Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sidste vinter arbejdsopgave

Klippe stauder ned må vist sige at være vinterens sidste opgave. I hvert fald skal beskæring af stauder ske i de sene vintermåneder. Gevinsten er at stauder er klar til at skyde på ny i foråret.

Beskæring af stauder i februar

Man kan fint vente til marts med beskæring af stauder. Man kan dog sagtens klippe stauder ned i februar. Også selvom der skulle komme sne og frost igen. Slut februar er risikoen for decideret hård frost dog ovre. Dermed fint tidspunkt til klipning af stauder.

Det er desuden en god ide at få foretaget beskæring af stauder tidligt. Når først foråret tager ved, så bliver der hurtigt mange andre opgaver at tage sig af i haven.

Den måske vigtigste årsag til at klippe stauder i februar, det er nok at beskæring af stauder kun bliver svære, hvis du skal passe på de små nye skud. Og straks vi kommer ind i marts måned, så begynder de tidlige stauder at skyde frem. Nå ja! Og alle de mange forårsløg vil desuden hurtigt spire frem, som man nødig vil træde på imens man er igang med at klippe stauder ned.

Bonus ved klipning af stauder om vinteren

Nogle vælger at beskære stauder i efteråret. Det kan man også godt, men derved opstår risiko for stauden dør – fordi der kan komme vand ned til roden.

En af de største bonus ved at vente med beskæring af stauder til foråret, det er at mange stauder let frøformeres. Og ved at vente med beskæring indtil foråret – eller det sene vinter – så er du sikker på at stauderne har smidt alle frø i haven.

Især akeleje smider først frø, når blomsterkapslerne er helt tørre.

Kæmpe Verbena er desuden ikke vinterhårfør i Danmark, men dør i løbet af vinteren. Ved at vente indtil slut februar med at klippe Kæmpe Verbena ned, så har planten smidt tusindvis af frø i haven – og trods man laver en grundig lugning af jorden i det tidlige forår, så vil der med garanti spire Kæmpe Verbena frem.

Har man først fået Kæmpe Verbena i haven, så er det næsten umuligt at slippe af med igen – præcis ligesom det gælder for akeleje og høstanemoner.

Ikke at nogle af planterne spreder sig vildt, men vil bare komme igen og igen – og frøformeres let.

Efter at man har været igang med at klippe stauder ned i haven, så er det en rigtig god ide med jorddække. Dette for at minimere fremkomsten af ukrudt. Jorddække til et staudebed – også kaldet jordforbedring– fungerer også som gødning til stauder. Derved sikres en langt sundere vækst for stauder.

Læs om jordforbedring til staudebed her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *