Haven bugner af pærer. Hvad skal vi bruge alle de mange pærer til. Og det er jo næsten synd, at de bare ender på jorden. Få inspiration til brug af pærer fra haven…
Brug af pærer fra haven
Det er jo virkelig et luksus problem, når man har massevis af pærer fra haven. Og tilmed ikke aner hvordan man skal brug sine pærer fra haven, for at undgå at alle pærer bare falder på jorden.
Æbler er straks noget nemmere. Æbler kan hurtigt forvandles til æblegrød, som virkelig er et hit her i huset. Æblegrød kan bruges både i kage, men også bare som grød. Lækkert! Æbler – også nedfaldsæbler – kan forvandles til most, cider og juice. (Det kan jeg ikke anbefale med pærer. Det er alt for sødt)
Vi står med “problemet” hvert eneste år. Jeg tror egentlig ikke rigtigt at vi har fundet løsningen endnu, men vi forsøger da at få brugt vores pærer fra haven. Vi har ét meget gammelt og meget stort pæretræ, som leverer trillebørfulde af pærer, hvert eneste år.
Træet er så gammelt, at vi ikke selv har plantet det. Vi har trods alt kun boet på Nymølle i 4,5 år. Men jeg er utrolig glad for vores pæretræ. Det er så skønt med gamle frugttræer i haven. Gamle frugttræer både pynter, skaber massevis af mad til fugle og insekter og forsyner os med massevis af frugt. Intet problem at få brugt æblerne og kirsebærrene fra de gamle frugttræer, men vores gamle pæretræ. Der er vi straks noget mere på herrens mark. Gode råd modtages gerne. Vi har dog efterhånden selv fundet nogle gode løsninger, som vi gentager år efter år.
Bedste råd til brug af pærer: syltede pærer
Uden tvivl det bedste råd vi kan give videre i forhold til brug af pærer, så er det at lave syltede pærer. Også kaldet pærer i sukkerlage.
De fleste kender til dåser med pærer fra supermarkedet. Det er præcis den slags pærer, som jeg tænker på. Hjemmelavet syltede pærer smager bare ENORMT meget bedre. Det kan virkelig anbefales!
Det er tilmed ganske nemt. Og syltede pærer kan – ligesom æblegrød – bruges til meget forskelligt. En tærte med syltede pærer er lækkert, ligeledes er det super lækkert at servere syltede pærer til dessert – måske med is, råcreme eller blot lidt creme fraiche.
Gentager lige. Det er meget nemt at lave syltede pærer i sukkerlage. Man skal blot have mange pærer. Tjek, det har vi. De skal skrælles, det tager lidt tid, men så er det ikke værre. Læg de skrællede pærer i vand med citron – så undgås det at de bliver brune. Derefter deles pærerne og kernehus fjernes. I en stor gryde laves en sukkerlage af eddike, sukker og vand.
Efter flere år at have lavet syltede pærer, så har vi fundet at det optimale blandingsforhold til sukkerlagen til syltede pærer er: 750 g sukker, 8 dl vand og 7,5 dl eddike. Det passer til 3 kilo pærer, som cirka passer til 7 patentglas á 0,5 liter.
Pærerne skal koges let møre. En nål skal nemt kunne stikkes i pæren, men lad være at kog pærerne for meget. Det bliver hurtigt for meget, så man ender med mos i stedet. Pærerne syltes jo også videre i sukkerlagen, når de ligger og bliver blødere i sukkerlagen i patentglas.
Derefter kommes pærerne på glas. Løftes opad sukkerlagen med en tang eller hulske og kommes på glas, hvor de skal lægges temmelig tæt. Gerne lidt presset. Tilsæt nu 250 g sukker yderligere til lagen, bring i kog og hæld henover glassene.
Luk glassene og gem mørk. Holdbarheden er nemt 8 måneder, når man sørger for ordenligt renlighed.
Få opskrift på syltede pærer i sukkerlage her
Gem pærer til vinter
Endnu et godt brug af pærer er naturligvis at spise pærerne, som frugt. Det giver næsten sig selv. Det gør vi skam osse, men når træet bugner med pærer, så er det nærmest ikke til at nå og spise alle pærerne. Derfor plukker vi også en stor del pærer, som nænsomt og meget forsigtigt lægges i kasser, hvormed vi kan gemme pærerne til vinter.
Der findes pærer, som er bedre til at gemme til vinter. Såkaldte gemme pærer også kaldet vinterpærer. Kender ikke sorten af pærer vi har, men de smager godt, modnes i oktober og kan nemt gemmes til slut december – ofte også til slut januar, eller får hønsene og fårene dem, som snack.
Vigtigt når man gemmer pærer til vinter er det aldrig at bruge nedfaldsfrugt. Pærerne skal høste fra træet og lægges forsigtigt – uden at støde pærerne – i en kasse. Dernæst stilles mørk og køligt. Vi stiller kasser med æbler og pærer i stalden. Her står de fint. Vi lægger pærerne i ét lag i kasser. Maks to lag, så vi hurtigt kan gå kasserne igennem. Vi går kasserne igennem 1-2 gange ugentligt og fjerne rådne, rynke pærer. Dem får fårene eller hønsene, som godbidder i løbet af vinteren.
Tærte med pærer
Sidste gode råd til brug af pærer er at bruge pærer i bagværk og mad. Hvor cider og juice – i hvert fald efter vores smag – bliver alt for sødt, når lavet af pærer. Og det samme med pæregrød, så fungerer pærer super godt i bagværk.
Pærer fungerer faktisk også rigtig godt, som supplement til mange madretter. Især gris går pærer rigtig godt sammen med. Forlorenhare, hvor der lægges pærer omkring er både flot og smager rigtig lækkert. Og ja, pærerne skal med i ovnen, så kød og pærer får smag af hinanden.
Når det kommer til at bruge pærer i madlavning, så er det absolut bedste råd til brug af pærer fra haven, at bage tærte med pærer. En pæretærte er altså virkelig bare lækker. Sødmen fra pærerne gør desuden at man helt kan droppe sukker i fyldet, som man normalt vil tilføje til f.eks en æbletærte.
Ovenstående foto viser en pæretærte i en mørdejsbund, som Martin har bagt. Den var virkelig lækker! Pyntet med lidt brombær fra haven, men ellers lavet kun med friske pærer fra haven.
De førnævnte syltede pærer kunne også fint have været brugt. Det gør vi senere på året. Nu har vi jo massevis af friske pærer fra haven, så dem bruger vi til tærterne. Blot skrælles, skæres i stykker og op i en forbagt mørdej. Super lækkert! Og ved at jeg i aften skal have mig endnu et stykke af den lækre pæretærte. Det er da fredagslækkerier! Mums!
God weekend.
Pære marmelade med fennikel ell. vanille kunne også være en god måde at bruge pære på.
Hej Jeanette
Tak for forslaget 🙂
Vi har faktisk leget med ideen om at prøve at lave marmelade af pærer. Dog aldrig smagt det. Og vi er måske lidt urolige for, om det bliver for sødt – ligesom vi synes at pæregrød er ALT for sødt.
Men måske pæremarmelade blandet med noget andet – måske fennikel, som du foreslår – kan gøre det fungere. Det må jeg lige kigge på. Tak for forslaget 😀
God uge til dig.
Mvh. Rune