Tryk "Enter" for at gå til indhold

Gem amaryllis løg til næste jul.

Hvad gør man med en afblomstret amaryllis? Sådan tænker mange måske her efter jul, efter amaryllis blomstring er overstået – eller i hvert fald snart vil være det.

Få amaryllis til at blomstre igen til jul

Jeg har snart nævnt det mange gange – og lavet flere blogindlæg om det. Der er absolut ingen grund til at smide amaryllis løg ud efter blomstring. Gem endelig løgene og få amaryllis løg til at blomstre igen til næste jul.

Sådan gør jeg hvert år. Jeg har snart mange løg, som pynter hele julen. Nogle er vældig gamle efter hånden. Jeg har sågar amaryllis løg, som jeg sørger for blomstrer til nytår – har nævnt dem tidligere.

amaryllis nytår nytårsblomst

Bemærk dem lige i baggrunden. Høje flotte amaryllis løg. Ved godt at mange vil mene, at amaryllis løg kun hører julen til. Det synes jeg nu ikke. Og da slet ikke, når de har sådan en fantastisk blomst – nærmest et festfyrværkeri. Helt perfekt til nytår.

amaryllis nytår nytårsblomst

Jeg lægger løgene i jord noget senere end de amarylis jeg har til blomstring i december. Dermed sikrer jeg at få disse fantastiske amaryllis til at blomstre til nytår. Blomstringen varer desuden ganske længe. Langt ind i januar, hvor der ellers ikke er meget andet i blomst.

I år blev jeg ekstra glad, da jeg tænkte tv’et nytårsaften – og så dronnings nytårstale.

Ved godt at de fleste sikker mest tænker på, at vores dronning abdicerer. Det hørte jeg dog først senere inde i talen, ligesom alle andre. Det første jeg bemærkede var den enormt flotte buket. Og se lige, selv kongehuset mener at amaryllis blomster fungerer til nytår.

margrethe dronning

Nå! Det skulle ikke handle om nytårspynt, dronnings nytårstale eller at vi snart får en ny konge. Det skulle handle om hvad man gør med en afblomstret amaryllis i dette blogindlæg. Og der må virkelig være mange amaryllis løg i denne tid.

Hvad gør man med en afblomstret amaryllis?

Det er så ganske enkelt. Klip stilken væk. Har løget sat blade og er det nogle små slappe blade, så klip også dem væk. Er det fine solide blade, så lad dem endelig være.

Oftest bliver de første blade dog noget slappe, hvilket skyldes at de har manglet lys i forhold til varmen løget har stået i inde i stuen. Klip dem blot af. Senere får amaryllis løg nogle smukke kraftige mørkegrønne blade, hvis man sørger for korrekt pasning.

Sørg dernæst for at stil løgene køligere. Et køligt gæsteværelse er ideelt. Personligt stiller jeg løgene i kælderen, hvor vi på denne årstid har en temperatur på ca 15-16 grader. Amaryllis løg må dog endelig ikke få frost. Og der skal være lys. Jeg placerer løgene i et sydvendt kældervindue. Det fungerer helt ideelt.

Hvad gør man med en afblomstret amaryllis efter blomstring blomstre igen pasning gødning

Førend jeg stiller løgene væk, så får de lige 5-8 gødningspiller. Jorden er jo helt udmagret nu. Jeg vander desuden ganske let. Jorden må ikke blive for våd.

Pasning af amaryllis løg efter blomstring

De næste par måneder klarer amaryllis løgene sig selv i kælderen. Jeg sørger blot for at jorden ikke tørrer helt ud. Når vi kommer til slut februar, start marts, så potter jeg løgene om og giver ny lækker jord.

På dette tidspunkt er løgene også ved at være rigtig pæne igen. Faktisk en flot grøn plante med lange grønne blade. Fin at stille i et vindue indendøre. Fra april-maj kan løgene stilles ud i et drivhus, hvis man vil. Eller fra slut maj kan løgene fint klare sig udenfor.

Til juli skal løgene stilles mørkt, så visner de ned. Løgene kan graves op, tørres og plantes på ny til efteråret. Dermed kan man sikre at ens amaryllis løg blomstre igen til jul.

Læs nærmere om pasning af amaryllis løg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *