Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal stensætningen plantes til

Foråret er godt igang. Planen for bedet er lagt. Planterne er købt – nu skal der plantes.

Gult blomsterbed

Stensætningen slutter i et stort rundt bed, hvor der står en forsythia. Forsythia er gul – for de, som ikke ved det. Og derfor har planen med bedet hele tiden været at lavet et stort gult blomsterbed, med gule blomster fra forår til efterår.

Når man planlægger et gult blomsterbed, så er det lidt sjovt at man pludselig støder på mange undrende kommendetarer. Hvornår er gult blevet yt?

I min verden er gul en skøn have farve. Påskeliljer er gule, forsythie er smuk gul og der findes enormt mange smukke gule blomster. Se bare solsikken, smørblomster og en gul rapsmark er da et utroligt smukt syn.

Nå! Det nu også ligemeget om gult er yt. Der skal laves et stort gult blomsterbed i min have! Jeg elske gule blomster.

Rune og jeg har været igang med at planlægge bedet. Og er kommet frem til at vi vil lave et gult blomsterbed med et tvist af pink. Vi har nemlig en meget stor og meget smuk dronningebusk, som står nærved bedet – det vil være smukt at hive lidt af det pink med ned i det gule blomsterbed.

Vigtigt ved planlægning af bed!

Uanset om der er talte om et gult blomsterbed, et pink blomsterbed – eller hvad farve bedet måtte have. Så er det vigtigt at tænke i blomstringsperioder, hvis man vil sikre at der er blomster i bedet hele sæsonen.

De fleste bede skabes nemlig med den fejl, at de kun er farverige for en kort periode – og derefter henstår grønne. Grøn er da også flot, men det er nu også flot med blomster.

Når jeg planlægger et bed, så tænker jeg i 3 blomstringsperioder:

  • forår: marts-april
  • tidlig sommer: maj-juni
  • sommer: juli-august

Jeg finder altså planter, som blomstrer i de perioder. Nogle planter vil overlappe hinanden, men ved at tænke i disse 3 perioder får jeg blomster hele sommeren. De fleste blomster blomstrer desuden kun i 2 måneder, så derfor en god regel at tænker: hvad skal komme efter?

Udover blomstrinsperioder, så tænker jeg naturligvis på højder, bladtype, blomstertype, størrelse på blad og blomst og selvfølgelig på farve. Nu er der her tale om et gult blomsterbed, med et tvist af pink, så farven er ligesom fastlagt.

Endeligt tænker jeg også på hvordan bedet og haven vil se ud henover vinteren.

For vores gule blomsterbed vil blomstringen se sådan her ud:

Forår: 
Forsythia og talrige vintergækker. Vintergækker er godt nok ikke gule, men vil give en god kontrast til den brune bøgehæk i baggrunden og det hvide på jorden vil være med til at gøre blomsterne på forsythiabuske endnu mere gule.

Tidlig sommer: 
Lupin og akeleje i pink, men hovedsageligt gul. 
Samtidigt vil forsythia busken være skåret helt tilbage, og begynde at skyde med masser af grønne skud. 
Det er også i perioden – start juni – at dronningebusken vil stå dækket af pink blomster.

Sommer: 
Solhat i pink og gul. 
Desuden langt stensætningen kant mod trappen skal plantes skønhedøje, som vil stå og vejre smuk med sine gule blomstrer. 
Bøgehækken vil desuden være sprunget ud og stå flot grøn i baggrunden. Forsythia busken vil desuden nu stå med lange grønne grene‚ så for at skabe en kontrast til bøgehækken sættes langt bøgehækken staudesolsikke – disse kan tårne sig op over forsythiabusken og give noget gult i højden.

gule blomster gult blomsterbed

Tænker det bliver et rigtig godt gult blomsterbed.

Så må folk mene hvad de vil om gult – der skal være gule blomster i haven på Nymølle 🙂 Og nu starter vi med et gult blomsterbed.

Lover at vende retur med mange fotos!

Udplantning af mamelukker

Det er også blevet tid til at få plantet de forkultiverede mamelukker i jorden.

Læs om dyrkning af mamelukker her

Sætter mine mamelukker på stensætningen langt hækken – videre ned langt stensæntningen skal sættes stedmoderblomster og hornvioler.

Mamelukker dyrkning potter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *