Tryk "Enter" for at gå til indhold

Lægning af gladiolus i skærehaven

For at forlænge blomstringen af gladiolus løg, så er forspiring af gladiolus ét smart trick. Samme gælder varieret lægning af løgene – nogle på hovedet, andre på siden og nogle med stilken op.

Dyrkning af gladiolus til buketter

Hvis forårets favoritblomst til buketter er tulipaner, så er sommerens helt store favorit blomst til buketter gladiolus. WAUW jeg er vild med en stor buket gladiolus.

Gladiolus er bare helt speciel med sine lange spir med enormt mange blomster på hver stilk. En buket med gladiolus er næsten for vild – nærmest dekadent. Jeg elsker det!

Blomstringen er dog mere eller mindre kort, hvis man ikke tager sine forholdsregler – altså sørger for at lægning af gladiolus løg, sikrer en lang blomstring. Ellers er blomstringen ovre i løbet af en 2-4 uger, afhængig af vejret.

Med korrekt lægning for forspiring af gladiolus, så formår jeg at forlænge blomstring, så jeg har gladiolus til buketter i, i hvert fald 2 måneder.

Gladiolus forspiring

Det er først tid til lægning af gladiolus i maj, hvor jorden er varm nok til at løgene vil vokse. Jeg plejer at lægge gladiolus løg første weekend i maj – det plejer at passe rigtig fint.

Forspiring af gladiolus løg starter jeg dog allerede i midten af april. Vel at mærke kun med 1/3 del af mine gladiolus.

Pointen med forspiring af gladiolus er jo netop at sprede blomstringen. Lagde jeg alle mine gladiolus til forspiring, så ville jeg blot få en tidligere blomstring af alle mine gladiolus. Det er jo ikke pointen.

I midten af april tager jeg 1/3 del af alle mine gladiolus løg, som placeres i et lyst og tempereret lokalet. De flest år passer det med at jeg bare hænger løgene i værkstede – frem fra deres vinteropbevaring af gladiolus, i et mørkt og køligt, frostfrit, rum.

Læs om vinteropbevaring af gladiolus

I april kan vi dog fortsat opleve nattefrost, så vær lige opmærksom på løgene. Det tåler ikke frost, så må de indenfor og hænge til forspiring.

Gladiolus forspiring er faktisk ligesom forspiring af læggekartofler. Der skal lys og varme til, men i begrænsede mængder. For varmt og for meget lys resulterer bare i nogle meget lange spirer. Det man ønsker er små fede spirer, som nedenstående foto.

forspiring gladiolus løg

Lægning af gladiolus

Når jeg går igang med lægning af gladiolus i maj, så spreder jeg løgene ud på jorden – hvor jeg får dem lagt med en pæn afstand.

Læs om lægning af gladiolus her

1/3 del af mine gladiolus er forspiret – disse lægges med stilken op. Samme gør jeg med 1/3 del mere – altså lægger løgene med stilken op, som det vil være mest logisk at gøre.

Med ovenstående løsning har jeg nu hentet et par uger i den ene ende – altså tidligere blomstring, takketvære forspiring af gladiolus.

Samtidigt har jeg den “normale” blomstring. Jeg henter dog et par uger igen i den anden ende også, ved at lægge 1/3 del af løgene med bunden i vejret.

Forlæng blomstring lang gladiolus sorter

Det virker måske helt tosset at lægge et løg i jorden med bunden i vejret – og stilken pegende nedad. Løget skal dog nok finde ud af det, men det tager længere tid for løget at nå jorden overflade. Ganske enkelt fordi spiren først skal hele vejen rundt om løget, førend det sætter kurs mod overfladen.

Gevinsten er – logisk nok – at jeg får en længere blomstring af gladiolus. Det nyder jeg godt af, når jeg laver buketter med gladiolus.

Normalt blomstrer gladiolus i juli. Oftest først 1 uge inde i juli – og blomstringen er ofte slut før august.

Succes med forspiring af gladiolus

Her i haven, takket være forspiring af gladiolus og lidt speciel lægning af løgene, så kan jeg allerede fra slut juni høste de første gladiolus. Og blomstring fortsætter ofte indtil slut august.

Ikke helt tosset, når man tænker på det eneste arbejde er at tage 1/3 del af løgene og hænge frem i lyset i april. Nå ja, og sørge for at lægning af gladiolus løgene ikke sker, som det mest logisk – med toppen opad, men variere hvordan løget lægges i jorden.

Bedste værktøj til lægning af gladiolus

værktøj til lægning af gladiolus

En løglægger kan bruges, men det er ikke det nemmeste til lægning af gladiolus. Problemet med en løglægger er at jorden skal være våd, for at jorden holdes sammen. Og i maj måned, så er jorden bare sjældent sådan rigtig våd, medmindre der vandes – og det virker altså helt tosset at vande jorden, for at lægge gladiolus.

Faktisk vil jeg sige at en løglægger kun fungerer rigtig godt ved løgning af løg i en græsplæne. Hertil er en løglægger dog også helt fantastisk – gladiolus i en græsplæne er dog liiiidt meget voldsomt.

En spade kan selvfølgelige bruges til lægning af gladiolus, hvis man foretrækker at kunne stå op. Personligt er jeg dog gladest for at sætte mig i hug, eller på knæ, og bruge en håndskovl. Det er også det jeg foretrækker til lægning af tulipanløg og andre forårsløg.

Problemet med en håndskov er dog, at de ofte er ENORMT bløde i samlingerne. Rune og jeg er ved at have slidt mange skove op, førend jeg lærte Dewit at kende. Det er seriøst godt kram.

Indskyder lige, at jeg ikke er betalt eller opfordret til at anbefale Dewit. Efter at have slidt mange håndskove op, så har jeg blot erfaret at de virkelig laver kvalitets haveredskaber. Ikke fordi de er så meget dyrere. Lidt dyrere er de, men det er altså det værd – fremfor at slide en håndskov op hver sæson.

Nu har jeg brugt denne håndskov i et år og det kan nærmest ikke ses, at den er brugt. Og den holde lige godt endnu, som da jeg fik den. Den er jeg mægtig glad for. Måske anbefaling kan hjælpe andre, så de ikke spilder penge på dårlige haveredskaber.

værktøj til lægning af gladiolus

Ved lægning af gladiolus – såvel ved lægning af tulipanløg og forårsløg – så bruger jeg skoven som en hakke. Det er klart det hurtigste, fremfor at grave et hul. Jeg hakker ganske enkelt skovlen i jorden, vipper jorden til side og dumper et løg ned bagved. Hiver skoven op, hvorefter jorden falder tilbage over løget.

Det fungerer bare!

Vanding af gladiolus

vanding automatisk gladiolus dyrkning lægning

Efter løgning af de mange løg – ca. 100 stk er der lagt her i bedet på 1,5×1,5 meter – så slutter jeg af med at rive jorden pænt. Og ovenpå lægge vores siveslange, som er koblet til vores automatiske vandingsanlæg. Vi vander med opsamlet regnvand, opsamlet fra staldbygninger.

Med andre ord. Efter lægning af gladiolus, så er det bare at vente til slut juni – også kan jeg begynde at høste de første gladiolus til buketter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *