Endelig kom der regn til haven. Herligt! Og en oplagt anledning til at rykke i værkstedet og få bygget et – det længe ventede – nyt hjemmelavet kaninbur med løbegård til vores kaniner.
Hjemmelavet kaninbur med løbegård
Tidligere har vi lavet en løbegård til vores kaniner af noget hønsetråd, som var holdt oppe af nogle jernpæle. Det fungerede egentlig fint. Den kæmpe store fordel var, at vi kunne lave en kæmpe stor løbegård til vores kaniner – og dermed få hjælp af kaninerne til at holde græsset.
Se vores store løbegård til kaniner her
Vi havde, som sådan, heller ikke problemer med at kaninerne hoppede over hegnet. Faktisk ville kaninerne hellere kravle under, men dette kunne løses med nogle teltpæle.
Problemet med den store løbegård til kaniner, som ikke var overdækket, var havens andre dyr. Og her tænker jeg specielt på rovfugle. Med andre ord, så fungerer vores tidligere løbegård til kaniner kun, når vi var hjemme – helt præcis, når Toby (vores hund) var hjemme og kunne holde vagt ved kaninerne.
Løbegården fungerede altså ikke, når vi var hjemmefra. Og det er jo ikke holdbart, at kaninerne skal ind, når vi er afsted.
Tilføjes skal det, at vi naturligvis også havde et decideret bur til kaninerne – faktisk også et hjemmelavet kaninbur med løbegård. Godt nok bygget, som et bur til hønemor med kyllinger.
Se vores kaninbur med løbegård her (godt nok høns, som går i det – men vi har også brugt det til kaniner)
Det har også fungeret godt, indtil nu. Vores kaniner er blevet store – og vores hun kanin har netop fået 10 unger, modsat de 4 unger hun fik sidste år. Det gamle kaninbur og hønsebur er altså alt for lille til de mange kaniner, som lige som lidt skal hoppe rundt og spise græs.
Derfor skal vi have lavet et nyt hjemmelavet kaninbur med løbegård.
Hjemmelavet kaninbur
Jeg skal nok vende retur med tegning til vores kaninbur, såvel en udførlig guide til at bygge kaninburet.
Jeg skal dog lige have lavet nogle ordentlige tegninger – og vil gerne have det endelige resultat at kunne vise samtidigt, så jeg bedre kan forklare og guide.
Helt basalt, så er designet dog meget lig vores tidligere kaninbur. Altså en trekant konstruktion med tråd. Jeg har dog optimeret en del, således at der er bedre soveplads og bedre mulighed for græsning for kaninerne. Jeg har også gjort det nemmere at flytte rundt på kaninburet. Og naturligvis er kaninburet blevet meget større, så vores kaniner har godt med plads.
Nå ja! Også har jeg gjort en del ved æstetikken. Det må jo gerne være et flot kaninbur.
I først omgang – og det jeg bruger regnvejsdagene på – det er at få skåret alt træet til. Har lavet kaninburet så smart, at det egentlig er samme længder, vinkler osv som skal bruges igen og igen.
F.eks. skal skelettet til kaninburet lavet af 10 “stolper” – reglar i lærketræ på 28×45 mm købt i 3600 længer, som præcis giver 3 af de i alt 10 “stolper.
Alle disse “stolper” får jeg savet til først, så det bare er at samle mit hjemmelavet kaninbur – nærmest helt lego agtigt eller IKEA samlevejledning.
På ovenstående foto ses alt træet til at samle mit hjemmelavet kaninbur – to 45×45 reglar til bund, to 28×45 reglar til top og de 10 stolper til siderne.
Guide til at bygge kaninbur
Jeg forstår udemærket, at det kan virke helt uoverskueligt nu og her. Jeg skal som sagt nok vende retur med en mere udførlig guide. Pointen er blot, at det ikke behøver være svært at lave et hjemmelavet kaninbur – og det er langt billigere at lave et kaninbur med løbegård selv, end at købe et.
Mange af de kaninbur med løbegård, som er til salg er desuden – ærligt talt – temmelig små. Passer i hvert fald ikke til vores store kaniner, som gerne vil have god plads – både til at stå på bagben, men også til at ligge og slænge sig.
Pointen med dette blogindlæg er desuden, at det er en god ide lave en tegning – og tænke alt igennem. Netop for at minimere spild af træ og sådan. Desuden altid en god ide at få alle ting klar først, førend man begynder at samle – lidt som når man bager, find ingredienser frem først og bland sammen dernæst.
Det er det, som jeg gør ved at få savet alt træ til – førend jeg samler. Og en regnvejrsdag er perfekt hertil.
De lige snit er nemt. men alle de 10 stolper skal have en 35 graders vinkel i den ene ende. Og en 55 graders vinkel i den anden ende. Med en geringkasse kan man med en almindelig sav save vinkler. Jeg har dog en fin geringsav, så jeg nemt kan save vinkler. I hvert fald vinklerne på 35 grader.
Som de fleste geringsave, så kan min kun gå til 45 grader. Det er jo ikke nok, når jeg skal bruge en 55 graders vinkel.
Sådan skærer du en 55 graders vinkel
Problemet er dog ikke større, end det nemt kan løses – ved hjælp af lidt gammeldags matematik. Og min fra skoletiden gemte vinkelmåler.
Drejede det sig kun om ét stykke træ, som skulle saves i en speciel vinkel, så havde jeg blot målt op og savet – på det ene stykke træ.
Nu skal jeg dog have savet 10 stykker træ i 55 graders vinkel – faktisk 20, da jeg skal bygge to kaninbur med løbegård.
Derfor får jeg lavet en klodt, som når jeg har geringssaven på 35 grader, sørger for at tilføje de eksta 20 grader. Således at jeg får saves i 55 graders vinkel. Smart ik?
Med alt træet savet, så er næste skridt at få samlet kaninburet. Dernæst sat tråd, lavet overdækning og en låge – og derefter er mit hjemmelavet kaninbur færdigt.
Ikke noget, som tager mange timer – når man har styr på, hvad der skal laves. Men det må da alligevel gerne regne et par dage, så jeg kan få fundet et par timer hist og her, til at få bygget de to kaninbure – så kaninerne kan få noget mere plads.