Jeg er vild med syltede asier på en rugbrødsmad – eller som tilbehør til et stykke steg. Asier er desuden meget nemt at dyrke. Nu høstet, saltet og idag lavet hjemmelavede syltede asier.
Dyrkning af asier til syltede asier
Lad mig starte med, at asier kan bruges til meget andet end syltede asier. Trods de fleste nok forbinder asier med syltede asier.
At man kan bruges asier i meget mad finder man sikker først ud af, når man kommer igang med dyrkning af asier i ens egen køkkenhave. Det er også snart den eneste måde, hvorpå man kan skaffe friske asier.
Asier kan bruges i mad på samme måde, som squash eller melon. En salat med frisk asier smager herligt. Friske asier smager lidt som en mellemting imellem agurk og melon.
Asier kan også fryses – behøver ikke blancheres først, men fryses blot skrællet og skåret i skiver. Perfekt til senere optøning og brug i en gryderet, hvor man ellers ville bruge squash eller lignende.
Asier i en gryderet er et hit. Bibeholder det sprøde bid, modsat squash der nemt koger ud. Især mange asiatiske retter er gode med asier, hvor asien spilder godt op imod de kraftige krydderier.
Jeg vil da faktisk sige, at heldigvis kan asier bruges til meget andet end at ligge i lage. Begynder man først at dyrke asier i ens køkkenhave, så står man nemlig meget hurtigt med mange asier. Og trods syltede asier er lækre, så er det alligevel begrænset HVOR mange syltede asier man kan spise. Derfor, heldigvis er asier lækkert i meget andet mad.
Faktisk har vi droppet at dyrke squash i år. Tror vi fik for mange forrige år, så vi kørte totalt surt i det. Og vi kan faktisk bedre lide asier. Udbyttet er ikke ligeså voldsomt, så man kører ikke surt i det. Udbyttet er dog fortsat pænt, så vi har godt med asier i fryseren allerede – og igår var jeg i køkkenhaven og hente nogle store asier til at lave syltede asier.
Hjemmelavede syltede asier opskrift
Asier skal først saltes, førend de kan syltes. Start med at vask asier, skræl dernæst asierne og flæk dem på langs. Fjern kerne, som man ville gøre det med en melon. Skær nu i passen stykker. Lad værre at skær asierne for tyndt, da saltning gør de kryber en del.
Kom alle asier i en stor skål og drys rundhåndet med salt. Med rundhåndet mener jeg at der skal temmelig meget salt til. Jeg har lagt mine asier i en 3 liter magreteskål. Hertil har jeg brugt ca. 1 dl salt. Halvdelen af salten blev drysset på, så blev rørt rundt og den restende mængde salt blev drysset henover. Dernæst låst på også ind i køleskabet i 24 timer.
Bemærk at asier skrumper temmelig meget efter saltning. Salten trækker en stor del af vandet ud af asierne – asier består hovedsageligt af vand. Lad derfor værre at lav for lille en portion. Du ender med halvdelen af hvad du tror du laver, hvis du vurderer mængden før saltning.
Efter saltning, så skal asierne skylles grundigt. Alt saltet skal skylles væk. Lad asierne dryppe af i et dørsalg imens syltelagen lavet – det gør slet ikke noget at asierne får lov at tørre lidt.
Opskrift på syltelage til hjemmelavede asier
En klassisk syltelage – også kaldet en mormor syltning – består af lige dele vand, salt og sukker. Det kan man også fint gøre med asier, men asier består så meget af vand, at der faktisk ikke behøves vand.
Ved at droppe vandet i syltelagen til syltede asier, så sikres at holdbarheden er noget længere. Og der behøves ikke bruges atamon eller lignende, for at ens syltede asier kan holde indtil næste sommer – når de vel at mærke opbevares mørk og køligt.
Til fire glas á 0,5 liter – jeg bruger patentglas – laver jeg en syltelage til asier bestående af 500 ml eddike, 250 g sukker, 1,5 tsk sennepsfrø, 15 peberkorn, 4 laurbærblade og 8 dildskærme.
Det passer med syltelage til ca. 3 liter asier, før saltning.
Nogle tilsætter også chili, peberrod eller andre mere krydrede ingredienser. Jeg foretrækker dog at mine syltede asier er klassiske. Ønsker man mere power på smagen, så slår man sig bare løs med krydderier.
Syltelagen koges op i en gryde. Når lagen koger, så fylder jeg mine patentglas med asier. Naturligvis er mine glas først skoldede. Asierne lægges tætpakket i glassene, hvorefter den kogende syltelage hældes over. Lug straks låget og vend glassene på hovedet i 5-10 minutter.
Det er det. Ganske nemt. Og derved skulle Martin og jeg have nok asier til rugbrød og flæskesteg. Lækkert.
Sådan tages frø af asier
Når nu vi er igang med at tale dyrkning af asier og syltning af asier, såvel brug af asier i madlavning, så er det nærliggende at give en guide til høst af frø af asier.
Det er nemlig ikke sådan lige at skaffe frø af asier. Mange butikker har dem ikke, men de kan da findes online. Det er dog ganske nemt at høste sine egne frø af asier, når først man har asier i køkkenhaven.
Tag lidt af frømassen – slimet om man vil – fra en flækket asie og læg i et glas vand. Vælg gerne det flotte eksemplar af ens asier, så man avler videre på store og flotte planter.
Lad nu frøene ligge i vand i 48 timer. Skift gerne vandet løbende. Natten over vil man se at vandet er blevet helt grumset og uklart. Det er slimet omkring frøene, som opløses i vandet. Det er netop dette slim, som skal væk fra frøene – førend frøene kan tørres og gemmes til næste forår.
Høst af frø fra asier er faktisk præcis samme metode, som høst af frø fra tomater, melon og lignende grøntsager, hvor frøene er beskyttet af hinder og slim.
Efter 48 timer i vand, så skylles frøene grundigt i en si. Spred dernæst frøene ud på et stykke køkkenrulle eller en avis og lad dem tørre i 2-3 dage. Dernæst kommes frøene i et kaffefilter og opbevares mørkt indtil næste forår. Nemt måde at sikre næste års syltede asier. Helt gratis.