page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til at lægge kartofler

I tvivl om, hvornår der lægges kartofler? Reglen er enkelt: Jorden skal være 8 grader. Det har jorden været i flere dage nu og der lægges kartofler.

Hvornår lægges kartofler?

Jeg har vist allerede givet svaret på, hvornår kartofler lægges. Det handler nemlig om jordtemperatur for at bestemme, hvornår kartofler lægges.

Jorden skal være 8 grader.

Jeg har målt jorden flere gange de sidste 14 dage. Idag er tredje dag i træk, hvor jorden er 8 grader ved en 11-12 tiden. Og jorden er dermed varm nok, til at jeg kan lægge kartofler i jorden.

Glæder mig allerede til at smage de nye kartofler.

Hvornår lægges kartofler

Kunne have lagt plastik over jorden for 3-4 uger siden, så ville jorden hurtigere være blevet varmet op til 8 grader. Plastik flytter dog kun 1, måske 2 uger. De par uger venter vi gerne, for at undgå plastik på jorden.

Den opmærksomme vil sikkert også have opdaget på ovenstående foto, at kartoflerne ikke er spiret – eller forspiret, som det korrekt hedder.

Forspiring af kartofler er blot endnu et trick til at få tidligere kartofler. Forspiring af kartofler er slet ikke nødvendigt for at dyrke kartofler.

Læs om forspiring af kartofler her

Det er i hvert fald kun sommer kartoflerne – altså de tidlige sorter af kartofler – det er værd at forspire. Kartoflerne, som skal gemmes til vinter, er det en STOR fejl at forspire!

Planteafstand og plantedybde af lægge kartofler

Kartoflerne lægges i jorden med 25 cm afstand imellem kartofler. Dertil kommer at der laves 50 cm imellem kartoffelrækkerne. I mellem rækkerne af kartofler kan fint såes spinat og radiser.

Jeg venter dog lige 10-12 dage før jeg sår spinat og radiser, da jorden gerne må blive 9-10 grader for bedste spiring. Plus jeg kan nå at få kartoflerne hyppet første gang, før jeg sår spinat og radiserr.

Fordelen ved at så spinat og radiser imellem rækkerne af kartofler er, at begge afgrøder er væk og spist inden der hyppes anden gang – det, som ikke er spist hyppes blot omkring kartoflerne, som grøngødning.

Efter anden hypning, så lægges halm i mellem kartoffelrækkerne. Det hjælper med til at holde på fugten i jorden – og det kvæler ukrudtet, før kartoffelplantern er vokset store og selv kan skygge ukrudt væk.

Tidlige nye kartofler

forspiring kartofler lægge
Forspirede kartofler – bemærk de kraftige og tykke spirer. Hjælper til tidligere høst af nye kartofler.

Til spørgsmålet “hvornår lægges kartofler” findes også en snert af utålmodighed – elller rettere sagt længsel efter nye kartofler fra haven.

Vi er ved at være igennem vinter kartoflerne, så det er også snart nødvendigt med nye kartofler. Ikke mindst lækkert med nye kartofler.

Vil man have tidlige kartofler, så er der flere tiltag, man kan gøre. Jeg har allerede nævnt plastik på jorden, som kan få en igang 1-2 uger tidligere. I forlængelse kan lægges plastik på jorden den første uge, når kartoflerne er lagt i jorden – det øger temperaturen i jorden og øger væksten.

Forspiring er endnu et trick. Vi forspirer kartofler til et par rækker, som er de kartofler vi vil spise den første måned.

Vigtigst for tidlige kartofler er dog sort valg. Der er sorter af kartofler, om er gode til at gemme – de vokser langsomt og er først klar til høst i august og september Omvendt er der også sorter af kartofler, som modner tidligt – og skal spises umiddelbart efter høst.

Vi dyrker Hamlet, som en tildig kartoffel. Den er god til en lerholdig jord, som vi har.

Vi forspirer dog kun halvdelen af vores Hamlet kartofler – som er dem vi vil spise hele sommeren, indtil vi i september høster de sene kartofler (sava og king edward). Det er desuden disse sorter vi gemmer og spiser igennem hele vinteren.

Hvornår lægges forspirede kartofler

lægge kartofler forspiring

Forspirede kartofler lægges samtidigt med de øvrige kartofler. I bund og grund, så lægges alle kartofler i jorden samtidigt – og det er sket idag.

Jeg har altså både lagt de sene – Sava og King Edward. Og jeg har lagt de tidlige, ikke forspirede, Hamlet. Og jeg har lagt de forspirede kartofler, som også er sorten Hamlet.

De forspirede kartofler er klar til høst fra juni.

Nu lægges karfolerne tidligt i år, så måske vi er heldige at kunne spise nye kartofler allerede starten af juni. Ellers plejer vi at kunne spise nye kartofler omkring 10-15 juni.

I løbet af 1-1,5 måned får vi spist de forspirede kartofler. Derefter er de ikke forspirede klar til høst – og vil være, som “nye kartofler”.

Pointen med at forspire halvdelen af de tidlige kartofler er altså, at vi strækker sæsonen for nye kartofler – fremfor at forspire alle tidlige kartofler, og i løbet af juli og august skulle spise “gamle” kartofler.

Nå ja! Må ikke glemme at fra slut august – start september – høster vi gemme kartoflerne, som til den tid kan spise som “ny opgravede kartofler”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *