Hjemmelavet hyldeblomst saft smager FANTASTISK! Langt bedre end det købte. For en endnu bedre saft, så lad værre at høst hyldeblomst skærme for tidligt… bedre at vente lidt…
Hjemmelavet hyldeblomst saft
Det er ved at være en fast tradition, at vi laver hyldeblomst saft. Vi har også ENORMT MANGE hyld, her på Nymølle – samtlige læhegn omkring foldene indeholder flere store hyldetræer.
Nå ja! Og hyldeblomst saftevand smager bare virkelig lækkert. Både Martin og jeg er i hvert fald glade for det. Bedst smager det med danskvand, det gør bare noget helt fantastisk ved drikken.
De sidste 3-4 år er det også blevet mere og mere populært at lave hyldeblomst saft. I år har det især været populært! Måske fordi ekstra mange har fået øjnene op for glæden ved at lave mad – i forlængelse af den ekstra tid i hjemmet, pga. coronavirus. Og det er jo bare herligt!
Til alle jer, som har været igang med at lave denne skønne drik i år, så kommer et lille råd herfra for at gøre jeres saft ENDNU bedre næste år. Rådet er ganske enkelt, vent!
Handler om blomsterne og bierne
Straks hylden blomstrer, så er der mange, som straks skynder sig at begynde at høste skærmene. Samtidigt begynder den årlige kavalkade af facebook opslag og skriverier om hjemmelavet hyldeblomst saft – og mærkeligt nok, så bliver samtlige butikker årligt overrasket over efterspørgslen på citronsyre, så der er udsolgt alle steder.
Trods hjemmelavet hyldeblomst saft altid smager bedre end det købte – må være et spørgsmål om mængden af hyldeblomster – så er sandheden at den bedste saft ikke laves i maj, når hylden blomstrer. Ej heller i starten af juni…
Når der høstes hyldeblomst skærme i slytningen af maj og starten af juni, så fjernes desuden en stor del af den mad i naturen, som bierne skal leve af. Så for bier og insekter skyld, så er det også en god ide at være lidt tålmodig.
Den bedste hyldeblomst saft laves fra midten af juni, når bierne har fået lov til at bestøve de mange blomsterskærme. Farven på ens hyldeblomstsaft bliver desuden LANGT mere kraftig – og smagen langt mere intens.
Alene det at høste blomsterskærmene i slutningen af maj kontra slytningen af juni er en kæmpe forskel til sammenligning. Når vi høster i slutningen af juni, så er der en duft uden lige – og det kan ikke undgåes at både hænder, saks og spand er farvet helt gul af blomsterstøv. Det er netop det, som gør forskellen på hjemmelavet saft og VIRKELIG GOD hjemmelavet hyldeblomst saft.
Høst af hyldeblomst skærme
Vi høster faktisk ikke hyldeblomst skærme, førend 1/3 del af skærmene på busken er visnes væk – nogle gange venter vi helt indtil 2/3 del af skærmene er visnet væk.
Endnu en fordel, som skal nævnes. Er at de visne skærme forvandles til hyldebær – de kan bruges til hyldebærsaft eller hyldebærsuppe, ellers vil de være til glæde for fuglene.
I år var 2/3 dele af skærmene i hvert fald visnet væk, da jeg var i haven og høste hyldeblomst skærme. Sikke en duft! Og sikke skønne gule fingre jeg fik. Sikker på at farven, på vores hyldeblomst saft, bliver helt fantastisk i år.
Nu står sagten og trækker, førend der skal sies og tappes på flasker – og naturligvis smages.