoner, som er ramt her i haven. Jeg tager dog aldrig nogen chancer. Jeg klipper alle mine pæoner ned i midten af september. Derved sikrer jeg flot løv til næste forår, såvel sunde planter og jeg bilder mig ind, at jeg bidrager til mindre og mindre svampe overlever fra år til år.

Gødning til pæoner efter beskæring af pæoner

Alle mine pæoner står med støtte. Har nogle fine jernstativer fra zinkbakken.dk. Det er bare monster ærgerligt, at ens pæoner vælter. Derfor har jeg støtte til alle pæoner. Ved beskæring af pæoner bliver de fine stativer dog til støtte for mig.

stativ pæoner støtte gødning pk efterårsgødning

Jeg har temmelig mange pæoner. Jeg starter med at klippe alle pæoner ned, hvorefter jeg går rundt og fjerner stativerne – samtidigt med at jeg giver hver eneste pæon lidt gødning.

Jeg kunne nok godt finde alle pæonerne uden at bruge stativerne, som vejviser, men de hjælper – og jeg glemmer ikke at give gødning til en eneste pæon.

Og det er netop en god de at give gødning til ens pæoner efter beskæring af pæoner. Derved får knolden i jorden nemlig noget at arbejde med, hvilket bidrager til en flottere blomstring.

Faktisk vil jeg sige, at har man ikke været tilfreds med årets blomstring – måske ens pæoner ikke har blomstret ret meget – så er det bedste råd, at give gødning i september. Det er nemlig nu og her at knolden vokser, hvilket bestemmer næste års blomstring.

Når det kommer til gødning til pæoner, så er gødning ikke bare gødning. Jeg gøder kun mine pæoner med PK-gødning. Pæoner foretrækker nemlig en gødning lav på kvælstof (N). Det gælder egentlig de fleste planter, som skal sætte blomst.

Et højt indhold af kvælstof fremmer bladmassen. Også derfor at et højtindhold af kvælstof er godt til f.eks. græsplænen, for at sikre en flot grøn græsplæne. For meget kvælstof til planter, som skal blomstre, så springes blot en blomstring over.

Det kvælstof mine pæoner har behov for, skal de nok tage fra den omkring liggende jord – i form af visne blade og lignende, som visner ned henover vinteren. Ingen grund til at jeg også tilføjer gødning med kvælstof, da det kun bidrager til endnu flere blade – og trods bladene er flotte, så er det nu engang blomsterne jeg er mest glad for.

Læs om gødning til pæoner her

2 Kommentarer

  1. Heidi Semberg
    Heidi Semberg 21. januar 2024

    Hej

    Hvis man nu ikke har fået beskåret sine pæoner i september, kan man så gøre det her i januar, eller hvad kan man gøre?

    Med venlig hilsen
    Heidi Semberg

    • Martin
      Martin 22. januar 2024

      Hej Heidi

      Herligt du læser med… og ja, klip endelig ned her i januar – og fremadrettet, så gør det gerne i september 🙂

      Bedste hilsner

      Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *