Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal fårene på vinterstald

Græsset er spist. Frosten har sat sig i jorden. Nu skal vi have vores får på stald for vinteren.

Flytning af får på stald

Det er ikke sådan bare lige at flytte får, da får ikke er glade for at blive bundet. Faktisk kan det gå vældig galt, hvis man begynder at binde får – uden at fårene forud er trænet og tilvænnet til at blive bundet i grime og reb.

Vært kan det nok gå for ham, som skal holde fåret – får er stærke dyr og vil blive ved med at trække… Med det resultat at manden i den anden ende bliver slæbt efter fåret.

Vi har dog fundet en ganske nem måde til flytning af får – uden brug af bil og anhænger. Vi lokker ganske enkelt fårene ind i en lille indhegning, hvilket gøres nemt med lidt korn eller et æble. Når fårene er i indhegningen, så kan vi let flytte fårene ved blot at løfte indhegningen.

Det går ganske nemt. Indhegningen løftes 5-10 centimer over jornden, så fårene ikke smutter under. Når vi begynder at gå, så følger fårene fint med.

Den lille indhegning laver vi af 4 grinder, som kan købes online på nettet – eller hos større landbutikker. Grinder er blot et stykke hegn, som kan samlet i hjørnerne med en pæl. Enhver, som har været på dyreskue har set disse typer af hegn – alle bruger dem og de er nemme at få fat i.

For at denne måde til flytning af får skal kunne bruges, så kræver det naturligvis at dyrene ikke skal flyttes flere kilometer. Skal man transportere får over store afstande, så må man have fat i en dyretrailer.

Vores stald ligger dog ikke langt fra marken, så det går ganske nemt med denne metode. Vi tager nogle små pauser undervejr, hvor fårene kan få lov at spise lidt græs.

Også på tide…

Det er også sidste udkald for at få fårene på stald. Nytår er om 2 dage – og fårene skal ikke være ude, når himlem dækkes af krudt, brag og larm.

Sidste år fik vi fårene på stald 2 juledag – det har vi bevidst ikke gjort i år, da der har været masser af grønt græs til dyrene. Og trods vi fik sne juleaften, så var det hurtig væk og dyrene har nydt at spise det sidste græs på marken.

Læs om vores hvide jul her

2 Kommentarer

 1. Henrik
  Henrik 29. december 2018

  Smart! Tak for forslag!! Det skal jeg forsøge med mine får – fik en nabo til at køre dem i hans traktor… men jeres løsning lyder da virkelig nem.

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 30. december 2018

   Velbekom – lyder ellers også praktisk med hjælp fra naboen 😀 Det gør vi også brug af i stor stil – men lige vores får, dem transportere vi nemt ind med nogle grinder. Det er både hyggeligt og nemt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *