Tryk "Enter" for at gå til indhold

August er høstmåned…

Landmanden har travlt med at høste korn. Køkkenhaven bugner af grøntsager, som er høstklar. August er også tid til at høste sommerhonning – og klargøre bierne til vinter…

Høst af sommerhonning

Bierne har arbejdet hårdt, helle sommeren, på at forvandle pollen til honning. Tidligere sidste uge hentede jeg de mange rammer med høstklar honning. Lørdag blev brugt med at slynge honning – sommerhonning, helt præcis. Det smager SKØNT!

Det skønne solskinsvejr vi har haft i weekenden var perfekt vejr til at trække i skyggen – i værkstedet – og få slynget honningen. Det var godt nok hedt!

honningslynge honning produktion

Dejligt med en pause i skyggen, væk fra solen. Værkstedet var heldigvis dejlig køligt, for trods bierne har gjort det store arbejde med at lave honningen, så er det lidt af et arbejde at få slynget honning – altså få honningen ud af rammerne.

Først fjernes voksen fra tavlerne. Dernæst slynges rammerne. Dernæst sies honningen af flere omgange og med forskellige sier – med forskellig størrelser i maskerne. Målet er at få fjernet alle urenheder og rester fra voks.

Bedste honning – sommerhonning

Ingen tvivl om – efter min mening – at sommerhonning er den absolut bedste honning.

Og nej! Honning er ikke bare honning!

Honning varierer utroligt meget i smag. Både i forhold til høsttidspunkt, men især i forhold til sammensætningen af blomster – altså blomster hvorfra bierne henter honning.

De fleste kender lynghonning. Lynghonning er voldsom kraftige, da lyng giver denne meget markante og kraftige smag. Derudover inddeles honning i forårshonning og sommerhonning – nogle enkelte år også i efterårshonning, men det er ikke så tit.

Forårshonning er meget mild i smagen. Her kommer smagsnuancerne fra frugttræer, såvel især forårløg og andre forårsblomster. Læs om forårshonning her

Sommerhonning – min personlige favorit – er langt mere intens i smagen. Det er jo også netop i sommermånederne, at bierne kan hente honning fra et STORT udvalg af blomster – især blomster med en kraftig duft, som bidrager til den intense smag.

For mig er sommerhonning virkelig smagen af honning – smagen af sommer. Det er virkelig godt!

Indskydes skal det også, at des flere forskellige blomster der er med til at bidrage til smagen, den bedste honning. Derfor er havehonning også virkelig en af de absolut bedste honning. Kan SLET ikke sammenlignes med honning fra en mark, hvor bierne mest har hentet pollen fra samme type blomst – desværre oftest den honning, som sælges i butikkerne. Det er synd.

Fast eller flydende honning

Nu vi er at tale om varianter af honning, så skal også lige nævnes den flydende og den faste honning. Det vil nok overraske en del, det er PRÆCIS den samme honning. Alt honning er flydende, når det høstes.

Alt honning vil desuden blive fast, på sigt – hvis det ikke varmebehandles.

Det flydende honning, som købes på tube i supermarkeder er varmebehandles. Ellers ville det blive fast i løbet af 1-5 mdr fra høst. Når honning varmebehandles, så mistes meget af smagen – og der mistet nærmest alle de gode egenskaber, som honning har.

Den faste honning opstår ved at honing røres, for at undgå krystallisering – det er bare ikke flot og gør det UMULIGT at smøre ud. Flydende honning direkte fra høst er dog virkelig lækkert! Smager helt ubeskriveligt intenst. Og det er da praktisk til dressing, morgengryn osv.

Oftet kun forårshonning, som fra gårdbutikker sælges flydende – og bør spises i løbet af 3-5 måneder, ellers vil det stærke og være umuligt at smøre ud. Det bliver stenhårdt.

Vi rører honningen. Derved sikres smag og det sikres at honningen kan holde sig længe – hvor det kan smøres ud på brødet. Honningen rører over flere tage. Et par minutters røring hver dag, hvorefter honningen hældes på glas.

Vinterklargøring af bierne

Med årets somemrhonning høstet og slynget, så er det også nu vi begynder at lukke ned for bierne for i år. Bierstaderne skal rengøres, bierne skal fodres og flyveåbningen indtil bistaderne skal gøres mindre.

Det virker helt forkert at begynde at tænke på vinterklargøring allerede nu, men sådan er det for bierne. De knokler fra tidlig forår med at lave først forårshonning og sidenhen sommerhonning – og når vi har høstet, så er der ikke så meget mere at gøre. Nu skal bierne bare klare sig selv, indtil foråret – og det hele starter forfra igen-igen.

Mange tanker går dog til bierne i løbet af sådan en vinter. Ikke mindst, når der spises honning. På en solrig vinterdag, så kommer bierne dog også ud og besøger haven. Bierne fortsætter naturligvis med at flyve i STORT stil endnu – der er jo masser af pollen og nektar at hente endnu, men det er til bierne at spise igennem vinteren.

Nu vil jeg nyde en mad med honning. Nyde den store høst, igen i år. Også vil jeg få rørt årets sommerhonning endnu engang – i morgen eller onsdag hældes på glas.

4 Kommentarer

  1. Finn Colmorn
    Finn Colmorn 17. maj 2021

    Hej Rune og Martin, jeg har også haft bier, da jeg arbejdede på en produktionshøjskole, det var spændende at have eleverne med ud til staderne, men efter den første høst af honning, var det ligefrem en kamp om at deltage, vi havde også en stor frugthave, og eleverne aflagde hurtigt frygten for de summende arbejdere , så i efteråret stod de i kø for at få lov til at vinterfodre bierne. Jeg havde også et stade hjemme i haven og mine børn syntes også at det var spændende, min kone blev lidt uvenner med bierne, da deres rute gik lige forbi vores tørrestativer

    • Rune - Nymolle1900
      Rune - Nymolle1900 18. maj 2021

      Hej Finn

      Hvor det lyder fantastisk! Bier er nogle fantastiske væsner – og enormt lærerige at følge og observere.

      Og jeg er dybt forundret over deres påvirkning på naturen. Her tænker jeg på vores frugttræer og afgrøder, hvor vi virkelig kan mærke en betydelig forbedring siden vi har fået bier. Det er så utroligt!

      Rigtig skøn dag til dig. Og dejlig sommer 🙂

      Bedste hilsner

      Rune

  2. Frede
    Frede 11. august 2020

    Vi har ikke selv bier – og dog! Vi lægger jord/hegn til 9 stader, men det må være markhonning, for de er flittige i rapsen. Vi ser dem dog også i haven, hvor de henter vand. Fra vores stadeholder har vi lært lidt om bierne, vi vidste absolut ingenting om dem. Nu blev jeg igen lidt klogere – og det er fascinerende!

    • Rune - Nymolle1900
      Rune - Nymolle1900 11. august 2020

      Hvor herligt! Så har i sikkert også stor glæde af bestøvning af alle havens planter – især frugttræer og bærbuske giver MEGET mere udbytte, når bestøvet af bier 😀 Så win-win for jer 😀

      Og ja, du har helt ret. Bier er virkelig et faschinerende væsen. Skøn sommer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *