Det er virkelig en tidlig bi start i år. Bierne flyver allerede livligt rundt i haven – og det er nu tid til, at vi skal kigge i bistaderne…
Bi start – efter vinteren
Vinteren igennem har bierne klaret sig selv. Faktisk har bierne klaret sig selv siden september, hvor vi fodrede bierne til vinteren.
Læs om vinterfoder til bier her
At holde bier er altså virkelig et forårs- og sommerprojekt. September, oktober, november, december, januar og februar passer bierne sig selv. Helt præcis 6 måneder. Start marts kan det være nødvendigt at kigge til bierne, for at sikre at de har foder nok – det har dog intet problem været i år, da vi allerede fra slut februar har haft flere dage med over 10 grader.
Det er kun, hvis vinteren er lang og kold, at det er nødvendigt at fodre bierne i slut februar – eller start marts. Når blot februar og marts har flere dage med temperaturer over 10 grader, så flyver bierne selv ud og henter nektar – og laver honning, altså foder.
Når dagstemperaturerne i 7-10 dage har været over 10 grader, dagligt, så er det tid til at kigge til bierne. Og det er nu…
Vi skal have sat et par ekstra rammer ned til bierne, så de har mere plads at bo på – og bygge på. Og vi skal have sat dronetavler ned i bistadet. Det er nemlig her i foråret, at dronningen lægger droneæg.
Droner er hanbier. Droner har ingen gevinst for bistadet, men flyver ud og parrer andre droner. Det vi bruger dronetavler til er som økologisk skadedyrsbekæmpelse. Skadedyr sætter sig nemlig først på droner, hvormed vi kan fjerne dronelarverne –og dermed fjerne skadedyr fra bistadet. Det er især varoamiden, som vi bekæmper på denne måde.
Rengøring af bistader
Ved sæsonens bi start skal bistaderne også gøres rene. Vi fjerne spanden, som har indeholdt vinterfoder. Vi fjerner døde bier i bunden af bistaderne. Og vi gennemgår bistadet for problemer. En sund bifamilie klarer dog det mest selv.
Egentligt er det vigtigst ved sæsonens bi start, at tjekke at bierne har det godt. Vi tjekker alle rammer igennem – sikrer at droningen er der, sikrer at der er honning, sikrer at der er larver. Det er egentlig det.
Årets først kig til bistaderne – sæsonen bi start – er det kig til bierne som tager længst tid, hvis vi ser bort fra den dag vi høster honning. De dage, hvor der høstes honning og slynges honning er klart der, hvor det største arbejde med bierne ligger.
Høst af honning og slygning af honning tager 1 dag. Gøres bedt i en weekend. Det er en tidskrævende opgave. Læs om slygning af honning her
Udover at det tager tid at høste og slynge honning, så er det ganske nemt at passe bier. Vi kigger til bierne én gang om ugen – det tager max 5-10 minutter. Vi har to bistader og det er hurtigt at kigge til bierne, sikre at bierne har det godt og eventuelt sætte en ekstra ramme ned til bierne.
Det er alt i alt ganske nemt at holde bier. Det er utroligt hyggeligt! Og det er skønt med de mange bier i haven til at bestøve alle havens blomster, træer og buske – også er det fantatisk lækkert med honningen.
God bi start
At vi er tidligt igang med bierne i år, tegner til et fantastisk honning år. Vi påtænker faktisk allerede næste uge at sætte honningrammer ned i bistaderne. Det har vi aldrig prøvet tidligt, at kunne gøre i starten af april. Bierne er dog allerede godt igang. Og har det fantastisk. Virkelig en god bi start på året.
Som det tegner nu, så bliver det et virkelig godt honning år. Herligt!