Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af meget tidlige ærter

I april er temperaturen – normalvis – helt fin til dyrkning af ærter. Såning af ærter i april giver ærter efter 3-4 måneder. Forspring af ærter i marts giver langt tidlige ærter…

Forspring af ærter

Forspiring af ærter er lidt et sats. Ikke at ærterne ikke nok skal spire – og planterne kan fint prikles om. Udfordringen ved forspiring er hvorvidt vejret tillader udplantning førend planterne bliver alt for store.

Dilemmaet er dog ikke større, end det kan løses ved forspiring af ærter af flere omgange – og kassere de ærter, som bliver for store.

Jeg startede op med forspiring af ærter d. 18 marts. Og heldigvis har vejret holdt, så vi kan få udplantet de forspirede ærter i køkkenhaven.

Normalt ville jeg forspire igen 2-3 uger senere – i tilfældet vejret ikke holdt. Jeg tog dog satset i år, da det tegnede til at vejret ville blive fint henover påsken. Og det har det virkelig været. Sikke et påskevejr.

Jeg forspirer ved at lægge en ært – som har lagt blødlagt 24 timer – i en såbakke. Altså én ært pr. kammer. Ærter spirer hurtigt, så efter 4-5 dage var ærterne allerede vokset frem – og efter 8 dage flyttede de forspirede ærter i drivhuset.

I drivhuset har ærterne vokset videre siden 28 marts. Igår, sidste dag i påsken, fik jeg plantet de mange ærter ud i køkkenhaven.

Det gik ganske nemt. Og samtidigt fik jeg sået et nyt hold ærter, som vil giver friske ærter knap 1 måned senere. Lagde ærterne i blød søndag, så de kunne blive sået ud i køkkenhaven mandag, samtidigt med udplantning af de forspirede ærter.

tidlige forspiring af ærter ært dyrkning hvornår såning

Dyrkning af tidlige ærter

Når det kommer til dyrkning af tidlige ærter, så er det vigtigt også at huske sorten. Jeg dyrker en ært der hedder noget så fancy, som Szesciotygodniowy – oversat betyder det 100 dages ært. Og det passer faktisk vældig fint. Der går ca. 100 dage fra lægning (18. marts) indtil vi kan høste friske ærter.

Det geniale ved denne ært er at den modner langsomt – forstået som at ærterne ikke alle sammen bliver modne samtidigt, hvilket fungerer godt i en have som vores. Vi kan over 3-4 uger høste friske ærter. Og ved at så et nyt hold ærter hver 4 uge, så har vi løbende ny forsyning af friske ærter – hele sommeren.

Sidste hold ærter sår – af denne sort – sår jeg start midt maj. Samtidigt går vi over til at dyrke andre sorter, om giver et større udbytte.

Udfordring med tidlige ærter er nemlig at udbyttet pr plante ikke er så stort. Og når først jorden er varm nok, så er det ikke nøvendige med tidlige ærter mere. Da det jo derfra blot handler om at koordinere ens senere ærter, så der sikres en lang høst.

ærtebed dyrkning ærter såning ært

To rækker ærter blev det til i dette højbed. Tættest på stien, da de hurtigst modner, er de forspirede ærter udplantet. I midten af højbedet er – samme sort – sået som ærter. Og helt til venstre i billedet ses de overvintrede hestebønner, som gerne skulle være klar til høst slut maj. Gerne allerede midt maj.

Læs om dyrkning af hestebønner her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *