Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vi har fået lam på gården

Årets første lam er kommet til Nymølle. 2 stk er det blevet til. Både mor og lam har det rigtig godt.

Sen læmming af lam

Indenfor får – og fårekredse – så er det sent med lam i april. Når det kommer til Spelsau får, som vi har, så er det dog helt normalt.

Spelsau er en gammel nordisk fårerace. De er ikke avlede til “produktion”, hvorfor lam også kommer sent – det helt naturligt.

For Spelsau er det ganske normalt at læmming sker i april – mere normalt midt april og indtil slut april, end start april. Især, hvis fårene får lov at passe kærlighedslivet selv.

Tidlige drægtighed og læmming hos Spelsau kan koordineres ved at man i sensommeren fjerne vædderen fra flokken og sætter vædderen til igen i oktober. Sker noget hormonelt hos dyr, når der pludseligt kommer handyr til. Det giver tidligere læmming.

Vores får klarer sig selv. Vi har 2 moderfår og en vædder, som går sammen 365 dage om året. Det gør at fårene bliver senere drægtige, som resulterer i lam fra midten af april. 17 april er vores tidligste lam. Ellers har det passet med lam til 20-30 april.

Vi venter endnu på lam fra vores anden moderfår – mon ikke, at det kommer snart også. Nu må vi se.

Spelsau får

Endnu en fordel ved at have Spelsau får – altså en gammel fårerace, som ikke er avlet til produktion – er at dyrene kan selv. Og er sunde dyr.

Når jeg skriver kan selv, så klarer Spelsau får selv læmming. De to nye lam er kommet til verden i ly af natten – uden hjælp eller indgriben fra os.

Spelsau spiser desuden alt, uden at blive syge og dårlige. Vi har faktisk netop fårene for at bekæmpe bjørneklo på vores marker. Spelsau ELSKER bjørneklo og bliver ikke syge af at spise dem.

Læs om giftfri bekæmpelse af bjørneklo

Skal nævnes en ulempe ved Spelsau – eller to ulemper. Den første er at dyrene vokser langsomt. Slagtevægt er 12-15 kilo. Noget andet end kødfår, som når en slagtevægt på 25-30 kilo.

Intet er dog, så skidt at det ikke er godt for noget. Da spelsau vokser langtsomt, så er kødet også langt bedre i smagen – det er der bred enighed om. Desuden er kød fra Spelsau meget magert kød.

En anden ulempe er at Spelsau spiser ALT. På visse områder er det en fordel – såsom bjørnklo, såvel i kost-budgettet.

Vi fodrel med juletræer vinteren igennem. Og alle afskårne grene, hækaffald osv forvandler fårene til gødning. Ganske praktisk.

Buske og træer på marker skal man dog holde øje med. Fårene tager barken på træer, hvis mangel af græs på marken. Og helt sikkert er det at buske bliver opstammede i løbet af en sæson.

Det hele løser sig dog nemt ved at vi har dyrene på stald, henover vinteren og indtil efter læmming. Derved får buske, træer og græs et godt forspring – især godt for buske, da de har sat nye skud på de afpillede grene.

2 Kommentarer

  1. Anne
    Anne 17. april 2020

    Stort tillykke fra Keld og Anne Lise.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *