Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets sidste forspiring i vindueskarmen

Såning af asters – Callistephus Chinesis – kræver varm og lys. Forspiring gør jeg i starten af maj, så planterne er klar til udplantning i juli.

Sommerasters – Callistephus Chinesis

Elsker sommerasters. Det er virkelig en af mine absolutte favoritter til skærehaven – altså dyrkning af blomster til buketter – i efteråret. Blomstrer helt til og med november (december med, hvis vi har en mild december).

Okay! Jeg er VIRKELIG også vild med Georginer. De må ikke glemmes, men Georginer plejer at være færdige midt oktober her i haven. Sommerasters fortsætter med at blomstre helt til december.

Mærkeligt nok, så er det danske navn for “Callistephus Chinesis” sommerasters. Blomstring sker dog ikke om sommeren, men tidligst fra sensommeren – nærmere efteråret – og fortsætter med at blomstre året ud.

Sommerasters omtales af mange for Kina asters. Ikke at forveksle med de flerårige asters i haven.

Flerårige asters har små blomsterhoveder. Sommerasters har store hoveder, er etårige. Og vælger man de helt store sorter – kaldt “King Size” så har man blomster på størrelse med de krysantemum blomster, som sælges i supermarkeder og blomsterhandlere. De er MEGET ens!

Virkelig en uundværlig blomst til skærehaven, hvis man gerne vil være rimelig selvforsynende med blomster til buketter — størstedelen af året. I efteråret og vinteren er der ellers ikke ret mange andre blomster til skærehaven.

Såning af sommer asters

Endnu en spøjs ting med sommerasters er at det på nærmest alle frøpakker anbefales at starte op med såning af sommer asters – Callistephus Chinesis – i marts måned.

I min optik, så er det ALT for tidligt.

Sommerasters skal først plantes på friland engang i juli. Og sommerasters bliver altså temmelig store. Det er virkelig langstilkede blomster, som nemt bliver 90 cm højere.

Såning af sommer asters allerede i marts vi resultere i at man har brug for opbevaring af ENORMT store planter, førend de plantes ud i haven.

Frøene kræver desuden lys – temmelig meget lys – hvilket vi altså ikke har ret meget af i marts. Kunstig vækstlys kan selvfølgelig bruges, men er altså ikke nødvendigt. Vent istedet med såning af asters til i maj.

Jeg sår asters 1-2 uge i maj. Det plejer at passe rigtig fint. Jeg har netop sået mine asters idag.

sommerasters såning af asters Callistephus chinensis langstilkede blomster til buketter

Frøende er ganske små, så det er nærliggende at bredså i en såbakke. Lad dog værre! Så ét frø i et såkammer – gerne som ovenstående. Der skal en vis størrelse til, da planten helst ikke skal prikles om førend den er ganske stor. Rødderne knækker nemlig nemt, såvel gør planten i rodhalsen – altså indtil der er en ret kraftig planten.

Jeg sår ét frø pr rum –rummet er vel 4×5 cm. Forud har jeg fyldt med såjord og vandet.

Dæk desuden IKKE frøene. Frøene kræver lyst for at spire. Læg blot frøene ovenpå jorden og tryk dem let ned på (IKKE ned i jorden), så der er jordkontant.

Dæk med plastik eller et plastdrivhus – må endelig ikke tørre ud.

sommerasters såning af asters Callistephus chinensis langstilkede blomster til buketter

Og stil i et øst- eller sydvendtvindue i et lokale med 21-24 grader (altså almindelig rumtemperatur)

Det var det. Nu er det bare at vente på fremspiring – og jeg skal nok vende retur med guide til videre dyrkning af sommerasters.

Nu vil jeg gå i skærehaven og plukke en stor buket tulipaner. De er nemlig i høj-sæson netop nu. Og skærehavens nemmeste blomst – pæoner – er også snart på vej.

Læs dyrkning af pæoner til buketter her

Læs om dyrkning af tulipaner til buketter her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *