Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vinteropbevaring af æbler

Det er virkelig et jammerligt år for æbletræerne i haven. Vi har dog mange æbletræer, så det bliver da en ok æblehøst – trods langt mindre end sidste år.

Dårlig æblehøst

Igen-igen skal vejret stå for skud. Vi kan dog ikke klage over en dårlig sommer. Vi kan heller ikke klage over mangel på regn. Faktisk har det været en helt perfekt sommer til æbler. Æblerne har fået massevis af sol og varme. Samtidigt er der løbende kommet regn hele sommeren igennem.

Kort sagt. De modne æbler er fantastisk gode i år.

Problemet er antallet af modne æbler. Der er kun ganske få æbler på æbletræerne, hvilket naturligvis betyder en ganske lille æblehøst – det siger sig selv.

Grunden til den dårlige æblehøst i år skal findes i foråret, hvis man skal tage Politiken – eller rettere sagt den havekyndige skribent, Søren Ryge, på ordet. For nogle uger siden skrev Søren Ryge i sit faste indlæg i Polititen at det blev en dårlig æblehøst i år pga. den sene frost vi fik i foråret.

Foråret er pludselig længe siden. Kan det ikke huske, så fik vi flere dage med nattefrost i slut april 2019.

Den senere nattefrost havde to alvorlige konsekvenser for årets æblehøst. Den første er at mange at blomsterne ganske enkelt faldt af æbletræerne før de blev bestøvet. Den anden er at bier og insekter blev hjemme i deres bo i flere dage, hvormed bestøvningen ikke blev optimal.

Pas på bierne!

Bier – og såvel havens andre insekter – kan intet stille op i forhold til vejret. Der skal nu alligevel lyde et kæmpe OPRÅB for at passe på havens insekter. Især bierne står for størstedelen af bestøvning. Havde bierne ikke været hurtige til at få bestøvet de resterende frugttræer – og alt andet i haver og marker – så havde høsten været helt katastrofal.

På Nymølle har vi to bistader med bier.

Bistade Trugstade bier

Det er en fantastisk måde at følge biernes liv. 2019 har virkelig været hårdt for bierne. Vi gør hvad vi kan for at hjælpe bierne, men i bund og grund stiller vi blot bolig til rådighed – hvorfor bierne takker med honning og bestøvning.

Bistadet er naturligvis ikke det eneste i at holde bier. Vi plejer også med medicin og sikrere konstant udvidelse med flere tavler til honning, som bierne producerer honning. Endeligt sørger vi også for vinterfodring.

I år mistede vi i foråret en bifamilie. Helt præcis døde dronningen – og dermed går bifamilien til grunde. Super ærgerligt! Om årsagen er spøjtemidler fra markerne omkring os, frosten eller noget helt andet, det vides ikke. Der har dog været stor dødelighed hos bidronninger i år i Danmark, hvilket er ærgerligt. Vi har bierne så meget at takke for.

Man lærer især at sætte pris på bierne, når man har bistader. Det er utroligt at opleve, hvor produktive og arbejdtsomme bierne er – og det er især utroligt at opleve, hvor stor betydning det har for bestøvning i haven (og hos naboer), at have et bistade.

Nå! Det blev pludselig en masse om bier og bestøvning. Husk at pas på bier og insekter i haven. Det var pointen 🙂 Tilbage til temaet for dette indlæg, nemlig æblehøst.

Vinteropbevaring af årets æblehøst

Trods et dårligt æbleår, så klager vi ikke. Hemmeligheden til at sikre en god æblehøst år efter år, er at have mange frugttræer. Nogle år bliver høsten dermed ok, andre år bliver den fantastisk.

Det skal gå meget galt for at vi slet ingen æbler får.

Læs om etablering af vores frugthave her

Vi har allerede høstet æbler, som er lavet til æblegrød – og frosset ned. Det er super lækkert at kunne tage en pose med æblegrød af fryseren og lave en æblekage. Eller ganske enkelt bare spise æblegrød med lidt mælk. Mums!

Vinteropbevaring af spiseæbler

Idag skal der høstes spiseæbler. Æblerne plukkes med stilk – det er vigtigt, for at sikre lang holdbarhed. Det er desuden vigtigt at sortere grundigt – dårlige og slåede æbler kan ikke gemmes (de kan måske bruges til grød, æblesaft eller andet).

Hos os får fårene de dårlige æbler. Fårene elsker æbler.

æbler med orm får æblehøst

De flotte æbler, som plukkes direkte fra træer – husk stilk på æblet – lægges i en kasse i lag. Imellem lagene lægges aviser.

Der findes helt sikkert smartere kasser til at gemme årets æblehøst.

En rigtig æblekasse er der kun plads til ét lag æbler – og flere æblekasser stables ovenpå hinanden, hvilket lettere gennemgang af æblerne igennem vinteren.

Det fungerer dog ganske fint med denne type kasse – og med avispapir imellem kasserne. Aviserne hjælper desuden med til at isolere lidt omkring æblerne, såvel som opsamler eventuel fugt.

Når årets æblehøst er plukket og pakket i kasser, så stiller vi kasserne i stalden. Her står de mørkt og køligt – og vi spiser egne æbler hele vinteren.

Det kan ikke undgås at der vil blive et råddent æble af og til. Derfor gås kasserne også igennem næsten hver uge, hvor der lige skimtes igennem for dårlige åbler – såvel som duftes. Kan næsten altid duftes, hvis der er et dårligt æble. Tager ikke langt tid og sikrer at vi kan nyde æbler fra have også i november, december, januar.

På sigt forhåbentligt også februar, marts og april. Men vores æbletræ af sorten Lundbytorp og Dronning Louise, som er æbler beregnet til at spise fra februar og indtil maj, er ikke helt store nok endnu til at bære frugt. Men det skal nok komme. Træerne er allerede vokset godt til, og trods alt kun plantet i 2017.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *