Tryk "Enter" for at gå til indhold

Måske et påskeprojekt?

Foråret er det perfekte tidspunkt til omplantning af orkideer – og dermed sikre korrekt pasning af ens orkideer. Ganske enkelt for at få ens orkide til blomstrer igen.

Orkideer

Orkideer er en af verdens største plantefamilier – indenfor blomstrende planter. Der er mere end 25.000 forkellige arter af orkideer, som vokser naturligt på alle kontinenter (udover Antarktis).

Tror det er sådan med orkideer at kommer man først til at forstår hvor nem pasning af orkideer er, så går det sport i det. Måske specielt fordi ens horisont om forskellige orkideer udvises fra at være de helt billige orkideer fra supermarkedet, til at være mere specielle orkideer.

Personligt er jeg vældig glad for orkideer. Det har jeg ærligt talt ikke altid været – i mange år var orkideer en køb og smid ud plante for mig. En tankegang, som bare slet ikke fungerer for mig. Derfor har jeg i mange år slet ikke haft orkideer. Sådan er det dog slet ikke idag. Tværtimod! Og jeg er da efterhånden ved at have noget af en samligt af orkideer.

Jeg er nok ekstra glad for orkidder, da de blomstrer på den tid af året, hvor der ikke rigtigt er andet til at pynte vindueskarmen. Altså især her om vinteren. Derfor er de fleste orkideer også afblomstret her til foråret.

Jeg har endnu 5 orkideer, som står flot i blomst. Har også en rigtig fin moth orkide, som kun lige er ved at gøre klar til at blomstre.

orkide orkideer moth blomster lange rødder

Bemærk lige de fantastisk lange rødder, som hver og en er flot lysegrønne. Og se lige, hvor fint denne orkide nærmest bare vælter udover potten. Virkelig glad for denne type orkideer, som mere hænger – og dermed fylder i bredten, fremfor de oprejste orkideer.

Pasning af orkideer

Nå! Det skal handle om korrekt pasning af orkideer. Det er enormt nemt. Vand og gødning er det eneste – og orkidder skal (i langt de fleste tilfælde) blot vandet 1 gang hver eller anden uge. For at trives. Overvanding er det største problem for at slå orkideer ihjel, så start med at halver vanding – så har man løst de fleste problemer.

Orkideer må aldrig stå og soppe i vand. Når man vander orkideer så vand grundigt.

Jeg plejer at fylde skålen med vand. Lade min orkide stå og trække vandet i et par timer. Derefter hældes ALT vandet fra. Og det er det. I vækstperioden – altså når orkideen har blomster – så vandes med orkide gødning.

Sørg desuden for at orkideer får godt med lys. Ikke direkte sollys, da det vil brænde blandene. Placeringa af en orkide på en skænk vil være helt ideelt. Vel at mærke, hvis der er godt med vinduer ind i lokalet. Indirekte lys er klart det, som orkideer trives bedste med. Henover vinteren kan man dog fint placere orkideer i vindueskarmen, da det er her der er mest lyst – og risikoen for hård sollys er ganske lille.

Og det er i hvert fald pasning af orkideer imens planten har blomst og er i vækst. Når ens okide er afblomstret er pasning lidt anderledes…

Hvad gør jeg når min orkidé er afblomstret?

Når en orkide er afblomstret, så start med at klip blomsterstanden væk. Det nemme er at klippe hele stænglen væk, men nøjes du med at klippe ned til 2-3 mærker fra planten – så kan du være heldig at din orkide skyder igen.

Med mærker mener jeg de knæk – nogle kalder det skud – på stænglen, som en orkide har.

Når en orkide er afblomstret, så stop desuden med gødning – og skrue vanding ned til det halve. Det er desuden en fordel af flytte ens orkide til et køligere lokale.

Sidst nævnte er nu også meget logisk – i hvert fald at flytte orkideen. Når en orkide er afblomstret, så er der ikke meget sjov ved den mere. Også er det nærliggende at bygge planten ud med en ny der er i blomst.

Jeg placerer mine afblomstrede orkideer i et gæsteværelse. Her er temperaturen køligere.

Hvordan får jeg min orkidé til at blomstre igen?

Ved at give ens orkide en pause – altså stop med gødning, mindske vanding og lavere temperatur – så kan man være heldig at ens orkide skyder igen.

Det sker i langt de fleste tilfælde. Og er helt normalt, specielt hvis orkidden er færdig med at blomstre tidligt på blomstringsæsonen – altså i det sene efterår eller tidlig vinter.

Helt normalt at en orkide så vil blomstre 1-2 gange mere før foråret. Når vi kommer til foråret, som nu, så er – i hvert fald langt de fleste – orkideer færdige med at blomstre. Og går i en dvaleperiode. Oftest forårsaget af at der ganske enkelt mangler næring, såvel beskæring af rødder – for at undgå at planten rådner væk. Det er derfor at det i foråret – efter afblomstring – er en rigtig god ide med omplatning af orkideer.

Faktisk vil jeg sige at omplatning af orkideer – herunder beskæring af rødder – er et af de vigtigste elementer i korrekt pasning af orkideer, for at få ens orkide til at blomstre igen og igen og igen.

Nogle af mine orkideer er ved at være ganske gamle. Og det er intet problem at få meget gamle orkidder, som kun bliver større og større – når man blot sørger for korrekt pasning af ens orkideer.

Pasning af orkideer, så de blomstre igen

orkide orkideer få til at blomstre igen

Ovenstående orkide er vist ved at være en 5 år gammel. Blomstrer med de smukkeste hvide-gule blomster. Og er en noget mere forgrenet orkide, hvilket jeg synes gør den ekstra interessant. Må sige jeg ikke lige kender navnet. Den er købt i 2018. Købt som en lille plante, hvade blot ent skud. Nu har den 6 grenstængler, som på sit højeste hver især står med én blomsterstængel.

Ompottede denne tilbage i starten af marts, da den var omblomstret – og virkelig trængte til en omplantning, da jeg sprang det over sidste år.

Vi fik Ingrid i 2022. Og mange ting er enten blevet nedprioriteret eller omprioriteret. Og normalt er det ikke nødvendigt med årlig omplantning af orkideer, trods det hjælper gevaldigt på en pæn vækst.

Nu blot én måned efter, så stor planten ekstra flot med mørkt grønne blade og det første skud – klar til at pynge henover sommeren. Temmelig tidligt den allerede skyder. Normalt tager orkideer en vækstpause her i april, maj – ofte også juni – førend væksten begynder igen til juli.

Men nu fik planten også ny jord, som den netop trængte, så den er tidligt i vækst.

Omplantning af orkideer

Når det kommer til omplantning af orkideer, så starter det med en afblomstret orkide – og omplatning gøres oftest her i foråret og forsommeren. I periode marts-juni.

orkide orkideer få til at blomstre igen

Ovenstående er en dansk orkide. Den hedder Geisha. Det er en moth orkide, så en af de virkelig nemme orkideer i forhold til pasning af orkideer. Det specielle ved denne er dog at den ikke får den klassiske lange blomsterstængel, som de fleste kender fra orkideer fra supermarkedet. Denne får 3-4 stængler og de skyder ud til siden, så man nærmest får en bunddække orkide – i mangel af bedre formulering.

Førend man kan komme igang med omplanint af orkideer, så skal alt det gamle væksmuld fjernes. Oftest er det bark. Det klæber dog vældig godt til rødderne – eller omvendt. Og sidder tæt oppe under orkideen. Brug en blomsterpind til af få det hele fjernet.

Vær nænsom ved orkideens rødder, så de ikke ødelægges – specielt de grønne rødder skal der virkelig værnes om. Dernæst er det tid tilen beskæring af rødder på orkideen.

Orkideer pasning med beskæring af rødder

omplantning orkideer pasning orkide plantning blomstre igen beskæring af rødder klip

Med en saks, som jeg først har dyppet i atamon går jeg tilværks med at klippe alle de brune rødder væk. Det kan virke temmelig voldsomt, men er virkelig et vigtigt led i korrekt omplantning af orkideer – og dermed pasning af ens orkideer.

Ikke unormalt at man klipper 80% af rødderne væk på denne årstid. Og det er vigtigt, da det er i de gamle rødder at utøj og plantesygdomme lever.

Dernæst er det tid til et bad. Vigtigt at få orkideen vaskes grundigt igennem. Jeg bruger en stor vaskebalje, hvor jeg til 20 liter vand kommer 1 tsk klorin – svarenden til et lågfuld af den blå klorinflaske.

Ja! Jeg skrev klorin. Der skal noget til som desinficerer og fjerne utøj og især fjerne råd. Hertil er klorin genialt. Jeg vasker desuden alle potter i klorin, for at sikre at der ikke videreføres skidt til den nyvaskede plante.

Jeg lader orkideen ligge i vandet og suge vandet til sig. Samtidigt med at jeg går samtlige balde igennem med fingrene og nulrer dem – ganske enkelt for at få fjernet eventuelt utøj, som har lagt sine æg her.

omplantning orkideer pasning orkide plantning blomstre igen

Dernæst skal orkideen plantes på ny. Jeg køber special orkidemuld på planteskolen, hvilket man bør. Jeg kommer lidt i potten, orkideen ned i og bruger en bambus pind til at stampe mulden fast – og få den ind omkring rødderne.

Dernæst fyldes skålen med vand, for at få alt luft væk. Hæld vandet fra efter 1 time og det er faktisk det. Herfra er det blot at vente, indtil planten igen viser tegn på vækst.

Og i periode vi venter, så vandes kun hver 14 dag. Når der er skud, så trap langsomt op til hver uge – og begynd at giv gødning.

orkide orkideer få til at blomstre igen

Gentog præcis samme proces med 6 andre orkideer, som er afblomstret – og trængte til ny jord. Også havde jeg haft en hyggelig aften i værkstedet med omplantning af orkideer. Skøn måde at bruge en aften i påskeferien på.

Nå ja! Apropos påske – herunder påskepynt – så lad mig lige lave lidt reklame for den super flotte borddekoration til påskebordet jeg lavede sidste år. Gentog det igen i år. Og det er bare så hyggeligt.

Se den fine påskedekoration her

4 Kommentarer

  1. Janne
    Janne 18. september 2023

    Hej
    Jeg har fulgt dine anbefalinger fra i foråret om omplantning af orkideer , jeg har nu 4 stk fine orkideer med store blade masser af luftrødder.
    Men ingen blomster , hvad gør jeg forkert .
    Eller skal jeg bare vente .

    • Martin
      Martin 18. september 2023

      Hej Janne

      Det lyder bare rigtig godt! Fedt du følger rådene.

      Der er forskellige orkideer, som blomstrer forskelligt tidspunkter… af alle mine mange orkideer, så har jeg kun 1 i blomst pt. Og det er egentlig ikke normalt. Jeg har nemlig hovedsageligt orkideer, som blomster henover efteråret og vinteren.

      Om sommeren og her i starten af efteråret har jeg nemlig MASSEVIS af blomster fra haven, som pynter rundt i hjemmet.

      Så vent. Du oplever formentligt inden længe at der kommer skud – ellers står dine orkideer for mørkt. De sbehøver ikke stå ikke stå i direkte, et østvest vinduer er optimalt. Eller lidt inde i rummet, hvis vinduer mod syd sikre nok daglys.

      Held og lykke med det 🙂

  2. Hanne
    Hanne 14. september 2023

    Hej 😊
    Jeg har ledt og ledt efter et svar på, hvorfor der kommer flere og flere lange stængler på mine orkideer, kun med fine små blade på. De vokser hurtigt og er egentlig vældig fine at se på. Men hvorfor kommer de?
    Det er ikke luftrødder, men stængler som kommer fra bladhjørner, ligesom det skulle have været blomsterstængler.
    Kan i hjælpe mig 🙏

    • Martin
      Martin 21. september 2023

      Hej Hanne

      Det kunne lyde til at dine orkideer har det så godt, at de skaber nye planter. Kommer der små rødder på de lange stængler, så er det nye planter dine orkideer skaber.
      Ellers misforstår jeg måske spørgsmålet.

      Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *