Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af ærter i december

Friske ærter fra haven er noget af det lækreste – og her i december kun et minde fra i sommer. Det er dog nu dyrkning af vinterærter skal ske, så der kan høstes MEGET tidlige ærter til foråret.

Dyrkning af vinterærter

Har man bare lidt styr på dyrkning af ærter, så ved man at der findes tidlige og sene ærter. De tidlige ærter lægges i jorden i april og høstes allerede i starten af juli. De sene ærter lægges i maj for høst af ærter i slut juli og august.

Der findes dog en endnu tidligere ært, end de tidlige ærter. Disse kaldes vinterærter.

Det geniale ved vinterærter er at de er kuldetolerante. Altså de tåler frost. Dermed er det muligt at lægge ærter i oktober, for at kunne høste ærter allerede i juni – får vi en mild vinter, så allerede i maj.

Vil man igang med vinterært dyrkning, så vil jeg anbefale sorten Douce Provence – den leverer et pænt udbytte og er virkelig en solid sort. Alternativt kan også sås Winterkefe, som minder mere om slikærter.

Vi dyrker Douce Provence. Den tåler fint temperaturer ned til -15 grader. Kan fint sås på friland i november. Vi vælger dog at forspire i såbakker, som stilles i drivhuset – og plantes ud i januar/februar, afhængig af hvornår vi kan komme i jorden.

Gevinsten ved at forspire i såbakker er at man undgå at fugle spiser ens ærteskud. Henover vinteren er der ikke rigtigt andet grønt til fuglene – og de elsker ærteskud. Man kan selvfølgelig vælge at dække med ned eller sådan, men nu nemt at forspire og senere plante ud.

Jeg lagde iblødlagte ærter i såbakker tilbage i starten af november. Og de er netop ved at spire frem.

Læs om såning af grøntsager i november her

vinterærter douce provence forspiring ærter såning dyrkning tidlige tidlig ært

Fremspiring af ærter, som er sået i efteråret, går langsomt. Virkelig langsomt, hvilket selvfølgelig afhænger af både lysforhold og kulden. Væksten sker dog helt perfekt, så man får virkelig kraftige planter. Og der er jo også længe til at vi ønsker at høste ærterne.

Rettere sagt, jeg ville da gerne høste allerede nu – kunne godt spise friske ærter nu. Det sker dog ikke, da planten lige skal have noget mere varme og lys førend der dannes ærtebælge. For nu må vi nøjes med at glædes over en succesfuld fremspiring, såvel gøre klar til at få udplantet de mange ærter i køkkenhaven.

Får vi et mildt forår kan vi høste ærter allerede i maj, det ville være fantastisk. Ellers slut maj start juni vil vinterærter være klar til høst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *