Tryk "Enter" for at gå til indhold

Når vejret ikke tillader havearbejde…

Sikke et vintervejr! Perfekt anledning til rengøring af urtepotter – pottet stueplanter om og få fjernet kalk på urtepotter.

Potteskjuler eller urtepotte?

Hvorvidt man vælger en urtepotte eller potteskjuler til sine stueplanter er idag måske mere en smagssag. End nogen egetligt betydning.

Gevinsten ved brug af urtepotte er at man langt bedre kan styre vanding. Ved brug af urtepotte med underskål, så undgår man overvanding af ens stueplanter – får planten for meget vand, så løber det ganske enkelt ud af bunden.

Potteskjuler er dog skabt til at skjule – deraf navnet – plastbøtter på planter. Potteskjuler er dermed praktisk til blomster, som ofte skiftes ud. Måske fordi kort levetid eller måske fordi blomstringen er kort og planten efter blomstring ikke er videre interesant. Det kunne jo f.eks. være orkideer. Det kunne også være amaryllis løg, som findes frem løbende i december.

Personligt har jeg enormt mange amaryllis løg. Forspiring af amaryllis løg gør jeg i plastbøtter. Når løgene er klar til blomstring, så kommer de i en potteskjuler i stuen. Når blomstringen er ovre, så erstattes med et nyt amaryllis løg – som er klar til blomstring.

Mange forbinder amaryllis løg med blomster til jul. Jeg har dog også nogle fine amaryllis som blomstrer til nytår. Netop fordi blomsterne er helt specielle, ligner nærmest fyrværkeri. – og blomstringen frotsætter hele januar. Læs om pasning af amaryllis løg her

Omvendt er urtepotter skabt til at man planter direkte i dem. Man planter altså sine stueplanter i urtepotter. Derved får planten mere plads, fremfor at stå i en plastpotte også stå i en potteskjuler. Det er også nemmere at styre vanding med en urtepotte, da overskydende vand løber ud.

Kalk på urtepotter

Rengøring urtepotter kalk beskidte ulækre underskål

Et dilemma med urtepotter er dog at der ofte kommer til at være kalk i underskålen. Dette opstår som følge at at der af og til står vand i underskålen.

Det er jo ikke så pænt med kalk på urtepotter eller kalk i underskålen. Det er dog ganske nemt at fjerne, når blot man ved hvordan man skal gøre det.

Rengøring af urtepotter

Helt uden knofedt og helt uden at skure og skrubbe, så kan man fjerne kalk på urtepotter. Ganske nemt.

Rengøring urtepotter kalk beskidte ulækre underskål

Placer urtepotte og underskål i en balje med vand. Kom et par tabs til opvaskemaskinen i vandt og drys med bagepulver. Man vil hurtigt se at bagepulver nærmest bobler og syder. Specielt rundt langt kalk på urtepotter. Lad urtepotterne stå i blød i 24 timer. Dernæst skyl urtepotterne og stil dem i opvaskemaskinen. Eller vask urtepotterne i hånden, hvis man synes det er hurtigere.

Personligt ønsker jeg at rengøring af urtepotter skal være nemt. Og med vask af urtepotter i opvaksemaskinen, så sker arbejdet af sig selv.

rengøring urtepotter opvaskemaskine kalk

Bemærkt forresten lige, hvor flot rene urtepotterne allerede er – og det før de har fået en tur i opvaskemaskinen. Bagepulver er altså bare genialt til rengøring af urtepotter.

Voila og en, nærmest som ny, urtepotte. Klar til at få planten en ny stueplante.

Smuk ren urtepotte underskål bergs potter bergspotter

Eftersom rengøring af urtepotte gøres nemmest ved iblødlægning og en tur i opvaskemaskinen, så siger det næsten sig selv at det ikke er et job man gør hver uge. Rengøring af urtepotter gør jeg når jeg i februar – januar i år – potter mine stueplanter om, giver ny jord og måske en større urtepotte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *