Ranunkler til buketter er så fantastiske i skærehaven. Ikke mindst overtager ranunkler perfekt efter tulipaner, før sommerblomster i skærehaven. Dyrkning af ranunkler er desuden ganske nem…
Dyrkning af ranunkler til buketter
Mærkeligt nok, så er ranunkler ikke så moderne herhjemme – til dyrkning i haven. I buketter er ranunkler ganske populære og bruges af mange butikker i foråret. Salg af ranunkel knolde er dog ganske lille. Virkelig ikke mange steder, som sælger ranunkel knolde.
Det er heldigvis ved at vende. Og flere og flere får øjnene op for, hvor fantastiske ranunkler er. Ikke mindst, hvor super nem ranunkel dyrkning er.
De første ranunkel knolde jeg købte, blev bestilt hjem fra england. Derovre er ranunkler ENORMT populære. Måske fordi dyrkning af blomster til buketter har været populært længe i England. Det er trods alt først ved at tage fat i disse år, her i Danmark med dyrkning af blomster til buketter i haven og samtidigt anlæg af skærehaven.
Ranunkler er dog ikke kun fantastiske i buketter. Ranunkler er også virkelig skønne i krukker. Selvfølgelig kan ranunkler også plantes ud i haven, men det gør vi nu ikke.
Hovedsageligt dyrker vi – det vil sige jeg – ranunkler til buketter. Ved lægning af ranunkler i efteråret, så har vi nemlig blomstring allerede i løbet af maj måned. Ranunkler blomstrer nærmest, samtidigt med at tulipaner er ovre med at blomstre. Og i forlængelse af tulipanerne i skærehaven takker af, så er ranunkler dem der tager over – førend skærehaven rigtigt tager fat og levere massevis af sommerblomster til buketter.
Vigtigt at vide ved dyrkning af ranunkler
Mærkeligt nok – ganske fejlagtigt vil jeg sige – så fremgår det af mange plantevejledninger at ranunkler lægges i jorden i foråret. Endnu værre er det at mange steder står det som at ranunkler blomstrer i juni og juli. Det gør de måske også i andre dele af verden, hvor ranunkler hører hjemme.
Ranunkler vi dyrker til buketter er trods alt en asiatisk blomst – og måske blomstringen sker i juni og juli i asien. Det skal jeg ikke kunne sige. Herhjemme, så sker blomstringen dog i maj og juni. Et mildt forår allerede fra slutningen af april. Og et varm forår, så stopper blomstringen allerede i maj.
Det vigtige at vide ved dyrkning af ranunkler er nemlig at det er en plante, som behøver kulde for at vokse. Misforstå mig ikke, ranunkler trives ikke med frost. Ranunkler skal dog have kulde og køligt vejr.
Plant dog endelig ikke ranunkler i skyggen. I hvert fald ikke når vi taler ranunkler til buketter. For at blomstre skal der ganske meget lys til, hvorfor plantning af ranunkler bør være i fuld sollys.
Det med kulde og køligt vejr er ganske vigtigt for at forstår hvornår ranunkler blomstrer. Bliver temperaturen over 24 grader, så stopper ranunkler nemlig med at blomstre. Og visner derefter ganske hurtigt ned. Allerede ved temperaturer over 20 grader, så begynder blomstringen at stilne af. En kølig nat kan dog forlænge blomstringen.
Man er ikke i tvivl om at vejret har sat en stopper for dyrknning af ranunkler, når det sker. Blomstringen stopper, ingen nye skud med knopper og i løbet af 12-24 timer, begynder bladene at blive gule.
At tale om at ranunkler blomstrer i juni og juli er derfor helt tosset, da vi allerede fra midt juni har sommertemperaturer – oftest noget over 24 grader. Og nattetemperaturer er i hvert fald allerede ganske høje, så glæden af en kølig nat har man ikke i juni.
Lægning af ranunkler
Jeg nævnte tidligere at mange planteguides anbefaler lægning af ranunkler i foråret. Det kan man også godt og de små knolde skal nok spire. Blomstringen vil dog – nærmest med sikkerhed – ikke være vare ret længe. Hvis planten da ikke ligefrem vælger at springe blomstringen over. Ganske enkelt fordi det når at blive for varmt, før knoldene er etableret i jorden.
Har man vækstlys, så kan man også begynde lægning af ranunkler i løbet af vinteren. Det kan give en fin blomstring i slutningen af maj.
Det har jeg gjort et år, hvor jeg risikerede at omkring 50% af mine ranunkler ikke overlevede vinteren. Det havde ganske enkelt været får vådt i drivhuset. Det lykkedes mig dog af skaffe nogle ranunkel knolde og fik dem lagt i januar. Derved fik jeg suppleret blomstringen, lidt. Ikke meget, men lidt. Vigtigst af alt fik jeg genopbygget antallet af knolde – til lægning i efteråret.
Vi har vækstlys, men når det ikke er nødvendigt at bruge – så synes jeg det er spildt. Og det er altså ikke nødvendigt med vækstlys til forspiring af ranunkler. Hvis blot man kommer tidligt igang med lægning af knoldene. Og det vil sige lægning af ranunkler i efteråret, hvor der allerede er massevis af naturligt lys.
Derved får planterne også en langsommere vækst, hvilket bidrager til langt kraftigere planter. Det bedste ved lægning af ranunkler i efteråret er at planterne får en kuldeperiode, såvel en mørk periode – præcis om planterne kender det, fra deres hjemland. Gevinsten er ikke blot kraftigere planter, med langt flere blomster. Den helt store gevinst er at blomsterne har flotte lange stængler.
Ved lægning af ranunkler i januar, så kan man forvente 20-30 cm lange stænger. Ved lægning af ranunkler i efteråret, så kan man forvente 30-40 cm lange stængler. Oftere 40 cm, og har da oplevet 40-50 cm stængler. Og ved dyrkning af ranunkler til buketter, så er langstilkede ranunkler virkelig et vigtigt fokus.
Bedste tidspunkt til at plante ranunkler
Okay! Jeg har allerede afsløret, hvornår det bedste tidspunkt til at plante raunkler er. Fangede du det ikke, så lad mig gentage at dyrkning af ranunkler starter i efteråret. Helt præcist i løbet af oktober, hvor temperaturen i drivhuset når under 24 grader. Det vil sige i hvert fald det meste af dagen.
På solrige lune efterårsdage, kan temperaturen i drivhuset nemt nå op over 24 grader. Det gør ingen ting ved forspiring af ranunkler – når der blot følger en køligere periode, kort efter. Hvilket sker om natten, hvor temperaturen i drivhuset nemt kommer ned under 10 grader.
Samtidigt med de lavere temperaturer i drivhuset, så er der fortsat massevis af sollys i efteråret. Og det fortsætter helt ind til december, hvor temperaturen i drivhuset er faldet ganske betydeligt. Til den tid – når både lys og temperatur daler – så går ranunkler i dvale. Over jorden i hvert fald. Væksten fokuseres ned i rødderne, som sikrer langt kraftigere planter.
Sagt på en anden måde, så er efteråret det ideelle tidspunkt til at plante ranunkler. Rettere sagt forspiring af ranunkler. Og med forspiring af ranunkler, så mener jeg dyrkning af ranunkler i drivhuset. Planting af ranunkler i skærehaven kan først ske i løbet af foråret, hvor temperaturen udenfor er noget højere. Det vender vi lige tilbage til. For nu vil jeg blot præcisere at dyrkning af ranunkler kræver forspiring, som skal ske indenfor.
Dyrkning af ranunkler med forspiring
Vælger man forspiring af ranunkler om vinteren – januar – så behøves vækslys og varmemåtte. Først varmemåtte for at få rødderne igang, dernæst vækslys for at få planterne til at drives.
Vælger man forspiring af ranunkler i efteråret – oktober måned – så behøves hverken vækslys, varmemåtte eller anden opvarmning. Blot et drivhus eller andet beskyttet lokale.
Tidligere (før vi fik et lille drivhus) skete dyrkning af ranunkler i værkstedet foran et østvendt vindue. Det fungerede ganske fint. Tilføjer lige at værkstedet er uisoleret og uopvarmet, præcis ligesom vores drivhus er det idag.
Lad mig til forspiring af ranunkler i efteråret desuden lige tilføje, at vi hverken opvarmer drivhuset eller bruger vækslys til at få de plantede ranunkler til at trives. Eneste vi gør er at dække med fiberdug, når vintervejret rigtigt tager fat i løbet af januar og februar.
Dyrkning af ranunkler henover vinteren, efter lægning af ranunkler i oktober, er altså virkelig nemt. Det klart nemmeste, såvel det som giver det bedste resultat.
Plantning af ranunkler i haven kan man ikke i danmark. Altså direkte lægning af knoldene. Det er i hvert fald ikke noget, som jeg kan anbefale. Naturligvis kan man være heldig og få succes med det, hvis vi har en mild vinter, man sørger for at dække godt af eller bor et beskyttet og lunt sted. Forspiring af ranunkler i drivhus er dog noget sikkere.
Sorter af ranunkler
Nu har jeg vist nævnt nok om plantning, forspiring og dyrkning af langstilkede ranunkler. Der skal jo også være noget tilbage at fortælle i min komplette guide til dyrkning af ranunkler. Ovenstående er jo egentlig bare mig, som plaprer løs om vigtige ting at forstår. Okay! Og jeg forsøger at overtale dig til at sætte fokus på efterårs lægning af ranunkler.
Førned jeg kommer til min komplette guide, hvor jeg tænker at at komme med min step-by-step guide til dyrkning af ranunkler i skærehaven – med fokus på dyrkning af ranunkler til buketter – så vil jeg lige runde sorter af ranunkler.
Ranunkler er en KÆMPE familie af blomster. Ranukel-familien er en temmelig stort slægt af blomster. Her i blogindlægget holder jeg mig til de ranunkler, som dyrkes til snitblomster. Bedre kendt, som haveranunkel.
Haveranunkel
Haveranunkler er dem, som de fleste forbinder med ranunkler. Det er de ranunkler, som dyrkes til buketter. Det er blomsterne med spinkle stængler med store blomsterhoveder, som minder om bonderoser eller pæoner.
Alternativt til haveranunkler, så findes f.eks. også stauderanunkel. Stauderanunkel minder meget om smørblomst. Stauderanunklerne har oftest lange stilke og små blomster. Slet ikke at sammenligne med de ranunkler, som bruges til buketter.
Haveranunkler kommer i et væld af farver. Og efterhåndende også ganske mange forskellige faconer, som dog kan minde meget om hinanden. Ens for alle er at de er store fyldte blomster. Derefter kommer variationer i om blomsterbladene er spraglet, to-farvet, enkelt-farvet eller ekstra fyldte.
Når vi taler haveranunkler – rettere sagt, når vi taler dyrkning af ranunkler til buketter – så er den mest almindelige ranunkel til buketter er den asiatiske ranunkel. Nogle vil måske sige den klassiske ranunkel. Blomsten er med mange lag af blomter, ensartede, flade blade og en fin nærmest rosenlignende knop.
Udover de klassiske asiatiske ranunkler – almindelige ranunkler til buketter – så findes f.eks. også de italienske ranunkler og franske ranunkler.
De franske og italienske ranunkler minder meget om de almindelige ranunkler. Dyrkes på samme måde, er begge super fine i buketter. Variationer af blomsterne er der, hvor forskellen er – og alene det gør dem interessante til buketter.
Franske ranunkler har mere rosenlignede blomster, med krøllede blade – ofte med farvespil i blomsterbladene..
Italienske ranunkler er noget lettere. I udspring ligner italienske ranunkel blomster små pæoner, men når de springer ud bliver de noget mere fyldige.
Almindelige klassiske ranunkler til buketter
Vil man igang med dyrkning af ranunkler til buketter, så vil jeg anbefale man starter med de klassiske asiatiaske ranunkler – altså de almindelige ranukler. Det er også dem, som er nemmest at få fat i.
Heldigivs er flere og flere planteskoler, såvel butikker, begyndt at føre dem i deres sortiment. Mærkeligt nok, så endnu kun i foråret. I england er det normalt at salg af ranunkler sker i efteråret, til efterårslægning og vinterdyrkning af ranunkler. Det gør man ikke rigtigt herhjemme, endnu. Det er dog intet problem at købe knoldene i foråret og gemme dem til efteråret. Blot gem knoldene et mørkt og tørt sted – så har man dem klar til efteråret.
Man kan selvfølgelig også vælge at lægge knoldene i jorden. Vil dog nærmest fraråde det. Medmindre man kan få fat i knoldene allerede i januar – nogle steder starter salg af blomsterløg til foråret tidligt. At lægge ranunkler i jorden i marts eller maj, vil jeg i hvert fald sige er spildt. Det er her planterne sklal blomstre – og før knolde (lagt i april) har vokset sig store nok til blomstring, så har sommervejret taget over. Og blomstringen stopper.
Personligt er jeg stor fan af de klassiske asiatiske ranunkler. De franske ranunkler, såvel de italienske ranunkler har dog et flot farvespil i blomsterne – hvor asiatiske ranunkler er ensfarvede.
Jeg oplever desuden at især de franske ranukler bedre tåler sommervarmen. Måske fordi de er fremavlet under varmere himmelstrøg. Dette gør at franske ranunkler blomstre længere, end asiatiske ranunkler. De franske ranunkler oplever jeg dog kan være lidt sværere henover vinteren. Så vil altid anbefale de asiatiske ranunkler til nybegyndere. Det er virkelig en fin plante at starte ud med – og prøve af.
Italienske ranunkler har jeg ikke den store erfaring med. De er nye i mit sortiment, men jeg er vældig begejstret for dem allerede. Ikke mindst er jeg enormt vild med det fantastiske farvespil i blomsterbladene.
Guide til dyrkning af ranunkler til buketter
Nå! Nok om sorter af ranunkler og overordnet snak om ranunkel blomster. Lad mig komme til sagen. Nemlig dyrkning af ranunkler.
Jeg vil igennem dette blogindlæg forsøge at komme med min komplette guide til dyrkning af ranunkler til buketter. Vi starter nu i oktober med forspiring af ranunkler, så kommer jeg til at tilføje løbende undervejs – henover de næste mange måneder.
I først omgang får du min guide til forspiring af ranunkler. Jeg har netop selv lige været igang med lægning af ranunkler til forspiring – og det kan sagtens nås endnu.
Har du ikke købt ranunkle knolde, så gem endelig blogindlægget – og kom retur næste år. Blot husk at få købt ranunkel knolde i foråret, hvor salget af ranunkler sker i Danmark. At bestille hjem fra england er nærmest umuligt, siden brexit. Jeg har forsøgt. Og kan ikke anbefale det. De færreste plantekoler og forhandlere af ranunkler tilbyder desuden ikke at sende, undenfor england.
Senere skal vi snakke om prikling af ranunkler, vanding af ranunkler, plantning af ranunkler i skærehaven. Jeg kommer helt sikkert også til at vise en masse fotos af buketter med ranunkler, såvel guide til høst af ranunkler – der er nemlig et par småting at have i mente, men det tager vi til den tid.
Nu skal det – i min guide til dyrkning af ranunkler – i første omgang handle om forspiring af ranunkler.
Forspiring af ranunkler
Godt så! For succes med dyrkning af ranunkler til buketter – eller sågar dyrkning at ranunkler til krukker eller havens bede – så er det nødvendigt med forspiring.
Jeg vil kraftigt anbefale, at forspiring startes op i efteråret, så forspiring af ranunkel knolde sker henover vinteren – klar til blomstring i foråret.
Før forspiring af ranunkel knolde, så skal knoldene vækkes. Når man køber ranunkler, så køber man små tørre knolde – Se foto nedenfor, som godt nok er en ranunkel fra haven og derfra har masser af jord. Købte knolde er rene for jord.
Man kan sagtens bare lægge knoldene i jorden, som de er. Der vil dog være stor risiko for at knoldene rådner, førend de begynder at vokse. Ganske enkelt fordi de får for meget vand, før de begynder at spire.
Ranunkler må aldrig tørre ud – hvilket egentlig er ironisk i forhold til, at man gemmer vinter tørrede. Omvendt må ranunkler heller aldrig står og soppe i vand. Vand er en nødvendighed for succes med dyrkning af ranunkler, men vand er samtidigt den største årsag til at det går galt – altså overvanding.
For at vække knoldene op, så lægges ranunkel knolde i vand. Mange steder vil man læse at knoldene kan ligge i vand 12-24 timer før lægning. Det vil jeg KRAFTIGT fraråde. Allerede her er vi ved at bevæge os ud i for meget vand.
Jeg lægger knoldene i vand 3-5 timer. 4 timer er perfekt. Allerede efter 30 minuntter i vand, så vil man se at knoldene svulmer gevaldigt op.
Iblødsætning af ranunkel knolde
Når jeg lægger knoldene i vand, så planlægger jeg først og fremmest hvornår jeg har tid til lægning af knoldene – også tager jeg 4 timer derfra. Det er tidspunktet til iblødsætning af knoldene.
Jeg fylder knoldene i skåle eller blastbøtter. Bruger et stykke tape, som afmærkning til navn og sort. Også hældes vand på knoldene.
Ovenstående ser man de mange forskellige sorter jeg har af ranunkler. 13 forskellige varianter. En fin blanding af både asiatiske ranunkler, franske ranunkler og italienske ranunkler. De alle dyrkes, som snitblomster til buketter.
Såjord til dyrkning af ranunkler
Forud for lægning af ranunkler, så har jeg forberet såjord og såbakker – så jeg har det hele klar til forspiring af ranunkel knolde.
Igen vil man mange steder på nettet og guide om dyrkning af ranunkler læse at ranunkler skal have en næringsrig jord. Det er slet ikke nødvendigt til forspiring af ranunkler.
Tværtimod så er det vigtigste at sikre at ranunkler aldrig står og sopper i jorden. Derfor laver jeg en blanding af sand og jord. Jorden er så- og priklemuld, altså ganske næringsfattig. Og sand er 0-8 mm murgrus.
Så og priklejord har jeg forud for blanding siet, for at sikre en løs og lækker jord. Det gør jeg altid ved alt forspiring. Det har virkelig været en gamechanger, når det kommer til forspiring.
Fylder såbakker halvt med den blande jord til raunkler, lægger knoldene ovenpå – naturligvis godt afmærket med label og navn.
Dækker med jord henover, også stilles knoldene i drivhuset – blot dækket af et stykke plastik.
Bemærk at jeg ikke vander. Jeg hverken forvander jorden eller efter vander. Knoldene har trods alt netop lige suget vand i 4 timer, så de er gennemvædede. Og jorden er i sig selv let fugtig, så virkelig ikke nogen grund til at begynde med ekstra vanding nu og her.
Sådan får såbakker med ranunkler til forspiring lov at stå, indtil ranunklerne begynder at skyde. Det sker i løbet af 1-2 uger. Derefter tages plastik af, hvorefter den videre vækst kan fortsætte.
Plastikken søger for at holde på væden, så nærmest aldrig nødvendigt med vanding. Men jeg holder naturligvis øje med at jorden ikke tørrer ud. Så vandes, men så skal vi virkelig have en varm oktober.
Opdatering til forspiring af ranunkler og dyrkning
Nu er det 3 uger siden, jeg lagte de mange ranunkel knolde til forspiring i drivhuset. De fleste er allerede spiret godt frem – og de sidste er godt på vej. Jeg tænkte derfor, at det var oplagt at komme med en opdatering til forspiring af ranunkler.
Ovenstående foto er fra 28 oktober – knap 10 dage fra lægning af ranunkler til forspiring. Det er ganske godt bevis på, at ranunkler spirer ganske hurtigt. Allerede i løbet af knap 14 dage var der fine skud fra alle planter. Endnu ingen blade, men det er sidenhen kommet.
Nedenstånde foto er taget idag, 6 november. Fotoet er taget her til morgen, efter en nat med temperaturer lige ned til frysepunktet. Kan tilføje at vi havde første rigtige nattefrost i weekenden, 2 november. Der var is på fuglebadet.
Kigger du efter en ekstra gang på ovenstående foto, så kan du se at enkelte af bladene er lidt bøjede – det er kulden fra i nat, som har sat sig i bladene. Det er absolut intet problem. Det er helt nye planter, som netop lige skal vænne sig til det kølige vejr.
Vores ranunkler står i drivhuset, hele vinteren. Dækker med fiberdug, når det bliver rigtig vinter – med flere dages nattefrost. Nu er det kølige vejr blot med til at sikre en langsom vækst. Præcis som målet med efterårssåning netop er. Det hele hjælper til langt bedre dyrkning af ranunkler, så vi får kraftigere planter og langstilkede ranunkler til buketter.